موضوعات ‌مرتبط: اجتماعی سلامت

a/156093 :کد

سفره افطار چند تمام می‌شود

وضعیت بازار کالاهای اساسی در ماه رمضان

  ﺳﻪشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ — ۰۶:۱۹
تعداد بازدید : ۱۳۵   
 تحلیل ایران -وضعیت بازار کالاهای اساسی در ماه رمضان

شکل تغذیه با آغاز ماه رمضان تغییر می‌کند. تامین کالری مورد نیاز بدن یکی از ضروریات بوده که بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت روزانه هر فرد به ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کالری نیاز دارد.

به گزارش تحلیل ایران به نقل از مهر، در روزهای پایانی سال همیشه جنب و جوش خاصی در بازار بر قرار است. خرید به نسبت طول سال با حجم بیشتری انجام می‌شود و عموماً تولیدکنندگان به این بازار نگاه ویژه دارند. برخی صنوف دو تاریخ را فصل ویژه خرید می‌دانند نخستین آن مربوط به بازار شهریور به دلیل بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها و دیگری بازار اسفند یا همان شب عید است.

 

سال گذشته و امسال این بازار با ماه مبارک رمضان مصادف شده که خرید اقلام غذایی را نیز افزایش داده است.

 

با آغاز ماه رمضان شکل تغذیه تغییر می‌کند. تأمین کالری مورد نیاز بدن یکی از ضروریات حیات است. در این خصوص بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت هر فرد بستگی به فعالیت روزانه به حجمی از کالری نیاز دارد که به طور میانگین این عدد بین ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ کالری است. با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، مسلمانان از اذان صبح تا اذان مغرب چیزی نمی‌خورند. از این رو برای تأمین کالری، ویتامین و مواد معدنی روزانه در این ایام نوع تغذیه افراد تغذیه افراد برای تأمین کالری مناسب در زما. محدودتر متفاوت می‌شود.

 

بر اساس مطالعات انستیتو تحقیقات ایران و برای معیشت مناسب خانوار ۹ دهک یارانه بگیر ۱۱ قلم کالای اساسی تعیین شده که این اقلام شامل برنج، قند و شکر، حبوبات، گوشت مرغ، گوشت قرمز، روغن مایع، ماکارونی، تخم مرغ، پنیر UF، شیر کم چرب و ماست کم چرب می‌شود.

 

از سوی دیگر بر اساس گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم سالانه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در بهمن امسال، ۴۲.۵ درصد بود و این عدد برای خوراکی‌ها اعم از نان و غلات، گوشت، شیر، پنیر، تخم مرغ، روغن و چربی‌ها ۴۵.۱ درصد اعلام شده است. بنابراین ضروری است تا با مدیریت بازار کالاهای اساسی سفره‌های مردم متحمل کمترین فشار باشد.

 

سال گذشته در چنین ایامی طرح «فجر تا فطر» اجرا شد که بر اساس آن ۳۳ قلم کالای اساسی با مدیریت تنظیم بازار با تخفیف ۱۰ تا ۲۵ درصدی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای تا پایان ماه مبارک رمضان در دسترس همگان بود.

 

امسال هم بر اساس تاکید رئیس جمهوری باید قیمت‌ها در این ایام تثبیت شده باشد. در ادامه وضعیت قیمت این چند قلم مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 

برنج

 

برنج دومین محصول پرمصرف کشور پس از گندم است. ایران خود یکی از کشورهای تولیدکننده این محصول بوده و برنج ایرانی به لحاظ طعم و بو در بین کشورهای جهان معروف است.

 

افزایش بسیار زیاد قیمت برنج در سال ۱۴۰۱ سبب شد تا بخش زیادی از محصولات فروش نرفته و در انبارها دپو شود. انبار شدن بیش از ۵۰ درصد برنج سال گذشته باعث شد تا نرخ این کالا افزایش نداشته و در مقطعی حتی کاهشی باشد. به عنوان مثال در ابتدای سال هر کیلو برنج هاشمی به مبلغ ۱۵۰ هزار تومان فروش می‌رفت و این عدد در میانه سال ۸۸ هزار تومان شد. همچنین در اسفند ماه دوباره دچار افزایش قیمت شد و هر کیلو گرم برنج هاشمی حدود ۹۸ هزار تومان قیمت گذاری شده است.

