به گزارش
تحلیل ایران به نقل از ایرنا، یکی از برنامههای مهم وزارت نیرو راهاندازی بازار آب باهدف تخصیص بهینه منابع آبی است. بازار آب، تجارت آب یا مبادله آب، یعنی فرایند خریدوفروش حقوق دسترسی به آب که اغلب، حق آب نیز نامیده میشود.
بازار آب اکنون در برخی مناطق کشور راهاندازی شده است و بسته به وضعیت قانونی حق آب، شرایط تجارت دائمی یا موقتی خواهد بود.
محمد نظری،کارشناس آب در این باره به
خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت: پروژه بازار آب در سال ۱۳۹۸ از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران برای اجرا ابلاغ شد و اقدامهای اولیه از همان زمان شروع و در نهایت شیوهنامه تدوین شد.
وی با بیان اینکه شیوهنامه از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران مورد تأیید قرار گرفت، خاطرنشان کرد: پس از تأیید در برخی مناطق اجرایی شده است.
نظری گفت: در گام نخست در بازار آب انتقال شارژ چاهها صورت گیرد و در این مرحله فقط تبادل آبهای زیرزمینی را در برمیگیرد.
این کارشناس آب ادامه داد: این انتقال شارژ در چاههایی که توانایی دارند انجام میشود و تنها ۱۰ درصد حجم آب قابلبهرهبرداری سالانه را به طور موقت میتوان جابهجا کرد.
وی افزود: بر اساس برنامه ملی سازگاری با کمآبی هر چاهی یک کارت شارژ دارد که بهرهبردار سالانه با یک حجم مشخص میتواند برداشت آب انجام دهد.
نظری خاطرنشان کرد: در بازار آب بهرهبردار میتواند ۱۰ درصد از حجم کارت خود را خریدوفروش انجام دهد.
وی در باره قیمتگذاری این خریدوفروش گفت: بر اساس توافق بین بهرهبرداران خواهد و شرکتهای آب منطقهای در تعیین قیمت هیچگونه دخالتی ندارند.
این کارشناس آب در باره خریدار و فروشنده در بازار آب ادامه داد: این خرید فروش میتواند بین دو کشاورز، صنعت و کشاورزی و شرب انجام شود.
نظری گفت: بازار آب راهکار مناسبی است تا آب در جایی که ارزشافزوده بیشتری ایجاد میکند مورداستفاده قرار گرفته و از اتلاف آن جلوگیری شود.
در بازار آب صاحبان پروانه چاه و بهرهبرداران از آب میتوانند آب مازاد خود را در اختیار کسانی که به آب برای تولید در بخشهای مختلف نیاز دارند قرار دهند.
بازار آب علاوه بر بهینهسازی استفاده از آب را محقق میکند، توزیع پایدار آب را نیز هدفگذاری میکند.