به گزارش تحلیل ایران؛ پس از تصویب کنوانسیونهای پالرمو و تأمین مالی تروریسم توسط ایران، «FATF در مورد تعلیق اقدامات مقابلهای تصمیمگیری خواهد کرد». این بخشی از بیانیه اخیر FATF است.
در این بیانیه FATF از اعضای خود خواسته است اقدامات مؤثر مقابلهای را مطابق توصیه شماره ۱۹ این نهاد علیه ایران اعمال کنند.
توصیه شماره ۱۹ به اقدامات در مورد کشورهای قرار گرفته در لیست سیاه میپردازد. از جمله این اقدامات ویژه هم ممنوعیت مؤسسات مالی کشورهای عضو از تأسیس شعب یا دفاتر نمایندگی در کشور با ریسک بالا و محدود کردن روابط تجاری یا تراکنش با آن کشور است.
در حال حاضر در مورد تعریف تروریسم اتفاق نظری میان کشورها وجود ندارد و تاکنون تعریف واحدی نیز از این واژه ارائه نشده است که مورد تأیید همهی کشورها باشد.
با وجود این دایرةالمعارف بریتانیکا تروریسم را استفاده حساب شده از خشونت در یک جمعیت و برای تحقق هدف سیاسی خاص تعریف کرده است.
همچنین ماده ۲ کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم این واژه را چنین تعریف کرده است: «هر اقدامی که بهمنظور کشتن یا وارد آوردن جراحات شدید به افراد غیرنظامی یا به هر فرد دیگری که مشارکت فعالی در درگیری مسلحانه نداشته، صورت پذیرد و قصد آن ماهیتاً یا بر اساس
شرایط مربوط، ارعاب مردم یا وادار ساختن یک دولت یا سازمان بینالمللی به انجام یا ممانعت از انجام کاری باشد.»
با توجه به همین تعاریف برخی کارشناسان رژیم صهیونیستی را یک رژیم تروریستی میدانند که از ترور برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکند.
بر اساس آخرین آمارها رژیم صهیونیستی از ابتدا طوفانالاقصی تاکنون بیش از ۴۳ هزار و ۲۵۹ نفر از غیرنظامیان غزه را با هدف ارعاب و کوچاندن آنها از سرزمینشان به شهادت رسانده است و این آمار به جز آمار کشتارهای دیگر این رژیم در سالهای گذشته در فلسطین و نیز به
جز آمار قتل و ترورهای دیگر این رژیم در کشورهای دیگر از جمله لبنان و ایران است.
طبق آمارها همین رژیم از جنگ جهانی دوم تاکنون بزرگترین دریافتکننده کمک مالی از آمریکا بوده است.
بر اساس دادههای آژانس توسعه بینالمللی آمریکا از سال ۱۹۴۶ تا ۲۰۲۳ رژیم صهیونیستی ۲۱۶ میلیارد دلار کمک نظامی و ۸۱ میلیارد دلار کمک اقتصادی از آمریکا دریافت کرده است.
در آخرین آمار کمکها بلافاصله پس از آغاز طوفانالاقصی در ۷ اکتبر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا یک بسته کمک ۲ میلیارد دلاری اولیه را برای رژیم صهیونیستی اعلام کرد و بعد از آن در ۲۲ اکتبر ۱۴ میلیارد دلار دیگر نیز برای کمک اقتصادی به این رژیم تخصیص داد.
کارشناسان و تحلیلگران معتقدند آمریکا به دلیل نفوذ سیاسی و اقتصادی در نهادهای بینالمللی از جمله FATF فراتر از قوانین عمل میکند. آنها معتقدند «نهادهایی مثل FATF بیشتر برای اعمال فشار بر کشورهای خاص هستند.»
رضا زبیب، سفیر ایران در اسپانیا معتقد است این که گفته میشود ساختارهای بینالمللی بد یا امپریالیستی هستند موضوعیت ندارد. او میگوید که اگر بنای ما توسعه اقتصادی کشور است، این هدف صرفاً از طریق ارتباطات بینالمللی محقق میشود.
با این حال محمدجواد لاریجانی، کارشناس مسائل بینالملل میگوید که برخی کشورهایی عضو FATF هستند بزرگترین حامی تروریسماند و FATF نیز سازوکاری است که پیادهسازی شده تا بر روی دیگران اعمال کنند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند نگاه سنتی و غیر پویا به نظامات مالی باعث شده است که در بحث FATF حس بنبست القا بشود درحالیکه دنیا در حال فاصله گرفتن از نظامات مالی غربی است و فرصت برای ایران وجود دارد که با استفاده از راههای جایگزین و نظامات جدید اقتصاد خودش
را شکل بدهد.