۱۵ سال انتظار برای تصویب قانون مقابله با حیوان آزاری

    •••••  چهارشنبه ۰۴ مهر ۱۴۰۳ — ۰۵:۵۲ کد مطلب : 165163/a   

به گزارش تحلیل ایران «چطور دلش اومد پوست مار بدبخت رو قلفتی و زنده‌زنده بِکَند…» این را یک کاربر فضای مجازی در واکنش به انتشار ویدئو آزاردادن یک حلقه مار در اینستاگرام می‌گوید. 

بعد از اینکه شخصی به نام «عمو حسن» یک حلقه مار را به‌شدت مورد آزار قرار داد و فیلم آن را در فضای مجازی منتشر کرد، معاون رصد و پایش یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط‌زیست علیرضا ساجدین دوشنبه از تلاش برای دستگیری او خبر داد.

پیش‌تر در اردبیل نیز فیلمی منتشر شد که در آن فردی مقابل مغازه‌اش با واردکردن چندین ضربه با چوب‌دستی بر سر گربه‌ای منجر به مرگ حیوان شد.

 

آماری در حوزه تعداد حیوان آزاری در کشور موجود نیست، اما سنگسار خرس، بریدن گوش‌های سگ، زنده کشی و زجر کشی حیوانات، تیراندازی مستقیم به حیوانات، آتش‌زدن، راه‌اندازی جنگ میان حیوانات و حتی در مواردی تجاوز جنسی به آن‌ها تنها گوشه‌ای از اقدامات حیوان آزاران است.

در مقابل حیوان آزاران کسانی هم هستند که به‌عنوان حامی حیوانات جور دیگری به حیات‌وحش و محیط‌زیست آسیب می‌رسانند. حامی حیوانات با غذادهی و غذارسانی که یک مبحث تخصصی و فنی است و در کل دنیا منسوخ شده است به‌گونه‌ای دیگر محیط‌زیست را تهدید می‌کنند.

 

کارشناس محیط‌زیست اسماعیل کهرم می‌گوید که این حیوان آزار اینستاگرامی که زنده‌زنده پوست مار را کنده است «به روان‌درمانی نیاز دارد و یک آدمی شبیه به او می‌تواند به‌راحتی این بلا را سر کودک و همسر خود یا دیگری بیاورد»، چراکه این فرد از زجر بردن دیگران چه حیوان باشد، چه انسان خشنود می‌شود، بنابراین ما با یک انسان بیمار روانی طرف هستیم. 

 

اما در مقابل یک کارشناس محیط‌زیست دیگر محمد درویش می‌گوید که «در خلأ قانونی موجود نمی‌توان خیلی راحت گفت که فرد مشکل روانی دارد، چون برخی برای دیده‌شدن و لایک گرفتن این کار را در فضای مجازی می‌کنند.» ما جزء ۵ کشور دنیا از نظر تصویب قوانین هستیم و واقعاً شگفت‌انگیز است که بیش از ۱۲ هزار قانون داریم، اما هنوز قانون مقابله با حیوان آزاری تصویب نشده است. فرد باید مورد تحلیل و نظر روان‌شناسی قرار بگیرد و سابقه او بررسی شود تا دست قضات برای بررسی دقیق رفتار مجرمانه باز باشد.

بیش از ۱۵ سال است که پیش‌نویس قانون حفاظت از محیط‌زیست تدوین شده اما همچنان این قانون تصویب نشده است و تا زمانی که حیوان آزاری جرم‌انگاری نشود عامل بازدارنده‌ای برای مقابله با آن وجود ندارد. 

 

دکتر علی امینی، متخصص بیماری‌های اعصاب و روان، معتقد است که یکی از مفید‌ترین روش‌های پیشگیری از بروز حیوان آزاری «آموزش رفتار با حیوانات به کودکان از سنین خردسالی است که باید از سوی آموزش‌وپرورش به‌صورت جدی بدان پرداخته شود.» البته باید مراقب بود که از آن‌سوی بوم نیفتیم و حیوان‌دوستی منجر به آسیب‌زدن به تنوع زیستی محیط زیست نشود.