صوفیه، پایتخت امن جواسیس سایبری اسرائیل در شرق اروپا

سید رضا مرزانی
    •••••  یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ — ۰۹:۲۷ کد مطلب : 168212/a   
به گزارش تحلیل ایران ازجمله مهم‌ترین حوزه‌های فعالیت صهیونیسم در میدان رزم ترکیبی (Hybrid Warfare)، فضای سایبری است. در این فضا، توانمندی‌های تهاجمی و تدافعی، به اندازه توان نظامی سخت، حائز اهمیت است و تقریباً تمام بازیگران مؤثر عرصه بین‌الملل، سرمایه‌گذاری و فرایند تقنینی مشخصی را در قبال این حوزه دنبال می‌کنند. رژیم صهیونیستی به دلیل محدود بودن از نظر جغرافیا، ژئوپلتیک و روابط دیپلماتیک، به شدت نیازمند توسعه ظرفیت‌های سایبری است. راهبرد سایبری رژیم صهیونیستی، بر تقویت ابزارها و راهکارهای جمع‌آوری اطلاعات، تحلیل اطلاعات بزرگ و جاسوسی و حمله سایبری متمرکز است.استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های فناور اسرائیلی که در حوزه‌های مختلف فعالند، به‌ویژه در حوزه سایبری، هوش مصنوعی، رسانه و اینترنت اشیاء، روابط نزدیک و عمیقی با تشکیلات امنیتی-اطلاعاتی رژیم صهیونیستی دارند. به عبارت دیگر، این استارت‌آپ‌ها در واقع پاسخی هستند به نیازهای مستمر این تشکیلات به راهکارهایی پیشرفته برای مقابله با جریان مقاومت؛ از این رو این بازیگران به شدت نیازمند برقراری ارتباط مؤثر با شرکت‌ها و نهادهای دولتی خارجی به ویژه اروپایی هستند تا از این طریق هم بتوانند اطلاعات حساس جمع‌آوری کرده و هم زمینه را برای انتقال فناوری فراهم آورند.

یک تاجر بلغاری-اسرائیلی، سرپل نفوذ شبکه جاسوسی سایبری صهیونیسم در شرق اروپا

ایال ناتان (Eyal Natan)، تاجر صهیونیست بلغاری که تابعیت اسرائیل را نیز دریافت کرده است. ناتان در مؤسسه فناوری تخنیون در رشته مهندسی صنعتی و در دانشگاه حیفا در رشته مدیریت تحصیل کرده و در سال 2002 فارغ‌التحصیل شد. وی از ژوئن 2015 جایگاه نایب رئیسی اتاق بازرگانی و صنعتی بلغارستان-اسرائیل را به دست آورده است. وی ازجمله کارآفرینان شناخته شده اسرائیلی-بلغاری است که در بخش‌های رسانه‌ و فناوری سایبری، فعالیت قابل توجهی دارد.ناتان در سال 2019 شرکت ام‌جی‌سی بی‌جی ایی‌دابل‌اُدی (MGC BG EOOD) را در بلغارستان راه‌اندازی کرد. این شرکت در زمینه ارائه راهکارهای نرم‌افزاری و سخت‌افزاری مخابراتی تخصص دارد. سپس پلتفورم اشتراک‌گذاری برنامه‌های تلویزیونی تحت عنوان وان تو آل آد (One Two All OOD) را در سال 2020 در بلغارستان تأسیس کرد. پس از آن نیز با همکاری چند تن از سرمایه‌گذاران صهیونیست، شرکت توسعه الگوریتم‌های هوش مصنوعی تحت عنوان بی-آکادمی (B-Academy) را در سال 2022 در صوفیه راه‌اندازی کرد.لازم به ذکر است که ناتان همچنین به عنوان یکی از مشاوران وزیر علوم بلغارستان، فعالیت می‌کند و از سال 2015 با قرارداد همکاری که میان شرکت وان‌ تو آد و وزارت علوم بلغارستان منعقد شد، یک شبکه توزیع محتوا برای مخاطبین بلغاری ایجاد کرد.
 
مجموعه فعالیت‌های ایال ناتان در بلغارستان به شکل نزدیکی توسط سفارت رژیم صهیونیستی در صوفیه، دنبال می‌شود و از حمایت مستقیم تشکیلات جاسوسی رژیم بهرمند است. برای مثال در آخرین رویدادی که به میزبانی سفارت رژیم تحت عنوان هفته سایبری 2024 در صوفیه برگزار شد، ناتان به عنوان نماینده اتاق بازرگانی اسرائیل-بلغارستان در آن حضور یافت و راهکارها و ابزارهای شرکت‌های تحت امر خود را معرفی نمود.ایال ناتان، ارتباطات نزدیکی با شبکه جاسوسی یهودیان روسی‌تبار در انگلستان داشت که پس از حذف چند شبکه جاسوسی صهیونیست‌های روس‌تبار در لندن، ارتباط ناتان با این شبکه قطع شد. ناتان در تلاش بود تا از طریق این شبکه‌، نفوذ سایبری صهیونیسم را در جمهوری‌های سابق شوروی در شرق اروپا توسعه بخشد.

هماهنگی دیپلمات‌ ارشد اسرائیلی در صوفیه با شبکه جاسوسی سایبری صهیونیسم

یوزی لوی اسفاری (Yosi Levy Sfari)، دیپلمات صهیونیست از آگوست 2023، مدیریت سفارتخانه اسرائیل را در جمهوری بلغارستان برعهده گرفته است. مهمترین نکته‌ای که در کارنامه این دیپلمات صهیونیست باید درنظر گرفت، سابقه او به عنوان سرکنسول‌ اسرائیل در استامبول است. بلغارستان مقصد بخش قابل توجهی از صادرات ترکیه به اروپا است. همچنین مرز مشترک ترکیه و بلغارستان، سبب شده تا در وضعیت فعلی، صهیونیست‌ها از گزینه‌ای برای هدایت تیم دیپلماتیک خود در بلغارستان بهره بگیرند که تجربه حضور در ترکیه را داشته و با این منطقه آشنایی دارد.سفارت اسرائیل در بلغارستان میزبانی بسیاری از رویدادهای سایبری است که به ابتکارعمل تشکیلات جاسوسی رژیم برگزار می‌شود. غیر از هفته سایبری که در بالا ذکر شد، در سال جاری این سفارتخانه میزبان دومین دور از رویدادی تحت عنوان «روز بخش سایبری» (Cyber Sec Day) بود. این رویداد به ابتکارعمل شرکت اسرائیلی چک‌پوینت سافت‌ور تکنولوژیز (Check Point Software Technologies) برگزار گردید. اسفاری در سخنرانی افتتاحیه این رویداد چنین گفت:«از هفتم اکتبر به بعد، ایران به شکل روزافزونی در حوزه سایبری تمرکز خود را از آمریکا و امارات متحده عربی دور و متوجه اسرائیل کرده است. بیش از نیمی از حملات سایبری ایران اکنون روی اهداف نظامی و زیرساخت‌های غیرنظامی اسرائیلی، متمرکز هستند. این حملات سبب بروز اخلالات گسترده‌ای در حوزه خدمات مالی و تجاری شده‌اند. همچنین فشار روانی زیادی را بر جامعه اسرائیل تحمیل کرده‌ان و به مثابه تهدیدی جدی برای امنیت عمومی هستند و تأثیر عمیقی بر یکپارچگی اجتماعی اسرائیل برجای می‌گذارند.»
 
لازم به ذکر است که چک‌پوینت سافت‌ور، چهارمین شرکت بزرگ اسرائیلی است و محصولات آن در سراسر دنیا عرضه می‌شود. تقریباً تمام کشورهای حاشیه خلیج‌فارس ازجمله امارات متحده عربی، در بخش‌های مختلف خود ازجمله در بخش نظامی و امنیتی، از محصولات این شرکت بهره می‌گیرند. این در حالی است که مناقشات زیادی پیرامون ناامن بودن ابزارها و راهکارهای این شرکت شکل گرفته ازجمله وجود آلودگی‌هایی همچون بک دور (Back door) در نرم‌افزارهای گوناگون این شرکت که امکان سرقت اطلاعات حساس را از کاربران برای این شرکت فراهم می‌کنند. همچنین باید توجه شود که تقریباً تمام الگوریتم‌های هوش مصنوعی که در ارتش و تشکیلات امنیتی رژیم صهیونیستی برای رهگیری و ترور فلسطینیان مورد استفاده قرار می‌گیرند، توسط این شرکت طراحی شده و توسعه می‌یابند.
 

صوفیه، پایگاهی امن برای توسعه جاسوس‌افزارهای صهیونیستی

اما آنچه که باعث شده بلغارستان تا این حد مورد توجه بازیگران اصلی سایبری صهیونیست قرار بگیرد، آمادگی بلغارها برای برگزاری چند رویداد سایبری نیست. بلغارستان ازجمله کشورهایی است که هیچ محدودیتی برای شرکت‌های جاسوس‌افزار سازی صهیونیست ایجاد نکرده است. به عبارت دیگر، نهادها و سازمان‌های دولتی مختلف بلغارستان، ازجمله تشکیلات امنیتی و پلیسی این کشور، همچنان از شرکت‌های بدنامی همچون ان‌اس‌اُ گروپ (NSO Group) خدمات و محصول خریداری می‌کنند.به‌رغم دستور اکید کمیته تحقیقات تخصصی پارلمان اروپا در باب جاسوس‌افزار پگاسوس، ازجمله محصولات ان‌اس‌اُ، شرکت‌های صهیونیستی فعال در این حوزه همچنان از طریق شعب خود در این کشور، محصولات خود را در سراسر اروپا بازاریابی کرده و مجوز‌های لازم را برای فعالیت در این کشورها، دریافت می‌کنند.این قبیل شرکت‌های اسرائیلی با استفاده از شرکت‌های لابی-حقوقی، قوانین و مقررات نظارتی را که صدور مجوز برای این قبیل نرم‌افزارها را منع می‌کنند، دور زده و امکان عقد قرارداد میان شرکت‌های اسرائیلی و نهادهای دولتی اروپایی را فراهم می‌کنند.
 
همه این تحولات بدان معناست که صوفیه، پایتخت بلغارستان به یک پناهگاهی امن برای شرکت‌های سازنده جاسوس‌افزار اسرائیل تبدیل شده است. این شرکت‌ها تحت حمایت سفارت اسرائیل و اتاق بازرگانی-صنعتی اسرائیل-بلغارستان، شعب خود را در این کشور فعال کرده و مجوزهای لازم برای فعالیت در دیگر کشورهای اروپایی را فراهم می‌کنند. با توجه به آن‌که تقریباً تمام شرکت‌ها و استارت‌آپ‌های اسرائیلی، در تمام حوزه‌ها ازجمله حوزه سایبری، ارتباط مستقیم و عمیقی با تشکیلات جاسوسی رژیم صهیونیستی دارند، هرچه میزان فعالیت این شرکت‌ها در اروپا بیشتر شود، علاوه‌بر کسب عواید مالی، امکان جاسوسی و جمع‌آوری اطلاعات از این کشورها برای رژیم صهیونیستی، بیش از پیش تسهیل می‌گردد.