به گزارش تحلیل ایران ؛ چراغ بالای سر ما که خاموش نشد، اما میگویند برق کارخانهها را قطع کردند تا برق خانهها قطع نشود». این صحبتهای مصطفی کارمند یک بانک دولتی در تهران است.
در حالی که مردم ۲۰ درصد کمتر از تابستان ۲ سال پیش برق مصرف کردند، مصرف برق بخش صنعتی کشور ۲۴ درصد افزایش یافته است. تنها برق تامین شده برای صنایع خرد داخل شهرکهای صنعتی ایران از همه مصارف برق یک سالِ ۶۳ کشور دنیا بیشتر است.
توانیر گزارش داد که برق صرفهجویی شده توسط مردم به اضافه همه افزایش تولید انرژی در طول سالهای اخیر به صنایع منتقل شده است.
ایران بر اساس آمار موسسه بریتانیایی EI هفتمین کشور دنیا در زمینه رشد تولید برق طی ۳ سال اخیر بوده و متوسط سالانه این رشد، رکورددار این شاخص در طی سالهای بعد از انقلاب است.
تابستان سال ۱۴۰۰ بود که کمبود برق و قطعی گسترده برق صنعتی کشور سبب شد تا قیمت صنایع انرژیبَر از جمله سیمان با جهش ۴۳۳ درصدی مواجه شود.
با تامین انرژی بخش صنعت، صنعت فولاد ایران که نیمی از برق کشور را مصرف میکند، به رتبه هفتم دنیا از منظر تولید ماهانه فولاد خام رسید.
صنعت ایران با وجود تامین انرژی پایدار در یک رکود فراگیر فرورفته و منشا این رکود از منظر کارشناسان مختلف متفاوت است.
کارشناس صنعت فولاد رضا رئیسی ناترازی انرژی را ریشه رکود معرفی کرده و معتقد است که کمبود گاز طبیعی در زمستان و برق در تابستان سبب شده تا عرضه کاهش پیدا کند و رکود صنایع فراگیر شود.
در مقابل کارشناس اقتصادی دانیال میری میگوید که عرضه تمام محصولات صنعتی از فروش بیشتر شده و انبارها در حال پر شدن است، این یعنی مسئله رکود ربطی به تولید ندارد و عملا محصولات صنعتی مشتری ندارند.
رفع موانع صادرات، اصلاح سازوکار بورس کالا و راهاندازی صنایع پیشران از جمله مسکن سه جزء پیشنهادی بسته اندیشکده راهبردی امیرکبیر برای رهایی اقتصاد ایران از رکود است.