 

همچنین هر کیلو گرم برنج طارم شمشاد با قیمت دولتی ۶۹ هزار تومان از سوی فروشگاه‌های سطح شهر در حال عرضه است.

 

قند و شکر

 

شکر در کنار گندم در فهرست کالاهای استراتژیک قرار دارد. قیمت آن پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین روند افزایشی داشت زیرا در مقطعی بخشی از محصولات برای تولید سوخت خودرو مورد استفاده قرار گرفت.

 

به گفته یکی از کارشناسان این حوزه، شکر کالایی سیاسی بوده و تا حدودی به قیمت نفت وابسته است. بالا و پایین شدن نرخ نفت تا حدودی قیمت شکر را هم دچار نوسان می‌کند. به عنوان مثال بخشی از شکر جهان به وسیله برزیل تأمین می‌شود. این کشور تولید نیشکر داشته و بخشی از نیاز جهانی را پوشش می‌دهد. آغاز جنگ روسیه و اوکراین و چالش تأمین سوخت، باعث شد تا بخشی از این ماده گیاهی برای تولید اتانول و تأمین سوخت خودرو و… مورد استفاده قرار گرفت. از این رو با پیشی گرفتن تقاضا نسبت به عرضه، قیمت این کالا در بازار جهانی رشد کرد.

 

ایران سالانه حدود ۱.۴ میلیون تن تولید شکر دارد و نیاز بازار آن ۲.۲ میلیون تن است. از این رو سالانه بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تن شکر وارد کشور می‌شود.

 

ابتدای سال ۱۴۰۲ هر کیلو گرم شکر از ۲۳ به ۲۶ و هر کیلو قند از ۲۹ به ۳۳ هزار تومان افزایش یافت. در ادامه کمبود شکر در اردیبهشت ماه تجربه شد به طوری که هر کیلو شکر به ۳۰ تا ۴۵ هزار تومان رسید. در ادامه با واردات، قیمت‌ها تثبیت شد و در نیمه دوم سال این محصول بدون تغییر قیمت بین ۲۸ (نرخ فله‌ای) تا ۳۸ تومان به فروش رسید.

 

حبوبات

 

انواع حبوبات جایگزین مناسبی برای خانواده پروتئین‌ها است. با افزایش قیمت گوشت و با توجه به سطح درآمد خانوارها، مصرف گوشت قرمز کاهش یافت و با اقلام پروتئینی دیگر مانند تخم مرغ و حبوبات جایگزین شد. حتی این امر منجر به تحت شعاع قرار گرفتن سبد معیشتی جامعه کارگران شده است.

 

وزارت بهداشت با بازنگری در سبد غذایی، میزان نیاز روزانه به نان، برنج، گوشت قرمز، گوشت سفید، قند و شکر و میوه‌ها را کاهش و در مقابل میزان نیاز روزانه به ماکارونی، تخم‌مرغ، حبوبات و لبنیات را افزایش داده است. علیرضا میرغفاری، نماینده جامعه کارگران و عضو شورای عالی کار عنوان می‌کند، با این سیاست که مصرف گوشت قرمز و سفید کاهش پیدا کرده و افراد برای جبران پروتئین مبادرت به خرید سایر اقلام می‌کنند سهم و گرم اقلامی مانند تخم مرغ در این سبد افزایش پیدا کرده است؛ البته این سیاست از سوی جامعه کارگری رد شده زیرا حذف این اقلام از سبد غذایی آنها به دلیل نبود توان خرید بوده است.

 

به هر روی، نرخ حبوبات در فصل تابستان نوسان کمی دارد اما در نیمه دوم سال افزایش زیادی را تجربه می‌کنند.

 

یکی از اتفاقات امسال بازار حبوبات، انتقال این اقلام از تالار اول به تالار دوم بود که به این ترتیب واردات آن با ارز آزاد باید انجام می‌شد.

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :