به گزارش تحلیل ایران ، گروه استانها: نان چهارمحال و بختیاری رنگ عوض میکند تا طعم آرد سبوسدار تولید استان برای نخستین بار به ذائقه مردم استان خوش بیاید. آرد کامل محصول آسیاب همه اجزای دانه گندم از جمله مغز، جوانه رویان و سبوس
یا پوست آن است در واقع این محصول به خاطر سبوسگیری خیلی کم حاوی پروتئین یا همان گلوتن بیشتری است.
سبوس بیشتر آرد کامل نسبت به نوع سفید باعث تخمیر بهتر و در نتیجه طعم بهتر و قابلیت هضم و ارزش غذای مطلوبتری میشود، محصولی که در استان چهارمحال و بختیاری برای نخستین بار تولید شده است.
آرد کامل با ارزش غذایی زیاد به تدریج جایگزین نوع سفید آن در چهارمحال و بختیاری
عنایت کلیج رئیس گروه تغذیه مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختیاری در گفت وگو با خبرگزاری مهر گفت: پوست یا بخش خارجی گندم به نام سبوس حدود ۲۰ درصد وزن آرد کامل را تشکیل میدهد لایهای که حاوی فیبر، آنتی اکسیدان و مواد مغذی همچون روی، منیزیم، فسفر، پتاسیم و
ویتامینهای گروه «ب» است.
کلیج با بیان اینکه آرد کامل حاوی ویتامینهای گروه «ب» مانند تیامین ریبوفلاوین و نیاسین است گفت: متأسفانه سونامی سرطان به خصوص دستگاه گوارش در کشور رو به فزونی است به طوری که از هر ۱۰۰ هزار نفر به طور میانگین ۱۵۸ مورد ابتلاء به سرطان گزارش میشود که در این
بین سرطان معده و روده رتبههای اول و دوم شیوع این بیماری مهلک در ایران را به خود اختصاص داده است.
تولید آرد سبوسدار در چهارمحال و بختیاری/ مردم نان کامل میخورند
ذائقه مردم استان به نان با آرد کامل باید تغییر کند
رئیس گروه تغذیه مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختیاری همچنین خاطرنشان کرد: برای نخستین بار آرد کامل سبوسدار بدون هیچ گونه افزودنی در کارخانه استان تولید شده و به طور آزمایشی در یکی از نانواییهای شهر شهرکرد پخت میشود.
وی با بیان اینکه در کارخانهها سبوس با ارزشترین بخش دانه گندم که بهبود دهنده عملکرد دستگاه گوارش است حفظ میشود گفت: سبوس بیشتر آرد باعث تیرهتر شدن رنگ نان میشود که در شروع کار با ذائقه مردم چندان سازگاری ندارد اما باید به تدریج اقبال مردم به نان سبوسدار
تغییر یابد.
کلیج ضافه کرد: افزودن سبوس خام جداگانه به آرد سفید اصولی و بهداشتی نیست و مانع جذب آهن و ریز مغذیها در بدن میشود پس بهترین روش، تولید آرد کامل با حفظ بیشترین مقدار سبوس دانه گندم است.
ردیابی سلامت مردم از مزرعه تا سفره
معاون توسعه بازرگانی سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه با تولید آرد کامل و پخت نان سبوسدار سلامت مردم از مزرعه تا سفره پیگیری میشود گفت: طرح پخت نان با آرد کامل به صورت آزمایشی در یکی از نانواییهای شهرکرد اجرا شده است و به تدریج
در تمام خبازیهای چهارمحال و بختیاری فراگیر میشود.
وی خاطرنشان کرد: قیمت نان کامل سبوسدار نسبت به نوع سفید آن بیشتر است، با توجه به اینکه سبوسگیری از دانه گندم به کمتر از ۵ درصد رسیده و بیشتر آن حفظ میشود ارزش غذایی بالایی دارد و در کل مقرون به صرفه خواهد بود و مردم به اهمیت این طرح باید پی ببرند.
میرزایی اذعان داشت: تمام سبوس گندم در آرد علاوه بر سفت و تیرهتر شدن نان خود مشکل ساز است و مانع جذب آهن در بدن میشود به خاطر همین ۹۵ درصد سبوس گندم باقی میماند و باقیمانده از دانه حذف میشود تا ارزش غذایی آرد کامل حفظ شود.
ذخیره کافی گندم برای تولید آرد کامل در چهارمحال و بختیاری
یزدان یگانگی مدیرکل غله و خدمات بازرگانی چهارمحال و بختیاری گفت: سرانه ماهیانه مصرفی گندم نوع یک به صورت ماهیانه در چهارمحال و بختیاری ۸ هزار و ۶۰۰ تن و گندم نوع ۲، ۱۷ هزار تن است که برای تولید آرد کامل کمبودی در استان وجود ندارد.
تولید آرد سبوسدار در چهارمحال و بختیاری/ مردم نان کامل میخورند
حذف تدریجی نان سفید از سبد غذایی مردم
محمد کاظم منزوی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری هم در آئین آغاز طرح پخت نان سبوسدار با آرد کامل در شهرکرد گفت: از آنجایی که تخمیر این نوع آرد کامل است و برای بهبود سلامت مردم بسیار ضرورت دارد باید برنامهریزی شود که در تمام نانواییهای
استان توزیع و به مرور نان سفید از سبد غذایی مردم حذف شود.
وی تصریح کرد: اختصاص یارانه به تولید آرد کامل منوط به استقبال مردم از نان سبوسدار است این طرح با تولید آرد غیر یارانه شروع شده اما استقبال مردم از نان سبوسدار بیشتر شود اختصاص یارانه به تولید آرد کامل و کاهش قیمت نان سبوسدار در دستور کار قرار میگیرد.
منزوی خاطرنشان کرد: ۹ کارخانه تولید آرد در چهارمحال و بختیاری فعال است که در حال حاضر در یکی از آنها با توجه به نیاز استان آرد کامل را تولید و روانه بازار میکند اما در کارگروه آرد و نان چهارمحال و بختیاری مقرر شده به تدریج آرد کامل در سایر کارخانههای استان
چهارمحال و بختیاری هم بسته به نیاز تأمین شود.
آرد کامل ساعتی ۴ تن در شهرستان کیار تولید میشود
محمد فتحی مدیر داخلی یکی از بزرگترین کارخانههای تولید آرد واقع در شهرستان کیار استان چهارمحال و بختیاری گفت: این واحد ۷ تن در ساعت انواع آرد شیرینی پزی نان لواش و تافتون نان صنعتی تولید میکند که با اجرای طرح پخت نان سبوسدار امکان تولید ۴ تن آرد کامل در
هر ساعت در کنار خط تولید میسر شده است.
وی تصریح کرد: آرد کامل با رعایت تمام استانداردها و حفظ ویژگیهای غذایی از جمله اسید فولیک آهن ویتامینهای گروه «ب» فیبر و کشسانی بیشتر برای به اصطلاح «ور آمدن خمیر» برای هضم و جذب بهتر نان در این واحد تولیدی شود و امکان تأمین تمام نیاز استان چهارمحال و بختیاری
به این محصول وجود دارد.
به گزارش تحلیل ایران ، چهارمحال و بختیاری با اجرای طرح پخت نان سبوسدار با آرد کامل به جرگه استانهای دوست دار سلامت جامعه از مزرعه تا سفره پیوسته است و از آنجایی که آمار بیماریهای کم خونی بالا رفته و اختلال در جذب ریز مغذیها
و فیبر و انواع سرطانها در مردان و زنان و کودکان شایع شده و بسیار نگران کننده است نان کامل سبوسدار هرچند تیره اما مغذی و مفید برای سلامت جامعه است و باید با سرعت در نانواییها استان استفاده تا از بسیاری از اختلالات پیشگیری شود.