حاشیه دیدار مداحان با رهبر؛ تبیین کنید، تبیین، تبیین!

تحلیل ایران
    •••••  یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳ — ۲۲:۲۷ کد مطلب : 169225/a   

به گزارش تحلیل ایران ، روز وصال جان و وقت بیعت ماست/ رضایت تو جانا اذن شهادت ماست. این بیت امروز ورد زبان مداحان بود. امروز سالروز میلاد حضرت زهرا سلام‌الله علیهاست و زمان دیدار سالانه مداحان با رهبر انقلاب. مداحانی که از جای جای ایران اسلامی صبح امروز خود را به خیابان فلسطین تهران رساندند و بر لب این بیت را زمزمه می‌کردند. بیتی که حتی پیش از حضور رهبر انقلاب، توسط یکی از مداحان خوانده شد و همه با او همخوانی کردند.

به قول ابوذر بیوکافی مداح اهل بیت، این دیدار فصل بهار مداحی کشور است و هرسال پس از این دیدار، سال جدید و فضای نویی روبروی جریان مداحی کشور باز می‌شود و از فردای آن برای تحقق منویات رهبر انقلاب باید تلاش کنند.

 

 

مداح کم‌توانی که تحسین حضار را گرفت

خبر رسیده بود که امسال حال و هوای دیدار متفاوت است و تلاش شده با تغییراتی، فضای دیدار متنوع شود. قبل از حضور رهبر انقلاب، مداحی که کم‌توان جسمی و حرکتی بود؛ مدح امیرالمومنین را خواند و جمعیت حاضر به تشویق او پرداختند. دومین مداحی که تشویق حضار را گرفت، مداح نوجوانی بود که با صوت و قدرت صدای بالای خود جمعیت را به تحسین واداشت. او مدح حضرت زهرا(س) را خواند.

بالاخره لحظه وصال رسید و حضرت آقا وارد فضای حسینیه شدند. موجی به پا خاست و سربازان فرهنگی انقلاب، فرمانده خود را زیارت کردند و به ابراز احساسات پرداختند. آقا نشستند و تلاوت قرآن شروع شد. حمید شاکرنژاد با صوتی زیبا، تلاوت کرد و سوره کوثر را هم در پایان خواند. آقا با آرامش خاصی گوش می‌دادند.

 

 

مرتضی طاهری مجری شد

 

 

مجری‌گری مراسم امسال برخلاف هرسال که برعهده حاج احمد واعظی بود، به عهده حاج مرتضی طاهری سپرده شده بود و او خواند: حریم خلوت انس است و دوستان جمعند. این چهل و سومین دیدار مداحان با رهبر انقلاب است. دیداری که سابقه آن به قبل از دوران رهبری ایشان برمی‌گردد.

 

 

اولین مداحی که پشت تریبون آمد، حمید دادوندی از تهران بود که اشعاری از محمود شریفی مشهور به کمیل کاشانی را خواند. او خواند:

شکوه معرفت از پای تا سری زهرا

به رتبه از همه افلاکیان سری زهرا

مقام قدر تو را فهم خاک نشناسد

 ز مرز باور انسان فراتری زهرا

 

مداحی او که تمام شد با حجب و حیای خاصی چشم می‌چرخاند تا محافظان اجازه دهند تا برای دست بوسی برود و در آخر هم ناامید نشست. اما این پایان کارش نبود، صبوری کنید.

امسال مداحانی از شهرهای مختلف کشور برای مداحی دعوت شده بودند که هرکدام تلاش کردند با زبان و گویش خود در محضر آقاجان عرض ارادت کنند. اولین آن‌ها عباس طهماسب‌پور بود. او از مازندران آمده بود و با اشعاری از زارعتی، فلاح‌نیا، سالاروند و رضایی‌نیا مداحی کرد. بند سوم مداحی او با لهجه مازندرانی بود.

 

 

دادوندی بالاخره به محضر آقا رسید

شعرخوانی او با استقبال جمعیت همراه بود و گوشواره‌های یازهرا و یا مهدی را با او همراهی کردند. او از لشکر ۲۵ و لشکر خانطومان خواند و گفت: جنگ حق و باطل این روزها/ جنگ حیدر و ابوسفیان.

