جزئیات آیین نامه تدوین و بازنگری برنامه‌های درسی

    •••••  جمعه ۲۵ خرداد ۱۴۰۳ — ۱۱:۱۳ کد مطلب : 160104/a   

به گزارش تحلیل ایران به نقل از مهر، آیین نامه تدوین و بازنگری برنامه های درسی اواخرسال گذشته در راستای تحقق سیاست های کلی علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، نقشه جامع علمی کشور دانشگاه اسلامی و اسناد بالادستی مرتبط آیین نامه تدوین و ابلاغ شد که بخش هایی از این آیین نامه به شرح زیر است :

 

این آیین نامه شامل چارچوب تدوین و بازنگری برنامه های درسی، حدود واگذاری اختیارات برنامه ریزی درسی به دانشگاه ها و مؤسسات دانشگاههای دارای اختیار در تدوین و بازنگری برنامه درسی است.

 

در این آیین نامه به معیارهای برنامه درسی توجه ویژه ای شده و برنامه های درسی که تدوین می شوند باید با ارزش ها اهداف و سیاست های کلان کشورمنطبق باشند، روزآمد بوده و از آخرین یافته ها و تحولات علمی و دانشی دنیا بهره مند باشند، به نیازهای ملی و منطقه ای مبتنی بر آمایش سرزمین و مأموریت گرایی، مهارت افزایی، توان اشتغال پذیری و شایستگی های کانونی پاسخ دهند، همچنین به جایگاه و اقتضائات تمدنی فرهنگی و اجتماعی توجه ویژه ای باید صورت گیرد.

 

ساختار کلی برنامه درسی با توجه به زمینه های شغلی حال و آینده

در ساختار برنامه درسی تدوین یا بازنگری شده باید به زمینه های شغلی حال و آینده و جایگاه رشته تحصیلی در حوزه تمدنی گذشته، حال و آینده و بافت فرهنگی و اجتماعی کشور توجه شود.

 

تعداد و نوع واحدهای درسی در دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته

دوره تحصیلی

نوع واحدهای درسی

 

عمومی

پایه

تخصصی (اصلی)

پروژه

جمع واحدهای درسی

الزامی

 

اختیاری

کاردانی پیوسته ناپیوسته

۱۰

۱۹-۱۵

۴۷-۴۳

-

-

۷۱-۶۸

کارشناسی ناپیوسته

۱۰

۱۹-۱۵

٣٣-٣٧

۱۴-۱۰

۴-۰

۷۲-۶۸

تعداد و نوع واحدهای درسی در دوره کارشناسی پیوسته

دوره تحصیلی

نوع واحدهای درسی

 

عمومی

پایه

تخصصی (اصلی)

 

مهارتی - اشتغال پذیری

پروژه

جمع واحدهای درسی

الزامی

اختیاری

کارشناسی پیوسته

۲۲

٢٠-٣٠

۸۸-۶۸

۲۰-۱۰

۱۵-۳

۳-۰

۱۴۰-۱۳۰

تعداد و نوع واحدهای درسی در دوره تحصیلات تکمیلی

دوره تحصیلی

نوع واحدهای درسی

 

عمومی

پایه

تخصصی (اصلی)

پایان نامه رساله

جمع واحدهای درسی

الزامی

اختیاری

کارشناسی ارشد ناپیوسته

-

-

١٠-١٢

۱۶-۱۴

۶-۴

۳۲-۲۸

دکتری تخصصی

-

-

۱۰-۸

۱۰-۴

۲۴-۱۸

۳۶

الزام اجرای دروس مهارتی اشتغال پذیری در دوره کارشناسی

در این آیین نامه تاکید شده است که نحوه اجرای دروس مهارتی اشتغال پذیری در دوره کارشناسی پیوسته و ارزشیابی آن، در شیوه نامه ای که به این منظور توسط معاونت آموزشی ابلاغ می شود تعیین و اجرایی می شود، و اجرای آن توسط مؤسسات برای کلیه رشته های تحصیلی مقطع کارشناسی پیوسته مطابق شیوه نامه مذکور الزامی است.

 

نحوه تدوین برنامه های درسی دوره های کارشناسی ارشد پیوسته، دکتری مستقیم، دکتری پیوسته و دکتری حرفه ای و مقررات اختصاصی آن در یک آیین نامه مجزا توسط معاونت آموزشی وزارت ابلاغ می شود.

 

تدوین و بازنگری ۴۰ واحد درسی با توجه به رفع نیازصنعت

موسسه می تواند برای رفع نیاز یک شخصیت حقوقی فعال در جامعه و صنعت اعم از دستگاه یا بنگاه دولتی غیر دولتی صنعتی و... و.) و در صورت درخواست مجموعه برنامه درسی رشته را با رویکرد حرفه ای بازنگری نماید.

در این صورت موسسه مجاز است محتوا و عنوان حداکثر ۴۰ واحد درسی در برنامه درسی دوره کارشناسی پیوسته را با توجه به نیاز آن مجموعه تعیین کند و پس از تصویب در کمیسیون در بازه زمانی مشخص اجرا کند.

عنوان و مشخصات دروس

دروس برنامه درسی شامل دروس عمومی، پایه، تخصصی، مهارتی -اشتغال پذیری است

ساعت آموزش برای هر واحد نظری ۱۶ ساعت، عملی ۳۲ ساعت، عملی (به شیوه کارگاهی) ۴۸ ساعت نظری -عملی با توجه به میزان فعالیت نظری و عملی مورد نیاز برای واحد در چارچوب ساعت های پیش بینی شده برای واحد نظری و واحد عملی کارآموزی و کارورزی با توجه به نوع رشته ۶۴ ساعت یا ۱۲۸ ساعت است.