آیا «کانادا» قربانی «جهانخواری» آمریکا می‌شود؟

تحلیل ایران
    •••••  جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ — ۲۱:۳۴ کد مطلب : 170125/a   
به گزارش تحلیل ایران «دونالد ترامپ» روز 8 ژانویه در پستی جنجالی در پلتفرم Truth Social عکسی از آمریکا و کانادا منتشر کرد که با هم یکی شده بودند و بالای آنها نوشته بود: «اوه کانادا!»قبل از انتشار این پست، ترامپ گفته بود، از «قدرت اقتصادی» علیه کانادا، همسایه‌ شمالی استفاده خواهد کرد تا آن را به خاک آمریکا ملحق کند و از کانادا به عنوان پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا نام می‌برد.از زمان انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا در پاییز گذشته وی بارها کانادا را تهدید کرده و خواستار الحاق آن به آمریکا شده و از آن به عنوان اقدامی مثبت و سازنده یاد کرده است.ترامپ می‌گوید: «اوضاع را پس از خلاص شدن از این خط ساختگی ترسیم شده تصور کنید .. این موضوع حتی در حوزه امنیت ملی نیز برای ما بهتر خواهد بود.»در پاسخ به این اظهارات «جاستین ترودو»، نخست‌وزیر مستعفی کانادا و «ملانی جولی»، وزیر امور خارجه این کشور گفتند که کشورشان هرگز در برابر تهدیدات ترامپ «تسلیم» نمی‌شوند و تأکید کردند: «کانادا هرگز و به هیچ‌وجه بخشی از ایالات متحده نخواهد شد.»ترامپ این پست را ساعاتی پس از اعلام استعفای ترودو از سمت نخست‌وزیری و ریاست حزب حاکم کانادا، پس از نزدیک به یک دهه به دست گرفتن اداره این کشور منتشر کرد.اظهارات و تهدیدات ترامپ پرسش‌هایی را درباره میزان جدی بودن آنها، انگیزه‌های پشت آن و میزان نزدیک بودن آنها به واقعیت مطرح می‌کند.
 

بحران ترامپ با کانادا از کجا شروع شد

از زمان به قدرت رسیدن ترامپ در دور اول ریاست جمهوری آمریکا در سال 2017 وی بحران‌های متعددی برای کشورهای متحد و هم‌پیمان آمریکا ایجاد کرد، از جمله این پرونده‌ها می‌توان به پرونده بازنگری در تعرفه‌های گمرکی اتحادیه اروپا، چین، کانادا و دیگر کشورها اشاره کرد و طی آن ترامپ خواستار ایجاد اصلاحاتی کامل در توافقنامه تجاری آمریکا با کانادا شد.ترامپ توافقنامه تجاری آمریکا و کانادا را که 25 سال قبل بین دو کشور امضا شده بود، برای آمریکا «فاجعه» خواند و آن را تهدیدکننده امنیت ملی آمریکا توصیف کرد. به همین دلیل تابستان سال 2018 در چارچوب طرح اقتصادی‌اش به نام «اول آمریکا» مجموعه تعرفه‌های گمرکی جدیدی برای کانادا وضع کرد.ترامپ به این طریق در صدد بود تا بخشی از کسری تجاری آمریکا را با تغییر در سیاست‌های تجاری، به ویژه تبدیل توافقنامه‌های تجارت آزاد چند جانبه به توافقنامه‌های تجاری دو جانبه جبران کند. این تغییرات باعث بروز بحران بین ترودو و ترامپ شد. کانادا به افزایش تعرفه‌ها بر صادرات فولاد و آلومینیوم کانادا به آمریکا با اعمال تعرفه‌های 10 تا 25 درصدی بر واردات کالاهای آمریکایی به عنوان اقدامی تلافی‌جویانه علیه ترامپ پاسخ داد.مذاکره‌کنندگان کانادایی و آمریکایی در پایان سال 2018 برای اصلاح توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) به توافق رسیدند، توافقنامه‌ای که ترامپ خواستار لغو آن با کانادا و مکزیک شده بود.
 
بعد از پیروزی ترامپ در انتخابات 2024 وی بار دیگر تهدیدات خود مبنی بر اعمال تعرفه‌های گمرکی «عادلانه» برای آمریکا را از سرگرفت و 25 نوامبر در پلتفرم Truth Social نوشت: «روز 20 ژانویه یکی از اولین فرمان‌های اجرایی من اعمال تعرفه‌های گمرکی 25 درصدی برای همه کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا خواهد بود.»ترامپ در ادامه افزود: « این تعرفه‌ها تا زمانی‌که دو کشور کانادا و مکزیک با قاچاق مواد مخدر به ویژه فنتانیل و مهاجران مبارزه نکنند، پابرجا خواهند ماند.»در پی این اظهارات، «کریستیا فریلند»، معاون ترودو و وزیر دارایی سابق کانادا هشدار داد که کانادا به عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری ایالات متحده، باید این تهدیدات را جدی بگیرد.اختلاف نظر بین فریلند و ترودو بر سر نحوه تعامل با تعرفه‌های احتمالی ترامپ استعفای فریلند را به دنبال داشت و ضربه‌ای غیرمنتظره به دولت نامحبوب ترودو وارد کرد.ترامپ، ترودو را مسخره و او را نه نخست‌وزیر، بلکه «فرماندارایالت بزرگ کانادا» خواند و از کانادا به عنوان یکی از ایالت‌های ایالات متحده و نه یک کشور مستقل یاد کرد. وقتی از ترامپ سؤال شد، آیا از نیروی نظامی استفاده خواهد کرد، پاسخ داد: «نه، قدرت اقتصادی» و افزود: «ادغام کانادا و ایالات متحده یک گام مثبت خواهد بود .. تصور کنید، وقتی از شر این خط ترسیم شده ساختگی خلاص شویم، اوضاع چطور خواهد بود. این برای امنیت ملی نیز بسیار بهتر خواهد بود.»ترامپ روز 6 ژانویه در پستی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد، گفت: «اگر کانادا با ایالات متحده ادغام شود، هیچ تعرفه‌ای وجود نخواهد داشت، مالیات‌ها بسیار کاهش خواهد یافت و کانادا از تهدید کشتی‌های روسی و چینی که دائماً آن را محاصره می‌کنند، کاملا در امان خواهد بود».
 
در همان روز جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا پس از 10 سال اداره امور این کشور، به دلیل نارضایتی‌های گسترده مردمی و درگیر کردن کانادا در بحران‌های متعدد اقتصادی که با روی کار آمدن ترامپ بدون تردید بیشتر می‌شد، از سمت خود و همچنین رهبری حزب حاکم استعفا کرد.ترامپ در واکنش به استعفای ترودو اظهار داشت: «بسیاری از مردم کانادا دوست دارند، پنجاه‌ویکمین ایالت آمریکا باشند. ایالات متحده بیش از این نمی‌تواند، کسری تجاری عظیم را تحمل کند و به پرداخت یارانه برای سرپا ماندن کانادا ادامه دهد.»وی افزود: «ترودو با اینکه از این موضوع آگاه بود، استعفا کرد. اگر کانادا با ایالات متحده ادغام شود، دیگر تعرفه‌های گمرکی وجود نخواهد شد، مالیات‌ها به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت و کشور از تهدید کشتی‌های روسی و چینی که همواره آن را احاطه کرده‌اند، در امان خواهد ماند، وای چه کشور بزرگی تشکیل خواهد شد!»
 

دستاویزهای ترامپ برای الحاق کانادا به آمریکا

مهم‌ترین دستاویز‌های ترامپ برای الحاق کانادا به آمریکا را می‌توان در موارد ذیل ارزیابی کرد:یکپارچگی اقتصادیکانادا و ایالات متحده از جمله بزرگ‌ترین شرکای اقتصادی در جهان هستند. ایالات متحده بازار اصلی صادرات کاناداست و بالعکس. ترامپ معتقد است، برداشتن مرز بین دو کشور باعث افزایش جریان تجارت و سرمایه‌گذاری و حذف تعرفه‌های گمرکی می‌شود.موقعیت جغرافیاییترامپ می‌گوید، کانادا طولانی‌ترین مرز حفاظت نشده جهان با ایالات متحده (8.891 کیلومتر) را دارد که تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده است و قاچاق مواد مخدر و مهاجران را افزایش می‌دهد، لذا از نظر جغرافیایی منطقی است، کانادا بخشی از ایالات متحده شود.منابع طبیعی عظیمکانادا دارای منابع طبیعی عظیم و هنگفتی مانند نفت (رتبه سوم دارای ذخایر اثبات شده نفت در دنیا)، گاز طبیعی، مواد معدنی کمیاب و الوار است. ترامپ معتقد است، این منابع، قدرت اقتصادی ایالات متحده را به عنوان یک کشور واحد افزایش می‌دهد.حمایت نظامیترامپ مدعی است، کانادا با عضویت در ناتو، در دفاع از خود به طور کامل بر حمایت آمریکا متکی است. بنابراین، ادغام دو کشور گامی منطقی برای تقویت امنیت جمعی خواهد بود.
 

چرا ترامپ کانادا را می‌خواهد

کانادا با مساحتی در حدود 9.98 میلیون کیلومتر مربع دومین کشور بزرگ جهان است. این کشور دارای بافت و ساختار جغرافیایی متنوعی مانند کوه‌ها، دشت‌ها، جنگل‌ها و رودخانه‌هاست و بر روی سواحل سه اقیانوس اطلس، اقیانوس آرام و قطب شمال واقع شده است.کانادا حدود 39 میلیون نفر (2025) جمعیت دارد و یکی از کم تراکم‌ترین کشورهای جهان است که میانگین تراکم جمعیت در آن به حدود 4 نفر در هر کیلومتر مربع می‌رسد.کانادا 10 استان و سه منطقه دارد. از نظر پراکندگی جمعیت، اکثریت جمعیت کانادا در امتداد مرز جنوبی با ایالات متحده متمرکز شده‌اند، جایی که شهرهای بزرگی مانند تورنتو، ونکوور و مونترال آنجا قرار دارند.اقتصاد کانادا بر معادن، کشاورزی، فناوری و صنایع انرژی متکی است. تولید ناخالص داخلی در این کشور به حدود 2.2 هزار میلیارد دلار آمریکا می‌رسد. دلار کانادا نیز یکی از با ثبات‌ترین ارزهای دنیا محسوب می‌شود.کانادا دارای منابع طبیعی هنگفتی است، از جمله اینکه این کشور سومین کشور دارای ذخایر نفت خام دنیاست. مهم‌ترین معادن آن شامل شامل طلا، اورانیوم، نیکل، الماس و مس است. حدود 40 درصد از مساحت کشور را جنگل پوشش می‌دهد که می‌تواند، از درختان آن برای تولید الوار استفاده کند و سرانجام اینکه کانادا حدود 20 درصد از کل آب شیرین جهان را در خود دارد.
 

مناسبات اقتصادی، تاریخی و سیاسی دو کشور

کانادا بزرگترین شریک تجاری ایالات متحده است و تجارت بین دو کشور سالانه به حدود 750 میلیارد دلار می‌رسد. صادرات کانادا به ایالات متحده عبارتند از: نفت خام، گاز طبیعی، مواد معدنی، محصولات کشاورزی مانند گندم و جو و الوار و واردات کانادا از آمریکا عبارتند از: تجهیزات تکنولوژیکی، خودرو و قطعات یدکی، تجهیزات پزشکی، محصولات کشاورزی مانند ذرت و سویا و دارو است.نیروی نظامی کانادا، شامل ارتشی 68 هزار نفری با 27 هزار نفر نیروی ذخیره است. کانادا بر فناوری‌های نظامی پیشرفته آمریکا متکی است و در طرح‌های مشترک با ایالات متحده برای توسعه سامانه‌های دفاعی خود شرکت می‌کند. این کشور حدود 1.4 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینه‌های دفاعی اختصاص می‌دهد که کمتر از میانگین توصیه شده ناتو یعنی 2 درصد است.کانادا یکی از اعضای ناتو است و در برنامه‌های دفاع هوایی و موشکی با ایالات متحده شرکت می‌کند. فرماندهی دفاع هوافضای آمریکای شمالی (NORAD) نمونه‌ای از همکاری عمیق نظامی بین دو کشور است.از نظر تاریخی، روابط کانادا و آمریکا به زمان تشکیل این دو کشور باز می‌گردد، به زمانی که استعمارگران اروپایی از جمله فرانسوی‌ها و انگلیسی‌ها در قرن شانزدهم میلادی وارد این دو کشور شدند و پس از کشتار بومیان بیشترین نقش را در شکل‌گیری دو کشور ایفا کردند. در آمریکا سیزده مستعمره بریتانیا در سواحل شرقی آمریکای شمالی هسته اولیه تشکیل کشور ایالات متحده را تشکیل دادند و در کانادا نیز فرانسوی‌ها در منطقه کبک مستقر شدند تا در سال 1608 «فرانسه جدید» را تأسیس کنند، بعدها بخش‌هایی از کانادا مستعمره بریتانیا شد.
 
با اتحاد سه مستعمره بریتانیا در آمریکای شمالی در سال 1867 کانادا به عنوان یک کشور فدرال مستقل متشکل از چهار استان تشکیل شد. پس از آن، مساحت کانادا گسترش یافت و از بریتانیا مستقل شد. نماد این استقلال «اساسنامه وست مینستر» در سال 1931 بود که بعدها پایه و اساس قانون اساسی کانادا را تشکیل داد و به این ترتیب، کانادا در سال 1982 به طور کامل از بریتانیا جدا و مستقل شد.از زمان استقلال ایالات متحده در سال 1776 تا به امروز، آمریکا دو بار اقدام به حمله نظامی به کانادا کرده است. افزون بر آن، ایالات متحده تلاش کرده از جنبش‌های مختلفی در داخل کانادا حمایت و آنها را تشویق به جدایی طلبی و سپس الحاق به ایالات متحده کند. در سالهای اولیه تأسیس ایالات متحده، چندین شخصیت سیاسی آمریکایی طرفدار حمله و الحاق کانادا بودند. اما شکست آمریکا در جنگ‌های الحاق کانادا، انقلاب آمریکا و جنگ 1812 باعث شد، ایالات متحده از ایده الحاق کانادا منصرف شود.حالا پس از سال‌ها ترامپ به خاطر اهداف و منافع اقتصادی بار دیگر طرح الحاق کانادا به آمریکا را مطرح کرده است. این طرح که با تهدیدات وی مبنی بر تصرف کانال پاناما و جزیره گرینلند همراه شده، در کنار سیاست‌های این کشور در چهار گوشه جهان از جمله منطقه خاورمیانه و خلیج فارس ثابت می‌کند، آمریکا یک کشور توسعه‌طلب نیست، بلکه بنابر فرمایش بر حق امام راحل «جهانخوار» است.