موضوعات ‌مرتبط: فناوری علم و دانش

a/168470 :کد

صفر تا صد پرواز «سامان ۱» و «فخر ۱» با سیمرغ

تحلیل ایران

  جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ — ۲۱:۳۴
تعداد بازدید : ۴۵   
 تحلیل ایران -صفر تا صد پرواز «سامان ۱» و «فخر ۱» با سیمرغ

امروز ماهواره‌بر سیمرغ به همراه بلوک انتقال مداری سامان ۱، نانوماهواره فخر ۱ را با موفقیت در مدار قرار داد. قرارگیری این ۲ ماهواره در نقطه موردنظر گامی بلند برای دستیابی ایران به لایه ژئو محسوب می‌شود.

به گزارش تحلیل ایران ، امروز نمونه ارتقا یافته «سامانه بلوک انتقال مداری سامان ۱» به وسیله ماهواره‌بر سیمرغ از پایگاه پرتاب امام خمینی با موفقیت در مدار قرار گرفت. این ماهواره‌بر همزمان با سامان، دو محموله جانبی دیگر، که یک کیوب ست «نانوماهواره فخر۱» و یک محموله تحقیقاتی بود را با خود حمل کرده است.

 

سامانه‌های بلوک انتقال مداری، سامانه‌های واسطی هستند که برای قرار دادن ماهواره‌ها در مدار بالاتر همچون ژئو مورد استفاده و تست قرار می‌گیرند.

از آنجا که ارسال ماهواره‌برهای غول‌پیکر هزینه بالایی دارد کشورهای تلاش می‌کنند بااستفاده از بلوک انتقال مداری ماهواره‌ها را در مدار مورد نظر خود قرار دهند، از ویژگی‌های مهم دیگر سامانه بلوک انتقال مداری قابلیت اصلاح مداری بوده و دقت تزریق و قابلیت اطمینان آن را افزایش می‌دهد.

 

بر اساس اعلام سازمان فضایی، بلوک انتقال مداری سامان کار خود را در مدار دایروی با شیب 55 درجه آغاز خواهد کرد و ماهواره را در مدار بیضوی 400 تا 7000 کیلومتری با شیب 58 درجه تحویل خواهد داد.

اولین آزمون «بلوک انتقال مداری سامان»

مهر ماه سال 1401 نمونه آزمایشی «بلوک انتقال مداری سامان» با هدف جابه‌جایی ماهواره بین مدارهای مختلف به همراه یک کاوشگر زیرمداری با موفقیت پرتاب شد. عملکرد زیرسیستم‌های نمونه مهندسی بلوک انتقال‌ مداری سامان در شرایط نزدیک به شرایط فضایی آزمایش شد و داده‌برداری کامل از عملکرد بلوک مذکور انجام شد و عملکرد آن در شرایط عملیاتی در ارتفاع بالا به اثبات رسید.

 

سالاریه رئیس سازمان فضایی در خصوص کاربری بلوک انتقال مداری سامان به رسانه‌ها گفته بود «با توجه به توانایی رو به توسعه کشور در حوزه حامل‌های ماهواره، یکی از ابزارهای قطعی مورد نیاز برای انجام مأموریت‌های فضایی چه در حوزه ماهواره‌ها به منظور قرار دادن ماهواره‌های مخابراتی در مدار و چه اکتشافات فضایی برای انجام مأموریت‌های اعماق فضا مانند ماه‌نشین و مریخ نورد، در اختیار داشتن بلوک‌های انتقال مداری با قابلیت اطمینان بالا است.»

بلوک انتقال مداری سامان ۱ به همراه دو محموله جانبی دیگر، یک کیوب ست و یک محموله تحقیقاتی توسط ماهواره بر سیمرغ از پایگاه پرتاب امام خمینی پرتاب و با موفقیت در مدار بیضوی با ارتفاع اوج ۴۱۰ کیلومتر و حضیض ۳۰۰ کیلومتر تزریق شد. 

 

ماهواره‌بر سیمرغ، ماهواره‌بر سوخت مایع دو مرحله‌ای است که توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح طراحی و ساخته شده است و در هشتمین پرتاب خود توانست با تزریق موفق چندگانه بلوک انتقال مداری سامان 1 و دو محموله تحقیقاتی دیگر با مجموع وزن حدود 300 کیلگرم، رکورد جدیدی در وزن محموله های قابل پرتاب کشور رقم بزند.

«فخر۱» فخری برای صنعت فضایی

 

 

ماهواره کیوب‌ست که از نوع ماهواره‌های نانویی است به یاد شهید فرخی زاده «فخر۱» نامگذاری شده است. داده‌های تله متری نشان می‌دهد این ماهواره با موفقیت در مدار قرار گرفته است.

ماهواره فخر 1 با ماموریت اثبات فناوری‌های كليدی در منظومه ماهواره‌های مكعبی پرتاب شده و زیرسامانه‌های کلیدی بکار رفته در ماهواره فخر 1 شامل، رایانه مرکزی، انرژی و مدیریت توان، ارتباطات رادیویی و دینامیک پرواز است که اغلب تجهیزات آنها در مقیاس نانو ماهواره ها توسط شرکت های دانش بنیان داخلی، بومی سازی شده و برای نخستین بار به فضا پرتاب می‌شوند.

ارزیابی عملکرد زیرسامانه‌های یاد شده تحت شرایط اقلیم فضا، به منظور بررسی توانایی منظومه ماهواره‌های مکعبی در اجرای ماموریت های فضایی تصویر برداری و پایش طیف الکترومغناطیسی، از اهداف ثانویه پرتاب ماهواره فخر 1 به شمار می‌رود.

 

این ماهواره بعداز جدایش از ماهواره‌بر داده‌های تله متری راکه شامل اطلاعات زیر سامانه‌ها و حسگرهای ماهواره است را ارسال نمود، این ماهواره همچنین در گذر اول فرمان‌های ارسالی از ایستگاه‌های زمینی را به درستی دریافت و اجرا نمود. دریافت داده های تله متری ماهواره از ایستگاه‌های زمینی در گذر بعدی نشانگر تثبیت ماهواره در مدار می باشد.

                               

  تحلیل ایران
  تحریریه تحلیل ایران
  آدرس ایمیل : info@tahlileiran.ir
  آدرس سایت/وبلاگ:
  از همین نویسنده :


  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :