به گزارش تحلیل ایران ، آمار تولید و نیاز بازار سبب میشود تا محصولات مورد نیاز به ویژه در صنایع غذایی دچار کمبود و پیشبود نباشد. کمبود سبب افزایش قیمت و زیان مصرف کننده و پیشبود موجب کاهش قیمت و ضرر کشاورز میشود.
کشاورزان به دلیل عدم برنامه ریزی از سوی نهاد متولی، بر اساس تجربه و رخدادهای کوتاه مدت محصولی را برای کشت انتخاب میکنند. به عنوان مثال اگر سال گذشته تولید پیاز با حجم بالا بود و بازار با کمبود سیب زمینی رو به رو شد امسال کشاورزان حجم زیادی سیب زمینی کاشتند.
قیمت سبزی و صیفی جات از اواخر فروردین سال جاری روند افزایشی داشت و این امر به ویژه در بازار پیاز و گوجه فرنگی محسوستر بود. در این باره رئیس اتحادیه میوه و تره بار افزایش قیمتها را مربوط به نرخ محصولات از سوی بارفروشان اعلام کرد و گفت، تعیین قیمت در بازار
بارفروشان بر اساس عرضه و تقاضا بوده که نوعی هرج و مرج به وجود آورده است.
در حوزه تأمین بازار گوجه فرنگی مدیرکل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی هم گفت: دو پروژه مهم در استانهای نیمه شمالی و جنوبی کشور برای تأمین گوجهفرنگی مورد نیاز در فصل پاییز پیگیری میشود.
حسین اصغری عنوان کرد: طی برنامهریزی و مشورت با استانها، پروژه افزایش تولید در مناطق جنوبی کشور از طریق افزایش سطح زیر کشت و عملکرد تولید در واحد سطح و پروژه نگهداری مزارع تولید تابستانه در استانهای نیمه شمالی کشور برای تولید پاییزه گوجهفرنگی در دستور
کار این دفتر قرار گرفته است. انتظار داریم با اجرای این دو پروژه حدود ۳۰۰ هزار تن گوجهفرنگی در فصل پاییز با هدف تأمین نیاز بازار داخلی و خارجی تولید شود.
وی با بیان اینکه مباحث مربوط به این دو پروژه از آذر ۱۴۰۲ پیگیری میشود، بر توسعه کشت داربستی گوجهفرنگی در استانهای شمالی کشور مانند قزوین، آذربایجان شرقی و آذربایجانغربی تاکید کرد و گفت: برای توسعه کشت داربستی این محصول حداقل باید در سطح یک هزار هکتار
کار کنیم که در حال حاضر هم نمونههای موفقی از کشت داربستی در استانهای قزوین و بخشی از استان فارس وجود دارد.
وی با بیان اینکه علت تاکید بر توسعه کشت داربستی گوجهفرنگی این است که با افزایش تولید، قیمت کنترل شود ادامه داد: برای تولید گوجهفرنگی در کشت داربستی، از ارقام فضای باز استفاده میشود هر چند که ارقام مشترک و دومنظوره فضای باز و گلخانهای هم وجود دارد.
اصغری توسعه کشت گوجهفرنگی در فضای باز در مناطق مستعد با هدف افزایش تولید را از دیگر برنامههای این دفتر عنوان کرد و گفت: استانهایی مانند هرمزگان، سیستان و بلوچستان، فارس، بوشهر و خوزستان برای افزایش سطح زیرکشت گوجهفرنگی اعلام آمادگی کردهاند.