آب برای تابستان ۱۴۰۳ کم است

    •••••  پنجشنبه ۲۶ بهمن ۱۴۰۲ — ۰۸:۳۰ کد مطلب : 155521/a   

به گزارش تحلیل ایران به نقل از مهر: اگرچه از ماه‌ها قبل از آغاز سال آبی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ سازمان هواشناسی کشور و اقلیم شناسان پیش‌بینی می‌کردند سالی با بارش‌های مطلوب در انتظار ایران باشد اما پدیده جوی النینو تا نیمه زمستان امسال آن روی گرم و خشک خود را نشان داد به طوری که اکنون کارشناسان نسبت به تأثیر کم بارشی شدید بر افزایش تنش‌های آبی در ماه‌های گرم سال آینده هشدار می‌دهند و از آن با عنوان تابستان سخت یاد می‌کنند.

 

اصفهان از جمله استان‌هایی است که طی یک دهه گذشته کم و بیش درگیر تنش آبی بوده است و در برخی سال‌ها حتی تأمین آب آشامیدنی در این استان با چالش‌های متعددی همراه بود.

 

بنابر آمار اداره کل هواشناسی استان اصفهان از ابتدای سال آبی (یکم مهر ماه) تا نیمه بهمن ماه سال جاری میانگین بارشی این استان ۴۷ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶۲ میلیمتر معادل ۵۷ درصد کاهش یافته است.

 

کاهش ۵۱ درصدی بارش‌های امسال اصفهان در مقایسه با دوره بلندمدت

 

میزان بارش‌های امسال استان اصفهان همچنین در مقایسه با دوره بلندمدت ۵۱ درصد کاهش نشان می‌دهد این در حالی است که میانگین بارش‌ها در سرچشمه‌های آبی حوضه زاینده رود نیز در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۵۰ درصد کمتر شده به طوری که میزان بارش در کوهرنگ تا ۲۴ بهمن ماه به ۴۴۷ میلیمتر رسیده و کاهش پوشش برف در این سرشاخه اصلی دو رودخانه بزرگ زاینده‌رود و کارون به نگرانی‌ها دامن می‌زند.

 

آماری که سازمان هواشناسی کشور به تازگی منتشر کرده است نشان می‌دهد در یک دوره ۱۰ ساله منتهی به دی ماه سال جاری، ۹۸.۷۸ درصد از مساحت استان اصفهان درگیر خشکسالی متوسط تا بسیار شدید است. این آمار در بازه یکساله حتی به ۹۹ درصد می‌رسد.

 

ناقوس خشکسالی در اصفهان/ آب برای تابستان ۱۴۰۳ کم است

 

در چنین شرایطی کاهش بارندگی‌هایِ امسال ناقوس تداوم خشکسالی و کم آبی را در این استان به صدا درآورده است؛ ذخیره سد مخزنی زاینده‌رود که تأمین کننده آب شرب و بهداشت، کشاورزی و صنعت جمعیتی بالغ بر پنج میلیون و ۳۰۰ هزار نفر است در حال حاضر به ۲۶۸ میلیون مترمکعب می‌رسد و نگرانی‌ها از این است که در صورت تداوم کم بارشی در سه ماه پیش‌رو و کاهش آورد و ورودی سد، تابستان سختی حتی برای تأمین آب شرب در انتظار دیار زاینده رود باشد.

 

نیمی از چاه‌های حفر شده برای تأمین آب شرب اصفهان از مدار خارج شد

 

اگر چه در سال‌های گذشته بیش از ۲۲۰ حلقه چاه در سطح استان برای کمک به تأمین آب شرب حفر شده بود اما به مرور نیمی از آنها به دلیل کاهش آبدهی از مدار خارج شدند و حتی چهار چاه فلمن که از زاینده‌رود تغذیه می‌شدند خشکیدند و این در حالی است که استان اصفهان به دلیل کاهش شدید ذخایر آب زیرزمینی نیز به شدت درگیر فرونشست زمین است.

 

نوید حاجی بابایی معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان به خبرنگار مهر می‌گوید: بی نظمی الگوهای جوی و افزایش غیر طبیعی دما نشان از شدت یافتن پدیده تغییر اقلیم و محسوس شده تأثیرات آن است. علاوه بر این الگوهای جوی مختل شده و بارش‌ها در زمان موعد خود ظاهر نمی‌شوند.

 

وی با بیان اینکه کاهش بارندگی امسال شامل کشورمان نیست و کل خاورمیانه درگیر کم بارشی است، می‌افزاید: میانگین بارندگی‌ها در خاورمیانه اکثراً کمتر از نرمال است.

حاجی بابایی با اشاره به اینکه امسال انتظاری که از پدیده جوی النینو انتظار می‌رفت برآورده نشد، اضافه می‌کند: النینو دو مؤلفه اقیانوسی و جوی دارد که متأسفانه برای منطقه ما مؤلفه جوی آن فعال نشد و باعث شد معادلات در کل خاورمیانه برهم بخورد که در ۴۵ سال اخیر بی سابقه بود.

 

علت اصلی کاهش بارش‌ها تغییر اقلیم است

 

وی علت اصلی کاهش بارش‌ها را تغییر اقلیم عنوان می‌کند و می‌گوید: بر اثر تغییرات اقلیمی، رفتار الگوهای جو مانند گذشته نیست و بی نظمی کاملاً مشهود است

 

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان خاطرنشان می‌کند: بارش‌های بهمن ماه اگرچه نسبت به سه ماهه پاییز بهتر بوده اما جبران کننده کمبود بارش‌ها و خشکسالی شدیدی که گریبان اصفهان را گرفته، نیست. بارش‌های بهمن تنها می‌تواند کمی از تنش شدید آبی و وضعیت بغرنجی که در پیش داریم، بکاهد اما خشکسالی را رفع نمی‌کند.

 

حاجی‌بابایی می‌افزاید: الگوهای جوی نشان می‌دهد که ما با یک سال زراعی با بارش‌های کمتر از نرمال مواجه هستیم که در ماه‌های گرم سال اثرات منفی بر تأمین مصارف آب شرب، صنعت و کشاورزی خواهد داشت.

 

معاون توسعه و پیش بینی اداره کل هواشناسی استان اصفهان می‌افزاید: بر اساس آنچه که الگوهای هواشناسی نشان می‌دهد فعالیت سامانه‌های جوی و بارشی در اسفندماه ضعیف‌تر می‌شود و در مجموع بارش‌ها در زمستان کمتر از نرمال است اما از هفته دوم فروردین تا هفته دوم اردیبهشت (آوریل-می میلادی) بارش‌ها احتمالاً به شرایط نرمال بازمی گردد.

 

حاجی بابایی می‌گوید: جلسات متعددی در زمینه مدیریت منابع آب در حال برگزاری است و می‌بایست برای مصرف بهینه آب در همه بخش‌ها برنامه‌ریزی شود تا در ماه‌های گرم سال پیش رو شرب دچار مشکل و تنش شدید نشویم.