موضوعات ‌مرتبط: اجتماعی شهری

a/167209 :کد

یک تیر و ۲نشان؛ از نجات دره مرگ تا تولد اکوپارک فرحزاد

ستایش امیدی

  شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ — ۲۲:۱۳
تعداد بازدید : ۴۵   
 تحلیل ایران -یک تیر و ۲نشان؛ از نجات دره مرگ تا تولد اکوپارک فرحزاد

در حالی امروز شهروندان پایتخت پس از ۱۷ سال با خیال راحت قدم در روددره فرحزاد گذاشتند که‌ دیگر نه خبری از کلونی معتادان است و نه زباله‌ها که چهره دره را کثیف و بلااستفاده کرده‌اند.

به گزارش تحلیل ایران ؛ تصور مردم تا چند روز پیش از دره فرحزاد، وجود انبوهی زباله، پتو، گونی، مواد مخدر پنهان شده پای درختان، دوده‌های آتش، دیواره‌های مخروبه بود. همیشه با شوش مقایسه می‌شد و کمتر کسی فکر می‌کرد که روزگاری به‌غیراز معتادان، پای مردم هم به این دره باز شود؛ چرا که ساکنین از شدت ترس، از کنار آن رد هم نمی‌شدند و به دلیل عدم امنیت کافی، ارزش ملک‌شان روزبه‌روز روبه‌کاهش بود.

اولین‌های تهران تاریخ‌ساز شدند

 

 

اولین‌ها برای نسل جدید همیشه آغازگر یک تحول عظیم است که در ذهنشان تا ابد می‌ماند. مانند همین امروز که برای اولین‌بار رود دره فرحزاد بعد از 17 سال سر و سامان گرفت، بیشتر بازدیدکنندگان، جوان و تازه‌نفس بودند. یا مثلاً بلافاصله بعد از اینکه خبر افتتاح فاز اول رود دره فرحزاد پخش و بنرهای آن در سطح شهر نصب شد، فضای مجازی ایکس از اظهار نظرات مختلفی پر شد. این ذوق منشأ باز شدن پای تهرانی‌ها به اولین پارک طبیعی تهران بود. پایتخت‌نشینان سال‌هاست در انتظار ایجاد یک پارک طبیعی بودند تا مجبور نباشند تهران را به مسیر شمال هر هفته ترک کنند.

 

 

امروز، روز اولین‌های تهران بود که در دل فرحزاد نزدیک به 17 سال، خوابیده بود. فاز اول رود دره فرحزاد به وسعت 54 هکتار میزبان تهرانی‌ها شد. فاز دوم این پروژه با 103 هکتار و فاز سوم با 1000 هکتار در آینده به ظرفیت‌های پایتخت اضافه می‌شود. جالب است بدانید که تنها بخش اول پروژه به‌اندازه 5 پارک جمشیدیه خواهد بود که کوچک‌ترین بخش این پروژه است.

 

 

اکو پارک فرحزاد با عنوان اولین پارک طبیعی پایتخت، در حالی امروز افتتاح شد که با استفاده از مصالح طبیعی مانند سنگ و چوب در ساخت پل‌ها و کف‌سازی، ویژگی منحصربه‌فردی دارد. ضمن اینکه «اولین» پل سنگی ایران بر مسیر رودخانه فرحزاد ساخته شده است. فاز اول این پروژه باهدف پاک‌سازی دره از نخاله‌ها و زباله‌ها، بازسازی پوشش گیاهی و کاشت درختان احداث مسیرهای پیاده‌روی و پل‌های سنگ، تبدیل این محدوده به یک مکان تفریحی عمومی انجام شد.

 

 

یک تیر و دو نشان شهرداری با دره فرحزاد

 

 

ارزش این پروژه به یک اصل مهم بر می‌گردد. فضای رود دره فرحزاد بیش از 1000 هکتار است که فاز اول آن فقط با 1000 معتاد متجاهر زندانی و محبوس شده بود. اینکه هر مترمربع آن را ساماندهی و هر معتاد را به مراکز بازپروری منتقل کرد، برای مردم تهران نویدبخش است. پرویز سروی نائب رئیس شورای شهر تهران در این باره می‌گوید: «توسعه فضاهای تفریحی و طبیعی در تهران هنری ارزشمند است، اما هنر بزرگ‌تر، احیا و بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود و ارائه آن به شهروندان است.» 

