تابلوی‌ تجدیدپذیرها ۱۰۰۰ میلیارد تومان چکش خورد

    •••••  یکشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۳ — ۱۹:۰۹ کد مطلب : 163328/a   

به گزارش تحلیل ایران ؛ «دولت پای خود را از توسعه تجدیدپذیر بیرون بکشد، ‌بیابان‌های ایران به نیروگاه خورشیدی تبدیل خواهد شد»؛ این صحبت‌های استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر در همایش برق سبز است.

۹۰۰ مگاوات پروانه احداث نیروگاه تجدیدپذیر از طریق سازوکار قرارداد عرضه در تابلوی برق سبز صادر شد. این میزان معادل کل نیروگاه‌های تجدیدپذیر ساخته شده در ایران از ابتدای تاریخ تا سال ۱۴۰۰ است.

تابلوی برق سبز بازاری است که در آن نیروگاه‌دار تجدیدپذیر بدون هیچ واسطه‌ای برق خود را به مشتری می‌فروشد؛ ادارات و صنایع مهمترین مشتریان تابلوی برق سبز هستند.

اردیبهشت پارسال که سازوکار خریدوفروش برق در تابلوی سبز راه افتاده، میزان معاملات انجام شده در این بازار به مرز ۱۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

قیمت برق در تابلو از عرضه و تقاضا و بدون دخالت دولت تعیین شده و در تابستان به هر کیلووات ۶ هزار تومان هم می‌رسد. گران‌ترین برق عرضه شده در ایران یک پنجم این قیمت توسط توانیر به مشترکان صنعتی عرضه می‌شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اقتصاد را مهم‌ترین عامل توسعه تجدیدپذیرها دانسته و معتقد است که اگر اقتصاد تجدیدپذیر اصلاح شود، سرعت توسعه این بخش به اصطلاحا به سرعت نور می‌رسد.

کارشناس اقتصادی رضا رضوانی به نقش دولت در توسعه تجدیدپذیرها اشاره کرده و می‌گوید که نیروگاه‌های تجدیدپذیر بدون حمکایت مستقیم دولتی امکان توسعه در ایران را ندارند و باید سازوکار قانونی سرمایه‌گذاری دولت در این بخش راه بیفتند.

اما یک کارشماس انرژی علی دوانی از تجارب منفی سرمایه‌گذاری دولتی در حوزه انرژی گقته و معتقد است که وقتی دولت می‌تواند با تعیین سازوکار، بدون حضور مستقیم زمینه توسعه و فعال شدن بخش خصوصی را فراهم کند، حضضور مستقیم به معنای انحصار است.

اندیشکده دانشگاه امیرکبیر در گزارشی شکل‌دهی بازار در صنعت برق را مهم‌ترین اقدام نرم‌افزاری برای بهبود شرایط و رفع ناترازی ۱۰ هزار مگاواتی معرفی کرده و عرضه برق در بازار و حذف حضور دولت در برنامه هفتم نیز به دولت تکلیف شده است.