بعد از اجرای مراسم، او که تجربه دادوندی را دیده بود، کار را به محافظان نکشاند و خود از محضر آقا اذن گرفت و رفت. زمانی که رسید، حمید دادوندی هم دوان دوان خود را رساند تا پایان کار او هم خوش باشد و به وصال یار برسد.

حال و هوای اربعین در حسینیه امام خمینی

محمد الجنامی مداح جوان و خوش‌نام عرب‌زبان کشورمان، امسال مهمان دیدار بود. او در میان تشویق حاضران، پشت تریبون آمد. بعد از عرض ادب محضر رهبر انقلاب، اشعاری در مدح حضرت زهرا سلام‌الله علیها خواند.

 

 

جنامی در پایان نوحه مشهور اربعینی خود را خواند و در میان اشک حاضران، نوای مشهور حسین خود را تکرار گرفت.

آقا اشعار علوی را تحسین کردند

نفر سومی که پشت تریبون رفت، شاعر بود. احمد علوی از قم بود که حاج مرتضی برای دعوت از او، یاد مرحوم احمد شمس را کرد که سال‌ها در این دیدار مجری‌گری می‌کرد.

علوی غوغا کرد و اشعار خود را با مدح حضرت زهرا آغاز کرد و خواند: به هر دری رسیدی و قفل بود نترس/ به نام نامی او فتح باب می‌گردد. او گریزی هم به سوریه و حال و هوای این روزهای حرم حضرت زینب(س) زد. در پایان وقتی محضر آقا رسید، ایشان فرمودند اشعار شما خیلی خوب بود.

مرتضی طاهری هرزمان نوبتش می‌رسید تا مداحی را دعوت کند، چند بیتی متناسب با حال و هوای جلسه می‌خواند که خودش گفت این اشعار از سروده‌های محمد رسولی است.

 

 

لری‌خوانی محضر رهبر انقلاب

چهارمین نفری که پشت تریبون رفت، مداحی از خطه لرستان بود. مهدی ترکاشوند که کار خود را با این ابیات شروع کرد؛ صد شکر که در محضر آقاجان/ مشمول دعاهای شما خوبانم/ از قوم دلاوران لرهایم/ امروز برای‌تان لری می‌خوانم.

 

 

او سپس مدح حضرت زهرا را به لری خواند و بعد به یاد رزمنده‌های غیور لر که از مادران خود اذن میدان می‌گرفتند؛ برای نبرد با اسرائیل از حضرت زهرا سلام‌الله علیها اذن خواست و این طور خواند: دایه دایه وقت جنگه. او گریزی هم به حال و هوای حرم حضرت زینب سلام‌الله علیها زد.

مرتضی طاهری یادی از امام خمینی (ره) که امروز سالروز میلاد ایشان هم هست، کرد و برای شادی روح امام صلوات گرفت. مداحی بعدی که پشت تریبون آمد اتابک عبداللهی مداح آذری‌زبان بود. او اشعاری از حسان، لطیفی، امیر رستم‌نژاد و تبریزی خواند و علیه آشوبگران سوریه رجزخوانی کرد.

 

 

غوغای حاج احمد واعظی

واعظی مداح مشهور کشورمان که هرسال عهده‌دار اجرای این برنامه بود پشت تریبون آمد و اشعاری را که سروده بود، خواند. اشعار او با استقبال حاضران و اشک‌های رهبر انقلاب همراه بود. او خواند:

 

 

باز شادی حلقه بر در می‌زند

بانگ اعطیناک کوثر میزند

آسمان‌ها بیت مامور است و بس

نور علی نور علی نور است و بس

می‌چکد برخاک نور از آسمان

رحمت رب غفور از آسمان

عرش را تا فرش آذین بسته‌اند

هر طرف گلهای رنگین بسته‌اند

قدسیان بزمی مهیا کرده‌اند

منبری از نور برپا کرده‌اند

روی آن منبر نشسته جبرئیل

به فضایی ناب با صوت جلیل

سرخوش از آیات قرآن

فریاد می‌زند مردم بشنوید

قبله امید دلها آمده

حضرت زهرا به دنیا آمده

واعظی از گاو سرخ این روزها خواند و گفت همچون ناقه جمل او را پی خواهیم کرد.

