به گزارش تحلیل ایران ، این برنامه که در سطح گستردهای بر روی آن توافق شده هنوز نیازمند تأیید نهایی پایتختهای دو کشور است. در این توافق صدها نفر از نیروهای ائئلاف تا سپتامبر 2025 عراق را ترک خواهند کرد.
منابع مطلع در گفتوگو با رویترز مدعی شدهاند مابقی نیروها تا پایان سال 2026 از عراق خارج خواهند شد.
یک مقام ارشد آمریکایی گفت: «ما به توافق رسیدهایم الان فقط این سوال وجود دارد که کی آن را اعلام کنیم.»
به نوشته رویترز، آمریکا و عراق به دنبال برقرار کردن یک رابطه مستشاری هستند که ممکن است به باقی ماندن برخی از نیروهای آمریکایی در عراق منجر شود.
در ابتدا قرار بود این توافق چند هفته قبلتر اعلام شود اما به دلیل تنشهای منطقهای در اثر جنگ غزه و باقی ماندن برخی جزئیات این موضوع به تعویق افتاد.
خبرگزاری رویترز مدعی شده منابع مورد استناد این رسانه پنج مقام آمریکایی، دو مقام از کشورهای عضو ائتلاف و سه مقام عراقی هستند. تمامی این منابع به شرط عدم افشای نام با این رسانه گفتوگو کردهاند.
چندین نفر از این منابع مدعی شدهاند که اعلام توافق ممکن است در ماه جاری میلادی صورت پذیرد.
فرهاد علالدین، مشاور امور خارجی نخستوزیر عراق به رویترز گفت گفتوگوهای فنی با واشنگتن در خصوص کاهش نیروهای ائتلاف به پایان رسیدهاند.
وی گفت: «ما الان در آستانه عبور دادن روابط بین عراق و اعضای ائتلاف بینالمللی به یک سطح جدید هستیم و قصد داریم روی روابط دوجانبه در عرصه نظامی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تمرکز کنیم.»
این مقام عراقی درباره جزئیات این طرح اظهارنظر نکرده است. خبرگزاری رویترز نوشته ائتلاف بینالمللی تحت رهبری آمریکا نیز به پرسشهای این رسانه درباره این موضوع پاسخ نداده است.
این توافق بعد از 6 ماه گفتوگو بین بغداد و واشنگتن حاصل شده است. «محمد شیاع السودانی»، نخستوزیر عراق این گفتوگوها را در میانه ماه ژانویه در شرایطی آغاز کرد که نیروهای آمریکایی در عراق هدف حملات گروههای مقاومت قرار داشتند.
حملات راکتی و پهپادی در عراق تا کنون به کشته شدن سه نظامی آمریکایی و زخمی شدن دهها نفر دیگر منجر شده است. دولت آمریکا هم برای تلافی این حملات چندین بار نقاط مختلف در عراق را هدف حمله قرار داده است.
خبرگزاری رویترز نوشته مجموع این تحولات تهدیدی برای تلاشهای دولت عراق برای ایجاد ثبات در این کشور بعد از سالهای طولانی درگیری به شمار میرود.
شمار نیروهای آمریکایی که در عراق حضور دارند 2500 نفر برآورد شده است. ایالات متحده علاوه بر این 900 نیروی نظامی هم در کشور همسایه عراق، سوریه دارد.
ائتلاف تحت رهبری آمریکا در سال 2014 به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش تشکیل شده بود اما بارها با نقض حاکمیت ملی عراق زمینههای اعتراض مردم و گروههای عراقی را فراهم آورد.
زمینههای خشم عمومی از نیروهای آمریکایی البته ریشه در سالهای دورتر دارد. واشنگتن نخستین بار در سال 2003 برای سرنگونی صدام، دیکتاتور معدوم عراق به این کشور حمله کرد.
دولت آمریکا در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما در سال 2011 نیروهایش را از عراق خارج کرد اما در سال 2014 به بهانه داعش بار دیگر به این کشور بازگشت.
برخی از دیگر کشورهای متحد آمریکا نظیر آلمان، فرانسه و ایتالیا نیز صدها نیرو در ائتلاف تحت رهبری آمریکا دارند.
ذیل تفاهم جدید، تمامی نیروهای ائتلاف بایستی پایگاه هوایی «عینالاسد» در غرب استان الانبار را ترک کرده و حضورشان در بغداد را تا سپتامبر 2025 کاهش دهند.
انتظار میرود نیروهای ائتلاف در اربیل برای یک سال بیشتر (یعنی تا پایان سال 2026) باقی بمانند. ادعا شده هدف از این تصمیم تسهیل عملیاتها علیه داعش در سوریه است.
جزئیات دقیق نقل و انتقال نیروها به دلیل حساسیت نظامی موضوع مخفی نگاه داشته شده است.
کاهش این نیروها چرخشی قابل توجه در وضع استقرار نیروهای آمریکایی در منطقه ایجاد خواهد کرد.
خبرگزاری رویترز نوشته با آنکه ایالات متحده اعلام میکند که تمرکزش بر مبارزه با داعش قرار دارد اما یکی از اهدافش از حضور نظامی در عراق مقابله با افزایش نفوذ ایران است.