به گزارش تحلیل ایران ، یک پزشک متقلب که بیش از ۲۲ سال در بخش «خدمات بهداشت ملی» (NHS) بریتانیا کار میکرد، پس از جعل گواهی مدرک پزشکی و فعالیت بهعنوان روانپزشک بدون شرایط لازم، به «فریب عمدی و شرورانه» محکوم شد. این بخشی از گزارش روزنامه گاردین است.
کارشناس نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و دارو قزوین رامش مهرآیین نیز روز گذشته از دستگیری یک پزشک قلابی در این استان با ۵ کلاس سواد ابتدایی خبر داد که «طب سنتی» انجام میداد.
فعالیت پزشکنماها در ایران بهصورت غیرمجاز و زیرزمینی است، بنابراین آمار دقیقی از فعالیت این افراد وجود ندارد.
با اینحال در هفته گذشته نیز یک پزشک قلابی در قزوین دستگیر شد که در حوزه ارتوپد طبابت میکرد.
فردی که بهعنوان پزشک، طب سنتی انجام میداد، اقدامات غیرمجاز از قبیل درمان بیماران، مراجعان و نیز تجویز انواع داروهای دستساز و غیرقانونی اقدام میکرد.
در مطب غیرمجاز این فرد تعداد ۲۶ قلم و ۲۶۱ عدد دارو و انواع آمپولهای مسکن، دگزامتازون، دیازپام، فروزوماید و چند نوع پماد صورت و بدن، کرم دور چشم، کرم ضد لک و پماد اگزما برای درمان بیماری پوستی و یک دستگاه غیرمجاز سمزدایی کشف شد.
پزشکان قلابی، گاهی برای چندین دهه شناسایی نمیشوند، چراکه در یک بیمارستان، یک پزشک کاذب میتواند بافرهنگ پزشکی ترکیب شود، در تیم پزشکی جایگاهی بگیرد، از طریق کارآموزی به طور تجربی طبابت بیاموزد. بسیاری از فریبکاران از طریق آموزش بهعنوان پیراپزشک یا تحصیلات
نیمهتمام در رشته پزشکی، با دنیای پزشکی آشنایی دارند.
معاون پیشین فنی و نظارت سازمان نظامپزشکی علی سالاریان با بیان اینکه «نظارت بر روی عملکرد پزشکان کم است»، میگوید که باتوجهبه کمبود نیروی ناظر به نظر میرسد، میزان فعالیت پزشکان قلابی بهخصوص در شهرهای بزرگ بیشتر شده است، البته به اینها باید متناسب نبودن
تعرفهها با تورم و همچنین حمایتنشدن از سوی بیمهها را هم اضافه کرد.
اما در مقابل دکتر حمید جنیدی، پزشک عمومی، میگوید که گستردگی فضای مجازی مانع از نظارت دقیق میشود، «اینستاگرام پر از تبلیغات طبیبان سنتی دروغین است» که تضمین میدهند بیماریهای سخت مثل سرطان پیشرفته را با داروهای گیاهی درمان میکنند و کم نیستند افرادی که
گول میخورند و جانشان را از دست میدهند. با این اوصاف هرچقدر هم نظارت بیشتر باشد باز هم مطبهای زیر زمینی و پزشکان قلابی که در مطب پزشکان دیگر کار میکنند چندین سال غیر قابل شناسایی میمانند.
کارشناسان سلامت توصیه میکنند که برای جلوگیری از گرفتار شدن در دام پزشکنماها و تشخیص آنها از پزشکان واقعی، افراد باید مدرک و مجوز فعالیت آنها را از طریق سایت سازمان نظامپزشکی بررسی کنند.
علاوه بر این نباید گول وعدههای غیرواقعی پزشکنماها و تبلیغ درمانهای معجزهآسا آنها را در فضای مجازی خورد.