قیمت ارز حتی با سرمای هوا هم بالا و پایین می‌شود

    •••••  پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ — ۰۶:۳۱ کد مطلب : 169048/a   

پوریا فتحعلی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه بخش زیادی از منابع ارزی کشور از منابع انرژی به دست می‌آید، گفت: در حال حاضر سه بازار ارز در کشور وجود دارد که بازار اول همان بازار ارز ترجیحی است و صد در صد منابع ارز آن از نفت و گاز تامین می‌شود.

وی افزود: ارز بازار دوم که با نام بازار نیما شناخته می‌شود عمدتا حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها است که پتروشیمی‌ها کاملا از گاز و فولادی‌ها از برق استفاده می‌کنند.

این کارشناس اقتصادی گفت: حتی بازار سوم که بازار آزاد ارز است، بخشی از منابع آن از قاچاق سوخت و بخشی از آن کم اظهاری صادر‌کنندگان صنایع انرژی‌بر است.

فتحعلی با اشاره به اینکه به محض جدی شدن ناترازی انرژی این ناترازی به بازار ارز سرریز می‌کند اظهار کرد: وقتی گاز پتروشیمی‌ها را قطع کنیم طبیعی است که ارز به داخل کشور وارد نمی‌شود وقتی برق فولادی‌ها قطع می‌شود وقتی تهاتر مازوت با بنزین انجام دهیم و مازوت صادر نکنیم مشخص است که ارزی به کشور وارد نخواهد شد و ناترازی ارزی پیدا خواهیم کرد.

 

وی ادامه داد: در حال حاضر نیروگاه‌های ما سالانه حدود ۶ ۷ میلیارد دلار سوخت مایع می‌سوزانند. اگر به جای سوخت مایع که ارزش آن دو برابر ارزش گاز است، در نیروگاه‌ها گاز مصرف می‌شد و این سوخت مایع صادر می‌شد می‌توانست دو برابر ارزش واقعی گاز درآمد ارزی ایجاد کند.

 

این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: حتی وضعیت آب و هوایی روی قیمت ارز ما موثر است. اینکه با تغییر وضعیت آب و هوا ما نوسانات نرخ ارز داشته باشیم اقتصاد مقاومتی نیست. ما شدیدا ناترازی انرژی داریم ۴ ۵ سال آینده گزاره تاثیر آب و هوا بر روی نوسانات ارز را می‌توانیم جدی‌تر مطرح کنیم، اما همین الان هم وجود دارد.