موضوعات ‌مرتبط: اجتماعی زندگی

a/169375 :کد

چرا زنان سالمند از ازدواج مجدد می‌ترسند؟

فاطمه زهرا نصرالهی

  چهارشنبه ۰۵ دی ۱۴۰۳ — ۲۱:۰۰
تعداد بازدید : ۱۳   
 تحلیل ایران -چرا زنان سالمند از ازدواج مجدد می‌ترسند؟

رئیس سازمان بهزیستی کشور سیدجواد حسینی از برنامه‌هایی ویژه برای ازدواج زنان سالمند تنها خبر داده است.

به گزارش تحلیل ایران «بعد از فوت شوهرم خجالت می‌کشیدم حتی در مورد خواستگارانی که داشتم، با فرزندانم حرف بزنم. حالا همه آن‌ها ازدواج کرده‌اند و من تنها مانده‌ام….» این را فاطمه کرمی، زن ۷۲ ساله‌ای می‌گوید که ۲۰ سال پیش همسر خود را از دست داده است. 

در همین حال، رئیس سازمان بهزیستی کشور دکتر سیدجواد حسینی یکشنبه گفت که امروز با پدیده زنان سالمند تنها مواجه هستیم، به همین منظور «۲ برنامه ویژه در حوزه ازدواج و آموزش زنان برای مواجه با این شرایط داریم.

 

 

روند افزایش جمعیت زنان سالمند در ایران از دهه ۸۰ آغاز شد و به‌ویژه در دهه ۹۰ به بعد این روند شتاب بیشتری گرفت. البته زنان ایرانی به‌طور معمول طول عمر بیشتری نسبت به مردان دارند.

۵۲ درصد از سالمندان را زنان تشکیل می‌دهند، زنان سالمند به دلیل آسیب‌پذیر بودن بیش از مردان سالمند نیاز به ازدواج دارند، اما در جامعه ایران، ازدواج مجدد برای زنان سالمند کمتر از مردان رایج است.

بر اساس پژوهش‌ها، مردان سالخورده چنانچه بخواهند ازدواج مجدد داشته باشد با زن بالای ۶۵ سال ازدواج نخواهند کرد. با این وجود زنان سالمند بالای ۶۵ سال در صورت ازدواج مجدد باید با مردی ۷۰ تا ۸۰ساله ازدواج کنند و مردانی که در آن سن بوده و تمایلی به ازدواج داشته و بدون همسر باشند، بسیار کم است.

 

 

دکتر فاطمه رضایی، جامعه‌شناس و پژوهشگر مسائل خانواده، می‌گوید که خود زنان میل به ازدواج ندارند، چراکه «زنان سالمند معتقدند با ازدواج مجدد، احترام و منزلت خود را در جامعه از دست می‌دهند». همچنین آزادی عمل‌شان از بین می‌رود، به همین خاطر خودشان راضی به ازدواج نیستند. 

اما دکتر فریبا فرید، روان‌شناس و پژوهشگر مسائل زنان، می‌گوید که «موانع فرهنگی و اجتماعی ازدواج مجدد برای زنان سالمند به دلایل مختلفی از جمله دیدگاه‌های منفی به زنان بالای ۶۰ سال و انتظارات سنتی از آن‌ها در قالب نقش‌های جنسیتی وابسته است» که موجب می‌شود بعضی با وجود تمایل به ازدواج، از آن صرف‌نظر کنند.

 

دکتر میرطاهر موسوی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، می‌گوید که در ۳۰ سال آینده تعداد زنان سالمند تنها، ۳ برابر می‌شود، «برای حمایت‌های رسمی از زنان سالمند تنهای ۳۰ سال آینده از اکنون برنامه‌ریزی بشود»، همچنین خانواده‌ها و اطرافیان از این موضوع حمایت کنند و نگرش‌های منفی نسبت به ازدواج سالمندان را کاهش دهند، چراکه ازدواج زنان سالمند می‌تواند در بسیاری از موارد به بهبود کیفیت زندگی و کاهش احساس تنهایی کمک کند. البته انتخاب شریک زندگی برای زنان سالمند باید با دقت و آگاهی باشد.

                               

  فاطمه زهرا نصرالهی
 
  آدرس ایمیل :
  آدرس سایت/وبلاگ:


  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :