با تتلیتی‌ها چه کنیم؟

    •••••  پنجشنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۲ — ۰۹:۳۲ کد مطلب : 153443/a   

به گزارش تحلیل ایران به نقل از فارس این روزها بازداشت تتلو از موضوعات داغی است که در محافل مختلف از آن صحبت می‌شود. خواننده‌ای که چند سالی است با ابزار قدرتمندی تحت عنوان محبوبیت توانسته به سوء استفاده از دختران جوان اقدام کرده و به اهداف شیطانی خود دست پیدا کند؛ بنابراین شکی در لزوم محاکمه قانونی این خواننده وجود ندارد، اما با این حال نباید از نقش خود دخترانی که در دام تتلو افتادند، غافل شویم و یا مهمتر از آن، نقش والدین آن‌ها را در چنین اتفاقی نادیده بگیریم، زیرا با این کار عملا در حال مبراکردن خانواده‌ها از مهمترین وظیفه‌شان در تربیت و مدیریت فرزندان هستیم و این یعنی پاک کردن صورت مساله و فضا دادن به تتلوهایی که به راحتی می‌توانند نبض زندگی فرزندان ما را در دست بگیرند. در این گزارش با «سمیرا طاووسی» کارشناس روانشناسی همراه شده‌ایم تا از نقش حیاتی والدین و خانواده در پیشگیری از آسیب‌ها و انحرافات فرزندان و راهکارهای آن برایتان بگوییم. 


به گفته روانشناسان، رفتارهای خوب یا بد یک فرد ریشه در سبک زندگی خانوادگی او دارد

این همه هنجارشکنی از کجا آب می‌خورد؟ 
آسیب‌شناسی شخص تتلو و بررسی تمام عواملی که در رساندن او به نقطه فعلی نقش داشته، در قالب این گزارش نمی‌گنجد، اما به هرحال او هم مثل هر فرد دیگری محصول سبک زندگی یک خانواده است. چه بساکه تمام روانشناسان، فراتر از عوامل محیطی و جامعه، ضعف‌ها و قوت‌های عاطفی و تربیتی خانواده را در شکل گیری شخصیت افراد و آینده آن‌ها تاثیر گذار می‌دانند.

در همین راستا طاووسی توضیح می‌دهد: «باید این را بپذیریم که والدین با هریک از رفتارهای به ظاهر بی‌اهمیت و همچنین سبک تربیتی خود، می‌توانند بچه را به منجلابی بیندازند که حتی فکرش را هم نمی‌توان کرد؛ مثل همان خفاش شبی که در اعترافاتش به آسیب‌های وارده از نامادری خود اشاره می‌کرد؛ بنابراین با قاطعیت می‌توان گفت تمام رفتارهای درست و غلط یک فرد از بستر خانواده بیرون می‌آید و به هیچ عنوان نمی‌توان منکر این مساله مهم شد. چه بساکه احتمالا این همه زن ستیزی و تحقیر و تهدید دخترانی که بنا به هر دلیلی در دام تتلو افتاده‌اند نیز بی‌تاثیر از سبک زندگی او نیست.» 

والدین با هریک از رفتارهای به ظاهر بی‌اهمیت و همچنین سبک تربیتی خود، می‌توانند بچه را به منجلابی بیندازند که حتی فکرش را هم نمی‌توان کرد

 


چرا این دخترها به هر قیمت و حقارتی حاضرند در کنار تتلو بمانند؟!

یک انگشت اتهام به سمت خانواده شاکیان
امروز از دختران شاکی به عنوان قربانیان این جریان یاد می‌شود، اما سوال اینجاست که اصلا چرا دختران ما باید این چنین قربانی تتلو و تتلوها شوند؟ اصلا نقش خانواده‌ها در وقوع این اتفاقات چیست؟ اگر کسی مثل تتلو می‌آید و «نیوفیس ها» را به سمت خود فرا می‌خواند، صرفا نقش یک دعوت کننده محبوب را بازی می‌کند و این، پذیرندگان دعوت هستند که مابقی داستان را رقم می‌زنند که دقیقا در چنین شرایطی، تحکیم و تربیت خانواده خودش را نشان می‌داد. 
کارشناس روانشناسی می‌گوید: «وقتی یک دختر نوجوان با اختیار و نه به جبر تصمیمی همچون تسلیم در برابر یک خواننده معلوم الحال می‌گیرد، جایی است که خانواده باید خودش را بازخواست کند که کجا، کاسه نیاز فرزند خود را به خوبی تغذیه نکرده که الان به چنین جایی رسیده اند، زیرا دختری که در خانواده خود غرق در محبت باشد، آنقدری خلا عاطفی، نیاز به دیده شدن و کمبود عزت نفس ندارد که خودش را در دام فردی مثل تتلو بیندازد و عواقبش بشود فیلم‌های تاسف باری که طی چند هفته اخیر از این دختران دیدیم.» 
چه کنیم که زور تتلوها بر والدین نچربد؟ 
تحکیم رابطه با فرزندان به شیوه‌هایی همچون دوری از توهین، تحقیر و تهدید و روی آوردن به تحسین، همدلی، همزادپنداری و ورود به دنیای فرزندان، از کلیدهای طلایی تحکیم رابطه است که متاسفانه اکثر والدین در گیر و دار مشغله‌های زندگی از آن غافل می‌شوند و فرزندانشان را به عمق تنهایی و قهرمان‌های غیرواقعی سوق می‌دهند. 

دختری که در خانواده خود غرق در محبت باشد، آنقدری خلا عاطفی، نیاز به دیده شدن و کمبود عزت نفس ندارد که خودش را در دام فردی مثل تتلو بیندازد.

کارشناس روانشناسی در این باره توضیح می‌دهد: «ما والدین معمولا چقدر برای وقت گذرانی، گپ زدن و شنیدن اتفاقات روزمره نوجوان خود، برای او وقت می‌گذاریم؟ آیا پدری هستیم که هفته‌ای دوساعت برای یک خلوت پدر و دختری از خانه بیرون بزنیم و یا مادری هستیم که به جای نصیحت‌های مادرانه، پای درد دل‌های او بنشینیم؟ یا برخلاف این‌ها مدام درحال دعوا با یکدیگریم و سرمان آنقدر در کار خودمان و فضای مجازی است که اصلا نمی‌دانیم، فرزندمان کجاست، چه می‌کند و از کجا تغذیه عاطفی می‌شود؟ به واقع خروجی همین رفتارهای ماست که از نوجوانان و جوانان ما افرادی سر به راه یا خودسری می‌سازد که زور والدین هم به آن‌ها نمی‌رسد. ما با قاطعیت می‌گوییم که اگر یک خانواده بتواند به شکل درست روی تحکیم روابط و تامین نیاز عاطفی فرزندش کار کند، ناخودآگاه فرزند از آسیب‌ها و انحرافات فاصله می‌گیرد.» 


غرق شدن نوجوان در دنیای خودش و آسیب های احتمالی، پیامدی ناشی از عدم تحکیم رابطه در خانواده است

مبادا با دستان خود فرزندمان را به دام بیندازیم
درمورد خانواده‌هایی که فرزندشان را به حال خود رها کرده اند، تکلیف روشن است و ممکن است به هر آسیبی دچار شوند اما در اینجا روی سخنمان با خانواده‌هایی است که به سبب حساسیت بالا نسبت به آینده فرزند خود، به آن‌ها سخت می‌گیرند که البته یک سخت گیری ناآگاهانه می‌تواند آسیب‌هایی را به همراه داشته باشد. طاووسی در رابطه با واکنش درست والدین در قبال فرزندانی که هوادار تتلو هستند، می‌گوید: «هیچ والد عاقلی نباید در قبال علایق فرزندش رفتار چکشی داشته باشد و مثلا به او بگوید به جای این چرت و پرت‌ها به درس‌هایت برس! این حرف‌ها دقیقا نتیجه عکس می‌دهد و جز القای حس تنهایی و غرق شدن بیشتر در فضای تتلو نتیجه‌ای ندارد. حتی اگر تتلو هم نباشد، بالاخره تتلوها همیشه و همه جا هستند و این ما هستیم که باید با رفتارمان، آن‌ها را درکنار خود نگه داریم تا در این جامعه مثل یک بره دریده نشوند، اما متاسفانه ۸۰ درصد والدین اصلا نمی‌دانند علایق فرزندشان چیست و تنها کاری که بلدند، قضاوت و تهدید است!» 

