به گزارش تحلیل ایران ، محصول پیاز دزفول با وجود کیفیت بالا، این روزها مشتری چندانی ندارد و در خوشبینانهترین حالت، هر کیلوگرم آن با قیمت ۴۵ تا ۶۰ هزار ریال در میدان میوه ترهبار این شهرستان به فروش میرسد؛ قیمتی که حتی هزینههای تولید را نیز جبران نمیکند.
برخی کشاورزان که ماهها در انتظار برداشت محصول خود بودند، حالا ناچارند با دستان پینهبسته، محصولشان را رها کنند؛ بار دیگر تنها سهم آنان از زمین، عرقی است که از زحمت طاقتفرسا بر چهرهشان نشسته است.
گروهی دیگر نیز برای جبران بخشی از هزینهها، به فروش پیاز در حاشیه خیابانها روی آوردهاند؛ اما حتی با قیمتهای بسیار پایین نیز موفق به تأمین هزینههای کاشت، داشت و برداشت نمیشوند.
این در حالی است که ماجرای تکراری کاهش قیمت پیاز، هر ساله همزمان با فصل برداشت در شهرستان دزفول تکرار میشود و همچنان کشاورزان را با ضرر و زیان مواجه میسازد.
تکرار یک قصه؛ نبود بازار و زیان پیازکاران دزفول
مصطفی ایسوندنظری یکی از پیازکاران دزفول که چهار هکتار به این کشت اختصاص داده به خبرنگار ایرنا گفت: برای تولید هر کیلوگرم پیاز، بین ۷۰ تا ۸۰ هزار ریال هزینه کردم ولی اکنون که خودروهای حمل پیاز برای فروش در میدان تره بار صف بستهاند و پس از ساعتها با قیمتی
بین ۳۰ تا ۵۰ هزار ریال به فروش میرسند، رمقی برای برداشت ندارم.
وی افزود: با این شرایط برای هر کیلوگرم پیاز حدود ۳۰ هزار ریال ضرر میکنم این در حالی است که هزینه کرایه خودرو حمل بار، برداشت و کارگر نیز روی دستم میماند.
این کشاورز پیازکار خواستار حمایت مسوولان از کشاورزان شد و گفت: منتظر هستم تا وضعیت بازار کمی بهتر شود تا بتوانم محصولم را برداشت کنم و حداقل هزینههای تولید را پرداخت کنم.
کشاورزان الگوی کشت را رعایت نمیکنند
به گفته مدیر جهاد کشاورزی دزفول، حدود ۸۰۰ هکتار به کشت پیاز اختصاص یافته و حدود ۴۰ تن محصول از هر هکتار در حال برداشت است.
بهروز قمرزاده افزود: هر ساله کشاورزان بدون توجه به الگوی کشت ارایه شده توسط مدیریت جهاد کشاورزی اقدام به کشت میکنند؛ سالی که این محصول کمتر کشت میشود قیمت بالا و سالی که محصول بیشتر کشت میشود، قیمت پایین است.
وی ضمن انتقاد از بیتوجهی کشاورزان نسبت به اجرای الگوی کشت ادامه داد: علاوه بر این، پیاز جیرفت نیز در حال حاضر وارد بازار دزفول شده و مشکل را بیشتر کرده است.
خرید تضمینی پیاز در دزفول
مدیر جهاد کشاورزی دزفول با اشاره به پیگیریهای انجام شده در این خصوص گفت: طبق دستورالعمل، تعاون روستایی میتواند اقدام به خرید تضمینی محصول پیاز از کشاورزان کند.
وی ادامه داد: مرکز خرید تعاون روستایی سبیلی در هفته جاری محصول پیاز را با نرخ مصوب از کشاورزان خریداری خواهد کرد.
وی پیشبینی کرد حدود ۳۲ هزار تن محصول پیاز از اراضی کشاورزی دزفول برداشت شود که تلاش میشود از طریق آستارا و دیگر استانهای کشور به فروش برسند تا کشاورزان متضرر نشوند.
محمد مهرپرور رئیس تعاون روستایی دزفول نیز اعلام کرد: نشست دیگری برای حل مشکل پیازکاران دزفول در حال برگزاری است که تلاش میشود این محصول با بالاترین قیمت از کشاورزان خریداری شود تا کشاورزان کمتر متضرر شوند.
در حالی که کشاورزان برای تولید هرکیلوگرم پیاز بهاره در صورت مالک بودن زمین ۷۰ هزار ریال پرداخت کردهاند اکنون مجبور هستند با قیمت ۴۵ تا ۶۰ هزار ریال به فروش برسانند که این مبلغ در برابر هزینهها و زحمتی که در این ماهها کشیده شده بسیار ناچیز است.
با توجه به تاکید هرساله مسوولان مربوطه در خصوص الگوی کشت انتظار میرود کشاورزان به این موضوع توجه کنند و کشت خود را بر اساس الگویی که با نظر کارشناسان طراحی شده انجام دهند تا هنگام برداشت دچار مشکل و ضرر نشوند.
از سوی دیگر انتظار میرود مسوولان پیگیری لازم را برای افزایش صادرات محصولات کشاورزی داشته باشند تا قیمت محصولات بالاتر رود و کشاورزان دچار ضرر و زیان نشوند.