موضوعات ‌مرتبط: فناوری علم و فناوری

a/160962 :کد

ساخت دستگاهی برای حفظ صخره‌های مرجانی

ساخت دستگاهی برای حفظ صخره‌های مرجانی با الهام از طبیعت

  ﺳﻪشنبه ۱۲ تیر ۱۴۰۳ — ۰۶:۰۰
تعداد بازدید : ۱۹   
 تحلیل ایران -ساخت دستگاهی برای حفظ صخره‌های مرجانی با الهام از طبیعت

گروهی از پژوهشگران دانشگاه صنعتی امیرکبیر با الهام از موجودات زنده دستگاهی برای جلوگیری از رسوبگذاری و تجمیع آلاینده‌ها در محیط‌های آبی را عرضه کردند.

به گزارش تحلیل ایران  صخره‌های مرجانی، کاهش هزینه‌های لایروبی و کاهش انرژی امواج و خسارات ناشی از برخورد با سواحل عمل کند.

 

هاشم پور افزایش عمر صخره‌های مرجانی با استفاده از مدل حاضر (به دلیل کاهش تجمع آلاینده‌ها و رسوبات) را باعث جلوگیری از مهاجرت آبزیان از منطقه و گسترش مشاغل مرتبط همچون صید مروارید، استخراج نفت و ماهیگیری دانست و گفت: این امر می‌تواند در افزایش امکان سکونت در مناطق ساحلی، درآمدزایی و اشتغال‌زایی کمک شایانی کند.

 

وی با تاکید بر اینکه این دستگاه نه تنها در ارتقای مرزهای دانش موثر است بلکه با تجاری سازی آن و حتی صادرات تکنولوژی حاصل از آن می‌توان به آورده خوبی برای کشور دست یافت، گفت: در حال حاضر کشورهای بسیاری با انقراض صخره‌های مرجانی و یا حتی بسته شدن کانال‌های دسترسی بنادر دست و پنجه نرم می‌کنند که مهمترین آنها استرالیا و چین هستند، لذا می‌توان با هدف گذاری تجارت داخلی و خارجی به خوبی از این ایده بهره گرفت.

 

وی در خصوص روش دستیابی به این ایده این گونه توضیح داد: در ابتدا مشکلات کشور در حوزه دریا که شامل رسوبگذاری کانال‌های دسترسی بنادر و همچنین انقراض صخره‌های مرجانی بود مورد مطالعه و واکاوی قرار داده شد. سپس با بررسی محیط‌های مرجانی مختلف و سازوکارهای زیستی مرجان‌ها ایده کلی که اسفنج مصنوعی بود ارائه شد. در نهایت طرح‌های مختلفی از شکل صنعتی دستگاه آماده و مورد آزمون قرار گرفت.

 

این محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر اضافه کرد: در مطالعات صورت گرفته به صورت همزمان با مطالعات آزمایشگاهی، شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای به جهت اطمینان از عملکرد دستگاه در محیط‌های جریان، موج و رسوبگذار مورد بررسی قرار گرفت.

 

وی سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان سواحل، بنادر و دریانوردی کشور را از مخاطبان این طرح دانست و یادآور شد: این دستگاه نه تنها در مدیریت هیدرودینامیک محیط‌های دریایی مثمر ثمر عمل می‌کند بلکه می‌تواند در کنترل آلاینده‌های انباشته شده در محیط‌های مرجانی نیز موثر باشد به علاوه این روش در کاهش نرخ رسوبگذاری کانال‌های دسترسی بنادربه جهت افزایش ظرفیت کشتی‌های عبوری نیز می‌تواند گزینه مناسبی باشد.

 

به گفته این محقق؛ از این دستگاه همچنین در جهت بهبود تبادل مومنتوم قائم در خلیج‌های بزرگ مقیاس که با مشکل گردش عمودی آب روبرو بوده و محیط زیست آنها در نتیجه انباشت طولانی مدت آلاینده‌ها در ستون آب آسیب دیده است نیز می‌توان استفاده کرد.

 

حمایت بنیاد علم ایران از این مطالعه

 

هاشم پور با بیان اینکه این مطالعات توسط بنیاد علم ایران (صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور ریاست محترم جمهوری) مورد حمایت قرار گرفته است، گفت: تا کنون پنج مقاله در ژورنال‌های معتبر داخلی و خارجی و کنفرانسی ارائه شده که سه مقاله دیگر نیز در مرحله داوری قرار دارد همچنین کلیه نتایج بخش‌های آزمایشگاهی و شبیه سازی‌های رایانه‌ای آن به صورت مقاله منتشر شده و یا در مسیر انتشار است.

 

وی کاهش هزینه‌های لایروبی با کمک افزایش نرخ انتقال رسوبات در کانال‌های دسترسی در مقایسه با استفاده مداوم از لایروبی‌ها، کاهش نرخ رسوب گذاری و تجمع آلاینده‌ها در میان کلونی‌های مرجانی را از مزیت‌های رقابتی این دستگاه نام برد.

 

طرح تحقیقاتی «شبیه سازی عملکرد اسفنج های لوله‌ای و تاثیر آن بر هیدرودینامیک جریان و انتقال رسوب در محیط‌های دریایی» با راهنمایی دکتر مرتضی کلاهدوزان عضو هیات علمی دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه صنعتی امیرکبیر در این دانشگاه اجرایی شده است.

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :