به گزارش تحلیل ایران آکادمی علوم و هنرهای سینما روز پنجشنبه اعلام کرد که جایزه «بهترین طراحی بدلکاری» بهعنوان یک رشته جدید در صدمین مراسم اسکار در سال ۲۰۲۸ معرفی خواهد شد که به فیلمهای اکرانشده در سال ۲۰۲۷ تعلق میگیرد.
بیل کرامر (مدیرعامل آکادمی) و جانت یانگ (رئیس آکادمی) در بیانیه مشترکی گفتند: از نخستین روزهای سینما، طراحی بدلکاری بخش جداییناپذیر فیلمسازی بوده است. ما مفتخریم که از کار نوآورانه این هنرمندان فنی و خلاق تقدیر میکنیم و به آنها برای تعهد و فداکاری در
رسیدن به این لحظه تاریخی تبریک میگوییم.
دیوید لیچ، کارگردان فیلم «فال گای» (۲۰۲۴) که خود ادای دینی به بدلکاران سینما بود، از پیشگامان کمپین برای ابداع این جایزه جدید محسوب میشود. لیچ که کار خود را بهعنوان بدلکار ستارگانی مانند برد پیت آغاز کرد و سپس به ساخت فیلمهایی مملو از بدلکاری مانند
«جان ویک» روی آورد، به همراه کریس اوهارا (بدلکار و هماهنگکننده بدلکاری) با ارائه مستنداتی به آکادمی، خواستار افزودن این جایزه شده بودند.
لیچ در بیانیهای که ورایتی آن را منتشر کرد، گفت: بدلکاری برای تمامی ژانرهای سینمایی حیاتی است و ریشه در تاریخ این صنعت دارد - از کارهای پیشگامانه افرادی مانند باستر کیتون، هارولد لوید و چارلی چاپلین تا هنر الهامبخش طراحان، هماهنگکنندگان، اجراکنندگان
و طراحان حرکات بدلکاری امروزی.
«این مسیر برای بسیاری از ما طولانی بوده است. من و کریس اوهارا سالها تلاش کردیم تا این لحظه را محقق سازیم و بر دانش و تجربه بدلکارانی که دههها بیوقفه برای بهرسمیتشناختهشدن مبارزه کردهاند، تکیه کردیم. ما بیاندازه از آکادمی سپاسگزاریم.»
بدلکاران دهههاست خواستار اضافهشدن رشته اختصاصی خود بودهاند، اما حرفه هماهنگکنندگان بدلکاری (کسانی که برنامهریزی و طراحی بدلکاریها را انجام میدهند) نسبتاً جدید است.
چاد استاهلسکی، کارگردان «جان ویک ۴» و بدلکار کیانو ریوز در «ماتریکس»، به ددلاین گفت که آکادمی بابت «صرف وقت» برای درک ابعاد این رشته شایسته تحسین است.
«اگر بدلکاران در طول ۱۰۰ سال گذشته نبودند، هیچیک از ما [در این صنعت] امروز اینجا نایستاده بودیم. ما راه طولانی آمدهایم، چون بسیاری از افراد فداکاریهای فراوانی کردهاند؛ بنابراین، حضور در این نقطه و قرارگرفتن در اوج یک قرن که با حضور اجراکنندگان، هماهنگکنندگان
و کارگردانان اکشن رقم خورده، بسیار جالب است. و متأسفم که بسیاری از آنها نخواهند دید که به کجا رسیدهایم.»
او با تقدیر از آکادمی اسکار افزود که با بسیاری از افراد در این صنعت مشورت شده است. «آنها وقت گذاشتند... میخواستند بدانند چگونه این جایزه را اعطا کنند، به چه کسی بدهند و چگونه انتخاب کنند.»
برخی از بازیگران نیز خواستار بهرسمیتشناختهشدن بدلکارانشان در مراسم اسکار شدهاند. کریس همسورث سال گذشته به آیجیان گفت که «از اینکه این موضوع هنوز محل بحث است، شوکه است» و بدلکاران را «قهرمانان گمنام» خواند.
جیسون استتهام نیز بدلکاری را «رشته نادیدهگرفتهشده اسکار» نامیده و با طعنه به «بازیگران پرمدعا» اشاره کرده که برای «ایستادن مقابل یک پرده سبز و درهم کشیدن چهرهشان، گمان میکنند که واقعاً بدلکار هستند» و شانس دریافت جایزه نیز دارند. او این بیاعتنایی
را «کاملاً ناعادلانه» خواند.
قوانین مربوط به شرایط احراز صلاحیت و رأیگیری برای جایزه طراحی بدلکاری در سال ۲۰۲۷ اعلام خواهد شد.
شاخه تولید و فناوری آکادمی بیش از ۱۰۰ بدلکار در میان اعضای خود دارد.
اسکار در بهرسمیتشناختن بدلکاری تأخیر داشته است: جوایز امی دارای بخشهای «هماهنگی بدلکاری» و «اجرای بدلکاری» است و جوایز انجمن بازیگران سینما (SAG) به تیمهای بدلکاری در تلویزیون و سینما جایزه اعطا میکند.
آکادمی اخیراً همچنین جایزهای برای دستاورد در انتخاب بازیگران اضافه کرده که از سال ۲۰۲۵ آغاز میشود.