 

 

برای آخرین اجرا، نوبت به سیدمحمدرضا نوشه‌ور مداح جوان و خوش‌خوان کشورمان رسید که سرود را با جمع حاضر همخوانی کرد. سرودی که اشعارش از حمید رمی و محمد رسولی بود.

بالاخره نوبت به بیانات آقا رسید

پایان بخش این جلسه، بیانات رهبر انقلاب بود که فرمودند جلسه معنوی و شیرینی بود و حال معنوی مورد نیاز همه ما تأمین شد. آقا به روایتی اشاره کردند که رسول‌الله به سلمان فرمودند هرکس محبت فاطمه را داشته باشد، در ۱۰۰ جا به کارش می‌آید که بیشترین آن در زمان مرگ و قبر است. 

 

ایشان فرمودند این روایت دو برداشت دارد اول محبت حضرت زهرا را داشتن که ساده است اما برداشت دوم این است که حضرت زهرا به شما محبت داشته باشد. این برداشت دوم لازمه کار مداحان است. این محبت زمانی حاصل می‌شود که شما آنچه ایشان می‌پسندند انجام دهید و آن تبیین است. حضرت زهرا به تبیین حقایق پرداخت. مداحی یعنی پیروی از فاطمه زهرا در تبیین کردن.

 

 

اگر دنبال جهاد هستید، تبیین کنید

رهبر انقلاب فرمودند: آنچه امروز اینجا رقم خورد، تبیین بود؛ یعنی در کنار ابراز عاطفه و محبت، حقایق و اتفاقات روز هم تبیین شد. ایشان در تقسیم‌بندی جهاد فرمودند که یک نوع از جهاد با زبان است که مداحان مصداق و مخاطب این نوع هستند. مداحی هنر ترکیبی است و چندین هنر با هم در آن تلفیق شده است. شما ظرفیت این را دارید تا چهره به چهره با مخاطب ارتباط بگیرید.

 

 

ایشان فرمودند: امروز شبهه افکنی کار اساسی دشمن است و برای آن برنامه دارند و پول خرج می‌کنند و شما باید پاسخ دهید. حرکت مداحی باید آگاهی بخش، امیدآفرین و حرکت دهنده باشد. مداحان امروز در اشعار خود از مقابله با اسرائیل و آشوبگران سوریه گفتند و آقا فرمودند: اگر دنبال جهاد هستید با هراس‌افکنی دشمن مقابله کنید یعنی تبیین کنید.

 

بخش مهم بیانات رهبر انقلاب به موضوع اتفاقات سوریه و رژیم صهیونیستی بود که خط روشنگری برای مداحان را ترسیم کرد.

مداحی طبق بیان آقا باید متحول شود

بعد از دیدار سراغ چندتن از مداحان رفتم و درباره بیانات آقا صحبت کردیم. سیدمهدی میرداماد با بیان اینکه بیانات امروز آقا بسیار مهم و اثرگذار بود گفت: رهبر انقلاب به مداحی نگاه ابزاری ندارند و آن را هنر می‌دانند و این خیلی مهم است. آنچه از بیانات ایشان دریافت می‌کنم این است که دیگر با سبک‌های جدید و شورخوانی نمی‌توان مطالبات ایشان را محقق کرد و باید در مداحی تحولی به پا کرد.

 

 

صحبت‌های آقا امید را به جریان مقاومت داد

حسین طاهری دیگر مداحی بود که بعد دیدار سراغش رفتم و او گفت که امروز بیانات رهبر انقلاب بسیار کارگشا و مهم بود. بیانات امروز رهبر انقلاب جریان مقاومت را که بعد از شهادت رهبرانی همچون سیدحسن نصرالله دچار آزرده‌دلی شده بود، مجدد روحیه داد. امروز آقا فرمودند که ما نیاز به نیروی نیابتی نداریم خودمان بخواهیم می‌جنگیم یا خطاب به اسرائیل توهم آنان در پیروزی را زیر سوال بردند و این موجب شد تا به نوعی باتری جریان مقاومت شارژ دائمی شود.

 

مداحی در تمام شئون می‌تواند اثرگذار باشد

علی پورکاوه هم گفت: آقا مداحی را رسانه اساسی تعریف کردند که می‌تواند در تمام شئون خانواده از ازدواج، فرزندآوری و ... کار کند. ما باید چهره به چهره با مخاطب ارتباط بگیریم تا اثرگذاری ما بیشتر شود.