کانون بحرانی فرسایش بادی در ۱.۲میلیون هکتار بیابان‌های کرمان

    •••••  دوشنبه ۰۴ تیر ۱۴۰۳ — ۱۳:۳۶ کد مطلب : 160610/a   

به گزارش تحلیل ایران ، علیرضا ابوالحسنی در گفت‌وگو با تحلیل ایران در کرمان، با بیان اینکه از 14.4 میلیون هکتار اراضی شمال استان کرمان نزدیک به 13.3 میلیون هکتار اراضی منابع طبیعی شمال استان کرمان است، اظهار داشت: از این میزان نزدیک به 6.6 میلیون هکتار اراضی بیابانی، 6.3 میلیون هکتار مراتع و نزدیک به یک میلیون هکتار جنگل‌های ما برآورد شده است.

 

وی با بیان اینکه 20 درصد بیابان‌های کشور در منابع طبیعی شمال استان کرمان قرار دارد که عدد بالایی است، ادامه داد: با توجه به خشکسالی‌های چند سال گذشته و تغییر اقلیمی که شاهد آن هستیم روند بیابان‌زایی در شمال استان کرمان وجود داشته و از 17 شهرستانی که در شمال استان کرمان داریم، 14 شهرستان ما مناطق بیابانی دارند و نزدیک 1.2 میلیون هکتار از اراضی بیابانی ما دارای کانون بحرانی فرسایش بادی است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان بیان کرد: متوسط فرسایش بادی کشور 16 تن در هکتار است که در شمال استان کرمان به ویژه شهرستان‌های شرقی ما این عدد به نزدیک 30 تن در هکتار می‌رسد.

 

وی گفت: مجاورت با دو کویر، فقر پوشش گیاهی در منطقه، چرای مفرط دام‌ها و بوته‌کنی، توسعه غیراصولی اراضی کشاورزی و برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی، معدن‌کاوی و بهره‌برداری از معادن از جمله محدودیت‌‌ها و مشکلاتی است که شمال استان کرمان با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم و این موارد باعث شده پدیده مخرب بیابان‌زایی در شمال استان کرمان قابل لمس باشد.

 

ابوالحسنی با بیان اینکه شهرستان‌های شرقی استان کرمان همه ساله در ایامی تحت تاثیر فرسایش بادی، طوفان‌های شن و پدیده گرد و غبار قرار دارد، افزود: این مسئله زندگی مردم و تاسیسات زیربنایی را تحت تاثیر خود قرار داده است.

 

وی با اشاره به اینکه پیشینه اقدامات بیابان‌زدایی در شمال استان کرمان به سال 1345 برمی‌گردد و جنگل‌های دست‌کاشت اطراف شهر کرمان که در دهه 40 و 50 ایجاد شده، باعث شد که شهر کرمان از طوفان‌های شن مصون بماند، بیان کرد: در تمامی این سال‌ها این اقدامات ادامه داشته و بیشتر فعالیت ما در حوزه مدیریت روان‌آب و افزایش پوشش گیاهی در منطقه بوده است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان با بیان اینکه طی سنوات گذشته نزدیک به 200 هزار هکتار نهالکاری داشتیم، گفت: جنگل‌های دست کاشتی در شمال استان کرمان ایجاد شده است و در کنار آن در مناطق حساس مانند شرق استان کرمان نیز نزدیک به 35 هزار هکتار مالچ‌پاشی به عنوان یک مُسکن انجام شده تا بعد از آن نهالکاری و احیای پوشش گیاهی در این مناطق انجام شود.

 

وی با اشاره به اینکه طی سال گذشته نزدیک 500 میلیارد تومان هزینه تهیه و مالچ‌پاشی شرق استان کرمان بوده است، افزود: با اقدامات انجام شده مهاجرت معکوس به این مناطق را داشتیم و به نوعی توانستیم زندگی مردم در این مناطق را احیا کنیم.

 

ابوالحسنی با اشاره به اقدامات انجام شده در حوزه بذرکاری و بذرپاشی در مراتع شمال استان کرمان گفت: مهمترین سیاست ما در منابع طبیعی شمال استان کرمان حفظ پوشش گیاهی موجود و حرکت به سمت افزایش پوشش گیاهی مناطق بیابانی و مرتعی بوده است.

 

وی با بیان اینکه طرح مردمی یک میلیارد درخت در کشور از جمله اقداماتی است که می‌تواند باعث افزایش پوشش گیاهی شود، افزود: سال گذشته با کمک مردم و سایر نهال‌ها نزدیک 2 میلیون و 300 هزار اصله درخت با کمک مردم و سایر نهادها غرس کردیم و در حال حاضر نگهداری این درختان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان با بیان اینکه با توجه به اینکه در شمال کشور بهره‌برداری از جنگل‌ها ممنوع شده، بحث قاچاق چوب در تمام استان‌هایی که جنگل دارند باز شده است، گفت: در شرق استان کرمان با توجه به همجواری جنگل‌های ما با اراضی کشاورزی باب صدور مجوز قطع و حمل چوب بسته شده است.