 

 

همچنین وجود 1000 معتادان متجاهر در این محل آلودگی‌های زیادی را به خورد محیط‌زیست می‌داد. سرنگ‌ها به‌عنوان پوشش گیاهی زمین آنجا را پوشانده بود. دیوارهای کنده شده توسط معتادان و لاشه‌های گونی، سه‌راهی، ظرف‌های شکسته و... فضایی را به وجود آورده بود تا مردم فکر کنند محال است که روزگاری، روی خوش طبیعت دره فرحزاد را ببینند. 

«عکس‌هایی که مشاهده می‌کنید برای روددره‌فرحزاد قبل از ساماندهی است.»

 

اما باگذشت سه سال از دوره مدیریت شهری ششم، 8 هزار تن زباله از این محل جمع‌آوری شده است تا اثری از آلودگی‌ها نباشد. این در حالی است که تهران روزانه 5 هزار تن زباله در تهران جمع‌آوری می‌شود. 

به‌غیراز وجود انبوه معتادان متجاهر، انواع بزهکاری‌ها آنچنان این محل را معروف کرده بود که اسم دره فرحزاد چیزی را جز «موادفروشی، دعوا، معتاد» در ذهن تداعی نمی‎کرد. این مسئله آنقدر حاد بود که علیرضا زاکانی شهردار تهران امروز در این باره گفت: روزی که با همراهی مسئولین دستگاه قضا و نیروی انتظامی پا به رود دره فرحزاد گذاشتیم کار به تیراندازی کشید، به همین جهت بسیاری گمان می‌کردند حل مشکل رود دره فرحزاد به این سادگی‌ها شدنی نیست.» 

 

 

یکی از شهروندان که 10 سال ساکن این محله بوده، به خبرنگار فارس می‌گوید: «نبینید اینجا داریم ورزش می‌کنیم. چند سالی بود که بچه‌هایمان را از ترس معتادشدن بیرون نمی‌فرستادیم. حتی برخی اوقات که برای خرید مایحتاج به بیرون می‌رفتیم، مواد فروشان با موتور می‌ایستادند و کسی هم جرئت نمی‌کرد حرفی بزند.»

 

حال بعد از اینکه امروز محله‌ای میان پونک و سعادت‌آباد به فضای سبز تهران اضافه شده، صبح امروز تعداد انبوهی از ساکنین در دره فرحزاد ورزش می‌کردند و همه چیز روالی طبیعی داشت. انگاری که نه خانی آمده و نه خانی رفته است. 

 

در این راستا، جواد قارایی تهیه‌کننده مستند جهانگرد صبح امروز بعد از بازدید از فاز اول این دره، گفت: «واقعاً شگفت‌زده شدم. با مشاهده ویدئوهای مربوط به وضعیت پیشین رود دره فرحزاد و با مقایسه آن با شرایط فعلی انسان متحیر می‌شود. باید گفت بازسازی و بهبود این منطقه طبیعی زیبا در قلب تهران از نظر روحی و جسمی بسیار ارزشمند است و فضایی شایسته را برای شهروندان فراهم کرده است.»

علیرضا زاکانی شهردار تهران همچنین معتقد است که گسترش فضای سبز در این مناطق باعث می‌شود سیلاب دره‌ها پیش از ورود به مناطق مسکونی جذب سفره‌های آب زیرزمینی شود.

 

در این راستا، پژوهش‌ها در دنیای غرب نیز نشان می‌دهند که سفره‌های آب زیرزمینی و رودخانه‌ها (مانند رودخانه فرحزاد) چقدر می‌تواند از سیلاب‌ها جلوگیری کند.

 

                               

  ستایش امیدی
 
  آدرس ایمیل : erfan.golerdi86@gmail.com
  آدرس سایت/وبلاگ:
  از همین نویسنده :


  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :