به گزارش تحلیل ایران از اصفهان، این روزها جوانان زیادی با ماشینهای مخصوص آفرود و سافاری به دل کوه، جنگل و بیابان میزنند تا تجربه جدیدی از یک ورزش هیجانانگیز را کسب کنند. این روزها آفرودسواری بهعنوان یک ورزش محبوب در بسیاری از مناطق جهان شناخته میشود.
این فعالیت میتواند به تجربه ماجراجویی هیجانانگیز در طبیعت کمک کند و امکان دسترسی به مناطقی که با خودروهای معمولی قابلدسترسی نیستند؛ را فراهم میکند. اما این ورزش گران و تجملی چالشهایی هم دارد که یکی از مهمترین آنها مضرات آفرودسواری برای طبیعت است.
جنگلها و مراتع یکی از ثروتهای ملی است که حفاظت و بهرهبرداری اصولی از آن وظیفه همگانی به شمار میرود و هرگونه آسیب به آن و سهلانگاری در محافظت از آن برای نسلهای آینده مشکلساز خواهد بود.
رد زخم تایر آفرودها بر دل خاک
رد زخم تایر آفرودها تا سالهای سال نهتنها در جاده بلکه در عمق خاکها باقی میماند. شاید در ظاهر تصور کرد عبور آفرودها از مناطق جنگلی و تفریحی هیچ ضرری نداشته باشد اما تردد این خودرو از بافت خاک، درختان، حیاتوحش و گونهها و پوشش گیاهی منطقه همه را تحتتأثیر
قرار میدهد.وقتی به عمق کار فکر کنیم واقعاً باید گفت لذت لبخند برای برخی که دوستدار هیجان هستند، به چه قیمتی! به قیمت اینکه جنگل دچار تخریب شود و رشد گیاهان به خطر بیفتد؟!
صدای بلند خودروها میتواند بر رفتارهای طبیعی حیوانات تأثیر بگذارد
حمید صدری، یکی از فعالان حوزه محیط زیست در گفتگو با خبرنگار فارس میگوید: آفرود سواری باعث ایجاد آلودگی صوتی و هوا میشود. صدای بلند خودروها نه تنها موجب آزار موجودات زنده میشود، بلکه میتواند بر رفتارهای طبیعی آنها تأثیر بگذارد.
وی سوختهای فسیلی استفاده شده در این خودروها را از دیگر مضرات آفرود سواری دانست که به آلودگی هوا و افزایش گازهای گلخانهای کمک میکند.
صدری حرکت خودروهای آفرود در مناطق نزدیک به منابع آبی را باعث آلودهشدن آبها دانست چرا که روغنها و سوختهای ریخته شده بر روی زمین میتوانند به آبهای زیرزمینی نفوذ کرده و کیفیت آب را کاهش دهند.
این فعال محیطزیست ادامه داد: برای کاهش تأثیرات مخرب آفرود سواری بر طبیعت، نیاز به مدیریت و نظارت مؤثر داریم. ایجاد مسیرهای مشخص برای آفرودسواری، آموزش رانندگان درباره اهمیت حفظ محیطزیست و اعمال محدودیتهای قانونی میتواند به حفاظت از طبیعت کمک کند.
وی اعتقاد دارد که تردد خودروهای آفرود به صورت گروهی با استایل خاص و سنگین و داشتن لاستیک های پهن و بزرگ در اراضی جنگلی و مرتعی موجب فشرده شدن خاک، عدم زادآوری گیاهان و درختان، کاهش نفوذپذیری آب به خاک و در نتیجه فرسایش آن در درازمدت، تخریب پوشش گیاهی، نشستن
گرد و خاک روی اندام گیاهی و ایجاد آلودگی صوتی در آرامش و سکوت بکر که خاص اینگونه مناطق است، شده و موجب تهدید حیات وحش و نا امنی و ترس و وحشت حیوانات میشود و حیات وحش منطقه به جاهای خارج از زیستگاه طبیعی و مناطق ناامن رانده میشود.
نابودی «گلستانکوه» خوانسار زیر چرخهای آفرودسواران
محمدرضا توسلی، فرماندار شهرستان خوانسار درمورد مسدودشدن مسیرهای منتهی به «گلستانکوه» این شهرستان میگوید: این منطقه بهعنوان یکی از ذخایر اصلی منابع طبیعی، دارای گیاهان دارویی و گلهای واژگون است که به دلیل ورود گردشگران با خودروهای آفرود به این منطقه متأسفانه
در شرف نابودی قرار داشت.
وی افزود: بهمنظور حفاظت از منطقه طبیعی گلستانکوه همه مسیرهای منتهی به این منطقه تا ابتدای خردادماه سال جاری مسدود خواهد بود.
توسلی گفت: تنها افرادی که مجوز دارند، میتوانند بهصورت پیاده وارد این منطقه شوند. اگر این اقدامات انجام نمیشد، اکنون چیزی از مراتع باقی نمیماند.
فرماندار شهرستان خوانسار ادامه داد: باید به حفظ حیاتوحش منطقه توجه داشته باشیم، چرا که جانوران مختلفی از جمله آهو، بز و کل در این منطقه زندگی میکنند.
وی تأکید کرد: ما آمادگی داریم تا با گروههای بازدیدکننده همکاری کنیم و در صورت تقاضا، بازدیدهای سالم و بدون تخریب را سازماندهی کنیم.
آفرود سواری، قاتل خاموش طبیعت
آفرودسواری بدون آگاهی کافی و بدون رعایت قوانین و مقررات حاکم بر محیطزیست میتواند خطرناک و آسیبزا باشد، بنابراین بهتر است قبل از شروع آفرودسواری با قوانین و مقررات محلی آشنا شده و تجهیزات ایمنی لازم را به همراه داشته باشید، همچنین حفظ محیطزیست و احترام
به حقوق دیگران و موجودات زنده در محیط طبیعی را نیز در اولویت سفر خود قرار دهید. به یاد داشته باشید باید از رانندگی آفرود در مناطقی که ممنوع است یا به حفاظت طبیعت و حیوانات خدشه وارد میکند، خودداری کرد.