ترس تنگه هرمز بر تن اعراب و آمریکا

    •••••  یکشنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۳ — ۱۲:۴۰ کد مطلب : 165995/a   
به گزارش تحلیل ایران بعد از اقدام دفاعی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران علیه اهداف نظامی رژیم صهیونیستی که خسارت‌های بزرگی برای این رژیم در پی داشت، گمانه‌زنی‌هایی در رسانه‌های عرب زبان نیز در میان است از اینکه آیا صهیونیست‌ها به ایران پاسخ نظامی خواهند داد یا نه و در صورت پاسخ احتمالی، چگونه است و واکنش ایران چه خواهد بود. رسانه‌های عرب زبان نیز نظیر رسانه‌های غربی درباره هرگونه ماجراجویی احتمالی رژیم صهیونیستی علیه تاسیسات نفتی ایران و پیامدهای آن برای اقتصاد بین‌الملل و بازار جهانی انرژی هشداردادند. از جمله سناریوهای مطرح در سطح محافل سیاسی و رسانه‌ای احتمال تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی علیه تأسیسات نفتی ایران است و مسدودشدن تنگه هرمز نیز از جمله گزینه‌های مطرح در خصوص پاسخ ایران به هر تجاوز احتمالی رژیم اشغالگر و حمایت آمریکا یا کشورهایی در منطقه از این تجاوز است.تهدید به بستن تنگه هرمز مسبوق به سابقه و مختص شرایط حاد است. منطقه تنگه هرمز جزء آب‌های سرزمینی ایران و عمان است و هیچ منطقه‌ دریای آزاد در آن وجود ندارد. از لحاظ حقوقی، ایران قادر و مجاز است مانع عبور کشتی‌های دیگر کشورها از تنگه هرمز شود.جمهوری اسلامی ایران، همواره بر اساس رژیم حقوقی «عبور بی‌ضرر»، رفتار و سلطه قانونی خود را اعمال و تثبیت کرده است. مثل برخورد ایران با ورود غیرمجاز یک کشتی تجاری آمریکایی در سال ۹۴، برخورد با تجاوز نیروهای دریایی آمریکا در سال ۹۴ و دستگیری آنها، دستگیری ۵ ملوان انگلیسی در سال ۸۸ که به‌صورت غیرقانونی وارد آب‌های خلیج‌فارس شده بودند.
 

کنترل بازار نفت جهان در دست ایران

العربی الجدید در یادداشتی با عنوان «سناریوها و انتظارات احتمالی برای بازارهای کالایی به‌ویژه مشتقات نفتی در صورت حمله اسرائیل به ایران» چه خواهد بود، آورده است، یکی از فرماندهان سپاه پاسداران ایران تهدید کرده که در صورت حمله تل‌آویو به بخش حیاتی نفت در ایران، زیرساخت‌های اسرائیل از جمله پالایشگاه‌های نفت را هدف قرار خواهد داد. در این یادداشت آمده که سپاه پاسداران تأکید کرده در صورت حمله تل‌آویو به ایران، پالایشگاه‌ها و میادین گازی اسرائیل را هدف قرار خواهد داد، زیرا علی فدوی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران ایران هم گفته: اگر رژیم اشغالگر اشتباهی کند، همه منابع انرژی، نیروگاه‌ها و همه پالایشگاه‌ها و میادین گازی آن را هدف قرار می‌دهیم.العربی الجدید افزود، محسن پاک‌نژاد وزیر نفت ایران نیز به‌تازگی در بازدید از سایت‌های مهم نفتی از جمله عسلویه، پایتخت انرژی کشور و جزیره خارک، گام‌های سریعی برای اطمینان‌بخشی به بازارهای انرژی، کشورهای خریدار و کارگران این بخش حیاتی برداشت.
 

زیان بزرگ آمریکا از تجاوز اسرائیل به ایران

این وبگاه قطری با تاکید بر اینکه حمله اسرائیل به نفت ایران، اگر با بسته‌شدن تنگه هرمز، گلوگاه اصلی عبور نفت جهان، تأثیرات عمده‌ای بر بازارهای انرژی جهان خواهد داشت، افزود: حدود ۴۰ درصد از عرضه و تجارت نفت و گاز جهان از منطقه خلیج‌فارس که سرشار از منابع انرژی است و از طریق تنگه هرمز مهم‌ترین شریان نفتی در جهان، انجام می‌شود بنابراین ممکن است بازارها به دلیل بسته‌شدن بنادر کشتیرانی و صادراتی منطقه خلیج‌فارس وحشت‌زده شوند و از اینجا هم انتظار جهش ناگهانی قیمت نفت و همچنین موج تورم ایجاد شود .العربی الجدید ادامه داد: با وجود این ملاحظات، حمله اسرائیل به نفت ایران ممکن است محدود و غیر گسترده باشد، زیرا دولت آمریکا در حال حاضر تمایلی به افزایش قیمت نفت و مشتقات سوخت ندارد، زیرا به نفع کامالا هریس نامزد انتخابات آمریکا که در رقابتی شدید با دونالد ترامپ به سر می‌برد نخواهد بود، از همین روست که جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا هم از اسرائیل خواسته به تأسیسات نفتی ایران حمله نکند.العربی الجدید افزود: جهان برای ورود به موج تورمی مشابه آنچه در آغاز سال ۲۰۲۲ و پس از جنگ در اوکراین رخ داد و بازارها را به موج بی‌سابقه‌ای از قیمت‌ها کشاند،آمادگی ندارد؛ افزون بر اینکه اگر اسرائیل دست به چنین اقدامی بزند، به دنبال آن ایران و حزب‌الله به تأسیسات گازی اسرائیل واقع در شرق مدیترانه حمله خواهند کرد که برای اقتصاد اسرائیل بسیار مهم است آن هم در شرایطی که درآمدهای ارزی حاصل از فعالیت‌های دیگر اسرائیل، از جمله صادرات تسلیحات، بخش فناوری و سرمایه‌گذاری مستقیم، در سایه تداوم جنگ سقوط کرده است.
 

الجزیره: بحران اقتصادی در جهان با سناریوی حمله اسرائیل به ایران

وبگاه خبری الجزیره نیز امروز در یادداشتی با عنوان «هدف قراردادن نفت ایران توسط اسرائیل، یک بحران اقتصادی جهانی را به دنبال خواهد داشت» آورده است،‌ اگر اسرائیل بخواهد تأسیسات اقتصادی ایران، به ویژه تأسیسات نفت و گازی آن را هدف بگیرد، سه پاسخ از سوی ایران محتمل است؛ نخست اینکه ایران هم تأسیسات نفتی اسرائیل را هدف بگیرد که بارزترین آن پالایشگاه حیفا در شمال و پالایشگاه اشدود در مرکز سرزمین‌های اشغالی است همچنین تأسیسات گازی اسرائیل نظیر میادین تامار، لویاتان و کاریش در تیررس حملات ایران قرار می‌گیرد که ضربه قوی به اسرائیل و اقتصاد آن وارد خواهد کرد که همین اکنون در نتیجه جنگ غزه و لبنان تحت‌فشار سنگینی قرار دارد.الجزیره افزود اگر هر حمله به توقف صادرات نفت ایران منجر شود ایران تأسیسات نفتی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس را هدف می‌گیرد.ایران ممکن است قصد داشته باشد تنگه هرمز را در ورودی خلیج که بیشتر تولیدات کشورهای حاشیه خلیج‌فارس از آن می‌گذرد، ببندد. در سال ۲۰۲۲ روزانه به طور متوسط ۲۱ میلیون بشکه نفت خام از تنگه هرمز عبور می‌کند که در صورت بسته‌شدن آن نه‌تنها کشورهای منطقه بلکه کل جهان با بحران بزرگی مواجه خواهد شد و قیمت نفت به بیش از ۱۵۰ دلار در هر بشکه جهش خواهد کرد.
 
الجزیره آورده است گزینه‌های جایگزین تنگه هرمز برای انتقال نفت(خطوط لوله عربستان و امارات) تنها تا حدودی به جلوگیری از عواقب بسته‌شدن تنگه هرمز کمک می‌کند، زیرا ظرفیت آن برای جذب مقادیر نفت صادراتی محدود است و احتمال ورود گروه حوثی یمن به خط بحران ممکن است آنها را مجبور به بستن باب المندب در ورودی دریای سرخ کند. این امر ورود نفت خلیج‌فارس به آسیا را تقریباً غیرممکن می‌کند.این اقدامات مستقیماً به اسرائیل آسیب نمی‌رساند، بلکه با افزایش سرسام‌آور قیمت انرژی به آمریکا و کشورهای غربی آسیب می‌رساند.

رویترز: تاسیسات نفتی اعراب خلیج فارس در تیررس متحدان ایران

الجزیره در ادامه به خبر دو روز پیش رویترز اشاره کرد که سه منبع خلیج‌فارس به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در حال فشار بر واشنگتن هستند تا اسرائیل را از حمله به سایت‌های نفتی ایران منع کند، چرا که آن‌ها نگران هستند که در صورت تشدید درگیری، تأسیسات نفتی‌شان زیر آتش نیروهای متحد تهران قرار بگیرند. به گفته این سه منبع نزدیک به محافل دولتی، کشورهای حوزه خلیج‌فارس از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر به‌عنوان بخشی از تلاش‌های خود برای جلوگیری از گرفتار شدن در تبادل آتش متقابل، از پرواز اسرائیل بر فراز حریم هوایی خود برای هرگونه حمله به ایران خودداری کرده و این را به اطلاع واشنگتن رسانده‌اند. رویترز به نقل از سه منبع نزدیک به ادارات دولتی نوشت: «کشورهای خلیج‌فارس از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر نیز به‌عنوان بخشی از تلاش‌های اسرائیل برای جلوگیری از حمله به ایران، اجازه پرواز بر فراز حریم هوایی آنها را نمی‌دهند. گرفتار آتش متقابل شدند و آنها این را به واشنگتن رسانده‌اند.»یک مقام و دیپلمات ارشد ایرانی به رویترز گفت: «تهران چند روز پیش در جریان نشست‌هایی در عربستان هشدار داد که درصورتی‌که اسرائیل هر گونه کمکی از سوی کشورهای حاشیه خلیج‌فارس برای حمله به ایران دریافت کند، تهران، نمی‌تواند امنیت تأسیسات نفتی در خلیج‌فارس را تضمین کند».