اگر یک خانواده بتواند به شکل درست روی تحکیم روابط و تامین نیاز عاطفی فرزندش کار کند، ناخودآگاه فرزند از آسیب‌ها و انحرافات فاصله می‌گیرد.

این روانشناس اضافه می‌کند: «یک والد خوب به جای تخریب علایق فرزند خود، باید با او همراه شود. مثلا بگوید، بیا تا با هم به فلان آهنگ گوش دهیم، اما قسمت‌هایی که در آن فحش دارد را برای من نگذار، چون دوست ندارم! این یعنی وارد شدن به دنیای بچه، جلب اعتماد و تحکیم رابطه. چه بسا آن‌هایی که این کار را کرده اند، مزایایش را دیده‌اند و بچه به مرور آمده و او هم از شنیدن فلان آهنگ احساس انزجار کرده است. در اصل، اگر فضا مهیا باشد و بوی محبت به مشام برسد، خود نوجوان به سمت پدر و مادر می‌آید چون او تشنه همدل و همراه است؛ اما اگر والدی چنین کاری نکرد، درحقیقت در حال فرستادن فرزندنش در مسیر همان نیوفیس‌هایی است که به خاطر تتلو تا ترکیه هم رفتند!» 

تتلیتی‌ها را به تفکر وادارید
به رغم آنکه دستگیری تتلو به عنوان فردی هنجارشکن و مروج رفتارهای غیراخلاقی، اتفاق خوبی به شمار می‌رود اما با این حال برخی از هواداران از این اتفاق شکایت دارند. کارشناس روانشناسی خطاب به این افراد می‌گوید: «هواداران تتلو باید بدانند که چه طرفدار او باشند یا نه، تاثیری در جرم قانونی خواننده مورد علاقه‌شان ندارد و قانون برای همه یکی است؛ درست همانطور که در کشورهای دیگر نیز یک سلبریتی مجرم با تخلفاتی همچون مستی یا مصرف موادمخدر در هنگام رانندگی و یا به سبب رفتارهای غیراخلاقی، مشمول جرایم سنگین می‌شود.» 

متاسفانه۸۰ درصد والدین اصلا نمی‌دانند علایق فرزندشان چیست و تنها کاری که بلدند، قضاوت و تهدید است!

طاووسی ادامه می‌دهد: «ضمنا یک نوجوان باید بداند که چه کسی را به عنوان الگوی خود قرار داده است. با نوجوانی که به آگاهی رسیده و می‌گوید فقط از فلان چیز تتلو خوشم می‌آید و جرم‌های او را قبول دارم، خیلی حرفی نداریم، اما اگر نوجوانی می‌گوید تتلو بهترین است و مخالفان او بدترین، یعنی آن نوجوان کاملا چشم و گوش بسته و هیجانی، پای یک آدم اشتباه ایستاده و نمی‌خواهد واقعیت‌ها را ببیند. در این مواقع باید از فرزند خود بخواهیم چند ویژگی خوب و بد او را برایمان بگوید و ما نیز در فضایی دوستانه و بدور از تحقیر و قضاوت، در شمردن این ویژگی‌ها به او کمک کنیم تا ذهنش روشن شود؛ مثلا ممکن است فرزند ما از سرنترس تتلو برایمان بگوید که خب درست هم هست، اما او باید بداند که حتی نترسی احمقانه و بیش از اندازه هم می‌تواند یک آدم را بر باد دهد؛ پس خانواده باید نوجوانش را به تفکر وا دارد تا او نیز با ترازوی عادلانه احساس و عقل جلو رود و در مسیر درست الگوبرداری قرار گیرد.» 

برملا شدن برخی از اعمال غیر اخلاقی و غیرانسانی تتلو، حتی اگر نتواند همه تتلیتی‌های متعصب را به خودشان بیاورد، اما قطعا برای خیلی ها، منجر به شناخت بیشتر از شخصیت حقیقی این خواننده می‌شود تا تجدید نظری در سبک هواداری و الگوبرداری خود داشته باشند و آینده را از همین حالا پیش رویشان ببیند!