جلیلی: امروز در یک بزنگاه تاریخی هستیم

    •••••  ﺳﻪشنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳ — ۲۰:۳۵ کد مطلب : 160003/a   

به گزارش تحلیل ایران ، سعید جلیلی کاندیدای انتخابات ریاست‌‌جمهوری دوره چهاردهم در برنامه تبلیغاتی تلویزیونی خود با نام «با مردم» که از شبکه اول سیما پخش شد، از حماسه حضور مردم در تشییع تاریخی رئیس جمهور شهید و جمعی از شهدای خدمت قدردانی کرد و گفت: شما مردم، شهادت رئیس جمهور صادق و خدمتگزار را به حماسه تبدیل کردید و در 45 سال گذشته بارها و بارها نشان دادید، بیرون کشیدن فرصتها از دل تهدیدها هنر شماست.

 

 

وی حضور مردم در صحنه انتخابات را مغتنم شمرد و با بیان اینکه امروز در آستانۀ یک تصمیم سرنوشت ساز قرار داریم، تصریح کرد: انشاالله با حضور پرشور و کم نظیر مردم در این انتخابات رقابتی؛ جهان دوباره جلوه درخشان دیگری از حماسۀ جمهوریت را در ایران اسلامی و انقلابی خواهد دید. به کوری چشم دشمنان؛ این جمهوری؛ گام بلندی، رو به آینده درخشان و تمدن ساز خود برخواهد داشت و اقتدار و عزت کشور در فضای بین المللی به اوج خواهد رسید.

این نامزد انتخابات با بیان اینکه در یک بزنگاه تاریخی قرار داریم، تصریح کرد: امروز یک فرصت تاریخی پیش روی خود داریم. مطالعۀ دو روند به ما نشان میدهد که ما در یک بزنگاه تاریخی هستیم؛ روند تحولات جهان، روند پیشرفت‌های مردم ایران را نشان می‌دهد.

 

جلیلی با بیان اینکه امروز، یک جهان فرصت پیش روی ما قرار دارد، خاطر نشان کرد: این فرصت ها میتواند ایران را جهش دهد.عرصه، عرصۀ درنگ و تعارف نیست. این فرصتها باید به قدرت و پیشرفت و تعالی ملت تبدیل شود. نباید این فرصت تاریخی را از دست داد. اول از همه باید این فرصتها را شناخت و برای استفادۀ حداکثری از آن برنامه ریزی کرد تا نه تنها مشکلات کشور حل شود، بلکه به پیشرفتی دست یابیم که در تراز شایستگی های مردم ایران باشد و این جز با ایفای نقش همه مردم و استفاده از ظرفیت همگان ممکن نخواهد شد.

 

وی تحقق این امر را مستلزم نقشۀ راه و برنامه دانست و بیان کرد: برنامه تدوین شده باید بر پایه مطالعات عمیق و با استفاده از تجربه های علمی و عملی باشد و به درکی عمیق از ریشه های مسائل کشور رسیده باشد همچنین این برنامه باید به راهکارهای حساب شده ای دست یافته باشد و سالها روندهای جهانی را با بینشی عمیق دنبال کرده باشد و از دستاوردهای مردم ایران آگاهی داشته باشد، با مطالعۀ شب امتحانی نمیشود در این بزنگاه تاریخی، تصمیم درست گرفت.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به گفتمان دولت سایه اذعان کرد: در یازده سال گذشته عمده وقت من و صدها نفر از همراهانم در گفتمان دولت سایه، بر شناخت مسائل کشور و راه حل آن ها متمرکز بود. کمتر وقت داشتم تا در جلسات محفلی و گعده های سیاسی شرکت کنم؛ البته این موجب گلایۀ برخی دوستان هم شد. تلاش کردم ذهنم را به روی حاشیه ها و لابی ها و جلسات کم‌مایۀ سیاسی ببندم و در عوض، درهای دفترم را به روی صدها کارشناس، متخصص، مدیر، دانشمند، فعال اجتماعی و دانشگاهی و غیره باز کنم، کسانی که از ماندن پشت لابی های خسارت بار سیاسی و مناسبات جناحی خسته شده بودند.

 

جلیلی از تشکیل ده ها کارگروه تخصصی با حضور سلایق مختلف در دولت سایه خبر داد و گفت: ده ها کارگروه تخصصی برای رصد مشکلات کشور و طراحی راه حل های جدید تحت عنوان گفتمان دولت سایه تشکیل دادیم. تعداد مدیران و کارشناسانی که با ما همکاری کردند به بیش از هزار نفر رسید. در فهرست طولانی و پرشمار همکاران ما در دولت سایه، همه نوع سلیقه سیاسی در همۀ سطوح کارشناسی از مدیران عالی دولت‌های گوناگون تا مدیران میانی و کارشناسان حضور داشتند.

 

وی دیدار با کارگران هپکو کوله‌بران بانه، صیفی کاران آبدان بوشهر، کشاورزان کریم‌آباد رشتخوار، شرکت‌های دانش بنیان در نیشابور، فعالان اقتصادی در چابهار را از جمله ملاقات‌های خود با اقشار و اصناف مختلف برشمرد و خاطر نشان کرد: در کنار فعال‌سازی این ستاد چابک و کم‌هزینه ولی پرکار، بیش از 140 بار به نقاط مختلف کشور سفر کردم و از نزدیک و در دل میدان با مشکلات اقشار و اصناف مختلف آشنا شدم.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر این جمله که رییس جمهور بعدی حتی یک روز هم فرصت تأمل و تردید و تاخیر قبل از شروع دولت ندارد، اظهار کرد: به اتکای سالها بررسی و آمادگی، حتی یک روز را از دست نخواهیم داد، بلکه از آنجایی که سال‌ها مسائل کشور را سایه به سایه با کمک کارشناسان با تجربه، دقیق و مستمر پیگیری کردیم، از همان فردای انتخابات کار را شروع خواهیم کرد؛ با تصمیمات نقطه‌زن، راهبردی و البته اولویت‌دار و نه تصمیم‌های فرعی و نمایشی.

 

جلیلی از آماده‌سازی ده‌ها دستور و فرمان اجرایی حساب شده خبر داد و بیان کرد: این دستورات و فرمان ها از روز اول قابلیت پیگیری و اجرا دارد و آماده ایم تا با جدیت به نفع مردم پیاده کنیم.

 

وی اولویت بخشیدن به ایده ها و راهکارها را ضروری برشمرد و بیان کرد: مسائل کشور راه حل های آماده دارد. اما محال است ایده و راهکاری بدون اینکه تبدیل به اولویت و دستور کار سیاستمدار شود، به عرصه تحقق راه یابد. دولتی که صدها اولویت داره، یعنی هیچ اولویتی ندارد.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: ادعا می کنم و بسیاری به این شهادت میدهند که به تصویر جامع، درک دقیق و تحلیل عمیقی از مسائل کشور رسیده ایم و با جمع بندی های کارشناسی و راهبردی، برنامه‌های حساب‌شده‌ای معتنابهی تهیه کردیم که نه محصول یک تکاپوی عجولانۀ چندروزه یا چندماهه، که حاصل یک فرآیند روشمند کارشناسی و تجربی حداقل 11 ساله است.من در تمام این سالها تلاش کردم به جوانانی که علاقمند به کار سیاسی هستند الگوی متفاوتی از کنش سیاسی ارائه کنم که بدانند کار سیاسی فقط به معنای جابجا شدن در جلسات و محافل و باندهای سیاسی و جناحی نیست و سیاست‌ورزی درست یعنی متمرکز شدن روی مسائل واقعی. خوشحالم که گفتمان دولت سایه تا حدی توانست این الگوی متفاوت را آشکار کند.

 

جلیلی نگرانی در هدر رفت ظرفیت ها را عاملی مهم برشمرد و گفت: به عنوان کسی که سالها هم با سیاست خارجی درگیر بودم و هم با سیاست داخلی، معتقدم بیشتر از اینکه نگران تهدیدهای داخلی و خارجی باشیم، باید نگران استفاده نکردن و هدر دادن فرصتها و ظرفیتهای کشور باشیم. ما امروز در یک فرصت تاریخی بزرگ هستیم. هر ملتی که از فرصت‌های تاریخی غفلت کرد، از مسیر پیشرفت عقب ماند.

 

وی تصریح کرد: با همین پشتوانه، در بزنگاه های تصمیم گیری، دولت سایه تلاش کرد با تصمیم سازی‌های کاملا تخصصی و ناظر به منافع ملی، دولتها را با هر گرایشی یاری کند. ده‌ها نامه‌ی کارشناسی در مورد راه حل مسائل کشور به عالیترین مراجع تصمیم گیری از رهبر معظم انقلاب تا روسای محترم جمهور و روسای قوای دیگر ارسال شد. یادی کنم از برادر عزیزمان رئیس جمهور شهید و محبوب ملت، که با دلسوزی، از هریک از این نامه‌ها با اخلاص استقبال می‌کرد، ارجاع می‌داد و یا پیگیری کرد که مجموعه‌ای از دستورهای شهید رئیسی روی این پیشنهادها به اطلاع شما خواهد رسید.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اقدامات دولت سایه در ارائه راهکارهایی برای فروش نفت به دولت شهید رئیسی یادآور شد: قبل از شهید رییسی ادعا می‌شد نمی‌توانیم نفت را بفروشیم، ما در دولت سایه راهکارهای فروش نفت در همان شرایط را تهیه کردیم، به دولت وقت دادیم و در همان دولت، فروش نفت شروع به رشد کرد. کار در دوره شهید رییسی تکمیل شد و به جایی رسید که فروش نفت ما به بیش از یک و نیم میلیون بشکه در روز رسید.

 

جلیلی تاکید کرد: درک ما از شرایط کشور ما را به این اولویت ها رساند. چهار سرفصل اصلی را سرلوحۀ دولت خودم قرار دادم. به عنوان اولویت آنها را پیگیری جدی خواهم کرد.

وی انضباط مالی را یکی از اصلی ترین اولویت‌های رئیس‌جمهور آینده دانست و گفت: براساس جمع بندی که بر پایه مطالعه نسبتاً گسترده راجع به مالیه ایران ازمشروطه تا امروز. سی سال پیش من رئیس بازرسی وزارت خارجه بودم. بعدها در جایگاه معاون وزیرو بعد هم دبیر شورای عالی امنیت ملی دقیقا این را تجربه کردم و به این نتیجه رسیدم که تا انضباط مالی محقق نشود اکثر بخش‌های دولت مختل خواهد شد.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری انضباط مالی را این‌گونه تشریح کرد: انضباط مالی یعنی چه؟ در تعبیر محاوره‌ای یعنی حساب_کتاب! شما یک منبع آب دارید. قرار است این منبع با یک شبکه لوله‌کشی به باغچه‌های تشنه برسد. اگر لوله‌هایی که قرار است بودجه کشور را به مصارف ضروری برسانند نشتی داشته باشند شما هر چقدر هم که منبع را پرآب کنید باز تشنگی باغچه‌ها برطرف نخواهد شد. نفت 20 دلار است و مشکلات هست، 70 دلار می‌شود و مشکلات هست، 130 دلار میشود باز هم هست. اشکال کجاست؟

 

جلیلی در همین راستا به ذکر دو مثال برای جلوگیری از هدر رفت انرژی و تاثیر آن بر انضباط مالی پرداخت و ادامه داد: یکی دو نمونه از این نشتی‌های بی رسیدگی را مثال میزنم که ببینید تحقق انضباط مالی چه تاثیرات بزرگی میتواند داشته باشد. اولین نمونه مسئله میترینگ است. ما سالانه چند میلیارد دلار نشتی و پرتی در تولید و فروش نفت و گاز داریم.

 

وی اضافه کرد: در ابتدای دولت شهید رئیسی یک بررسی انجام شد و نتیجه به وی تقدیم شد و به تایید وزیر نفت دولت هم رسید.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: گفته می‌شد آن‌چه در نفت و فرآورده‌های نفتی تولید می‌شود، به طور متعارف 2 الی 4 درصد پرتی دارد. یعنی از روزی 3 میلیون بشکه نفت تولید می‌کنید، می‌گویند به اسم ته بشکه، ته پالایشگاه وغیره پرتی دارد، مثلا گفته می‌شود امروز 60 میلیون لیتر بنزین قاچاق کشف می‌شود. این میزان مگر یک یا دو باک بنزین است؟ کشوری که عمده‌ی منابع درآمدش از نفت است، چند میلیون بشکه نفت و گاز تولید می‌کند؟ می‌دانید 2 درصد پرتی چند میلیارد دلار می‌شود؟

 

جلیلی اظهار داشت: آیا نسبت به چنین موضوعی که باعث به هدر رفتن منابع یک ملت می‌شود در حالی که با همین چند ملیارد دلار هزاران پروژه عمرانی می‌توان انجام داد، کم است؟

 

وی گفت: با توجهی که به این موضوع شد، با دستور شهید رئیسی این در مسیر پیگیری رفت و در برنامه هفتم توسعه است. مهم اجرای آن است و کسانی که در سال چندین میلیارد دلار ازاین پرتی‌ها سود می‌برند ممانعت می‌کنند.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: ما درآمدهای و مصارف ارزی داریم و باید بودجه ارزی دقیق داشته باشیم. چرا ماجرای چای دبش پیش آمد؟ چون انضباط مالی در سال‌ها جدی گرفته نشده بود و اگر انضباط مالی در اولویت، تکرار می‌کنم در اولویت دولت قرار بگیرد برکات بسیار بزرگی به دنبال خواهد داشت. و من این را اولویت جدی دولت خودم قرار خواهم داد. در دولت سایه درباره فهرست اولویت‌های انضباط مالی کارکرده‌ایم و برنامه مشخص داریم.

 

جلیلی افزود: اگر می‌خواهید اقتصاد را سامان دهید، اولین شرطش این است که بر ریال حاکمیت داشته باشد. یکی از دیگر از مسائل، بحث بانک‌هاست. تسهیلاتی که بانک‌ها در اختیار قرار می‌دهند، کجا و در چه جهتی می‌رود؟ چرا 50 درصد از مردم هیچ گاه تسهیلات نگرفته‌اند و 10 درصد از افراد حجم عمده تسهیلات را می‌گیرند؟

 

وی اضافه کرد: دومین اولویتی که آن را با جدیت پیگیری خواهم کرد، مشارکت فراگیر و همه‌جانبه‌ی همه آحاد و اقشار مردم در پیشرفت کشور است. وقتی سخن از رشد 8 درصد در برنامه هفتم بیان می‌شود، این رشد چگونه محقق می‌شود؟ این رشد حتما می‌تواند محقق شود حتی بیشتر، اما با فراهم کردن بستر برای بروز توانمندی‌های همه مردم.  

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: صدها دانشکده در کشور داریم که کارشان برگزاری کلاس و امتحان گرفتن است. سهم اینان در رشد چیست؟ نقش دانشگاه در نوشتن برنامه توسعه چیست؟ نقش دانشگاه در گسترش صادرات کشور چیست؟ اگر می‌گوییم اشغال و ارزآوری در برنامه است. چه جایی بهتر از دانشگاه‌ها، ما میلیون‌ها دانشجو و اساتید دانشگاه داریم که بهترین زمان عمر خود را برای علم و دانش گذاشته‌اند و نباید در این عرصه بکارگیری شوند؟

 

جلیلی عنوان کرد: دانشگاه باید ماموریت داشته باشد تا در جهش اقتصادی کشور مشارکت کند.

 

وی ادامه داد: سال 1396 به یکی از شهرهای محروم رفتم و شنیدم فردی برای کلاهبرداری از مردم پولی جمع کرده و آن سال حدود 180 میلیارد تومان از مردم پول جمع کرده بود. آیا دولت نمی‌توادن در مسیر درست اقتصادی بستری را فراهم کند تا مردم در آن بستر امن پول را قرار دهند و آن پول در مسیر پیشرفت کشور باشد و سود آن به جیب مردم برود؟

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه به تصمیم‌های نقطه زن نیاز داریم، خاطر نشان کرد: در لحظه‌ای که نظم دنیا و منطقه غرب آسیا در حال تغییر است، ما بیش از هر لحظه دیگری به تصمیم‌های نقطه‌زن نیاز داریم در غیر این صورت از سایر کشورها چند دهه عقب خواهیم ماند.

 

جلیلی با اشاره به نمونه‌هایی از این فرصت‌ها که برای تولید ثروت و جهش اقتصادی پیش روی کشور قرار دارد، گفت: اقتصاد دریامحور یکی از این موضوعات است. بسیاری از کشورهای دنیا که سواحلی کمتر از ایران و موقعیت دریایی کم‌تر از ما دارند چندین برابر ما از برکات دریا منتفع می‌شوند.

 

وی توسعه اقتصاد دریا را از اولویت‌های دولت خود برشمرد و عنوان کرد: امروز دریا منبعی سرشار برای تولید ثروت و نقش آفرینی در تحولات جدید بین المللی است. بسیاری از مسایل اقتصادی کشور را می‌توان زیر چتر اقتصاد دریا سامان داد؛ از تولید آبزیان گرفته تا ساخت و تعمیر کشتی‌های باری و مسافری.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به پایه‌گذاری جهش اقتصادی روستاها بیان کرد: بارها گفته‌ام هر روستا باید یک واحد حیاتی برای پیشرفت کشوراست. امروز 40 هزار روستای بالای 20 خانوار داریم. جهش در کشور با حجهش اجزای کشور شکل می‌گیرد. در این سالها به روستاهایی که می‌توانند الگوی سایر روستاها در کشور باشند رفته‌ام.

 

جلیلی با اشاره به فرصت های اقتصادی در فضای بین الملل گفت: باید بعد از اشباع بازار داخلی به بازارهای منطفه دسترسی داشته باشیم. باید تولیدکننده مطمئن باشد که بازار لازم برای او فراهم است. لازمه‌ی ‌این نیز، تعامل گسترده و سازنده با اکثر کشورهای دنیاست. با بسیار از کشورهای دنبا می‌توان روابط خوب اقتصادی داشت و آن را توسعه داد. کسانی که سال‌ها کشور را معطل 3-4 کشوری کردند که اتفاقا آن کشورها بیشترین خصومت را با ملت ایران داشتند مسیری را رفتند که نتیجه‌ای نداشت. زمانی که می‌گفتند گشایش ایجاد شده، صادرات ما به افغانستان دو برابر صادرات به 28 کشور اتحادیه اروپا بود.

 

وی اضافه کرد: امروز در دنیا شرایط روابط خارجی محکمی با بسیاری از کشورها داریم. کاری که شهید رئیسی در این چند سال پیگیری کردند. کسانی که می‌گفتند بدون فلان توافق و فلان موضوع نمی‌توان با کشورها ارتباط داشت و نمی‌شود داخل را اداره کنیم بدانند در این سه سال صادرات افزایش یافت و بسیاری از کشورها با ما با افتخار ادعا می‌کنند که می‌خواهند با ما روابط داشته باشند.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این پرسش که چرا می‌گوییم در یک فرصت تاریخی هستیم، تشریح کرد: شناخت جهان و این فرصت‌ها، فقط شناخت روندهای سیاسی نیست. یک گام عمیق‌تر باید نگریست. گاهی دستاوردهای فناورانه چهرۀ سیاسی جهان را تغییرمی‌دهند. در 2-3 قرن اخیر نقطهعیی که بزنگاه علمی و فرهنگی بوده، ما نبودیم و در دوران قاچار و پهلوی هر جا پیشرفت علمی بوده که موجب ارتقای قدرت و نفوذ کشورها بوده، اینها غایب بودند اما امروز اینگونه نیست. امروز ملت ما در مرزهای دانش حرکت می‌کنند. امروز نه‌تنها باید غفلت‌های تاریخی را جبران کرده بلکه آماده‌ی جهش باشیم. امروز، روندهای فناورانه به یک نقطۀ گلوگاهی رسیده و ما را درآستانۀ یک تحول قرار داده است. تحولی که نه فقط زندگی‌ها را، بلکه حکومت‌ها را هم می‌تواند دگرگون کند. خود دولت‌های غربی نگرانند که دستاوردهای هوش مصنوعی می‌تواند مناسبات قدرت را در روابط بین دولت‌ها دستخوش تحول کند. این تحولات نه‌تنها جای نگرانی ندارد بلکه می‌توان با استفاده از آن جهش را شکل داد. باید جایگاه خود را در اثرگذاری جهانی تثبیت کنیم.

 

جلیلی خاطر نشان کرد: همان طورکه سال 1400گفتم ایران بزرگ در طول تاریخ فراز و نشیب های زیادی داشته و ماجراهای بزرگی گذرانده است. ما در جهان فقط یک کشور نیستیم، یک تمدن و یک فرهنگ بوده و هستیم. هنر مردم ایران، انتخابهای بزرگ است. با انقلاب اسلامی یک خیز بلند برای احیای این نقش تمدنی ایجاد شد. امروز دوباره بعد از صدها سال شخصیت‌هایی داریم که به مرزهای دانش نزدیک شدند و در بعضی رشته‌ها در رده‌های یکم تا پنجم دنیا هستیم. از ابن‌سیناها تا کاظمی‌آشتیانی‌ها، از خواجه ‌نصیرها تا شهید شهریاری‌ها، از خوارزمی‌ها تا فخری‌زاده‌ها و از سربداران تا قاسم سلیمانی‌ها. 

 

وی اضافه کرد: ما راه درازی را آمدیم و امروز در یک پیچ تاریخی هستیم. در یکی-دو قرن گذشته هر بار که خواسته‌ایم جهشی داشته باشیم، دشمنان خارجی ما تلاش کردند مانع شوند. متاسفانه جریان‌هایی را هم از داخل کشور همراه خود کردند و به خدمت خود گرفتند. امیر کبیر حرکت بزرگی را شروع کرد ولی علیه او فضاسازی شد و در نهایت او را به شهادت رساندند.

 

نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پایان افزود: اکنون این ماییم که به جای سرگرم شدن به انبوهی از کارهای بی اولویت، باید اولویت های نقطه زن را درک کنیم و با انتخاب هایی حساب شده شانه زیر بار مسئولیت دهیم تا بار از دوش مردم ایران برداریم.ما یک نقشۀ راه جامع و فراگیر میخواهیم؛ ما به یک دولت نقش‌آفرین نیاز داریم که برای تک‌تک مردم ایران نقش تعریف کند و اکنون وقت نقش آفرینی است.همه باید نقش ایفاکنند و دولت برای نقش آفرینی، نقشۀ راه داشته باشد. اکنون یک جهان فرصت پیش روی ماست، تا عقب ماندگی های چندصدساله را در چند سال جبران کنیم.

 

جلیلی عنوان کرد: اکنون یک جهان فرصت پیش روی ماست، تا با جهادی بزرگ به ایران جهش دهیم. اکنون نوبت شما مردم است تا با جهادی بزرگ یک جهان فرصت را شکوفا کنید تا ایران را جهش دهیم. یک جهان فرصت؛ یک ایران جهش؛ هر ایرانی، یک نقش پرشکوه.