موضوعات ‌مرتبط: اجتماعی خانواده

a/169938 :کد

«گُل»، ارزان است اما گران تمام می‌شود

فاطمه زهرا نصرالهی

  دوشنبه ۱۷ دی ۱۴۰۳ — ۲۲:۰۸
تعداد بازدید : ۱۴   
 تحلیل ایران -«گُل»، ارزان است اما گران تمام می‌شود

گل، سومین ماده مخدر پرمصرف در ایران است، کارشناسان معتقدند که دسترسی آسان، آن را به تهدیدی جدی برای جوانان تبدیل کرده است.

به گزارش تحلیل ایران «از هر ۶ نفری که گل مصرف می‌کنند، یک نفر به آن وابسته می‌شود، همچنین ممکن پس از مصرف گل به سمت مصرف مواد سنگین‌تر دیگر نیز بروند.» این را رامین رادفر، پژوهشگر اعتیاد، می‌گوید. 

رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر تهران بزرگ سرهنگ حسین باباپور شنبه از دستگیری دو قاچاقچی خبر داد که در فضای مجازی مواد روانگردانِ گل می‌فروختند. ماموران در محل اختفای این قاچاقچی، ۱۰۵ کیلوگرم روانگردان گل کشف و ضبط کردند.

 

بر اساس مطالعات شیوع‌شناسی که در دهه ۹۰ در مورد سوء مصرف مواد مخدر در ایران انجام شد، ماده مخدر «گل» یا «ماریجوانا» جزء ۱۰ ماده مخدر مصرفی در ایران و در رتبه ۶ و ۷ قرار داشت، اما امروزه مصرف ماده مخدر گل پس از تریاک و شیشه در کشور در رتبه سوم قرار گرفته است.

گل، ماده مخدری است که از اصلاح ژنتیکی ماریجوانا و ترکیب نوع نر و ماده آن به دست می‌آید و هفت برابر بیشتر از ماریجوانای سنتی مخدر دارد. 

 

این درحالی است که قیمت گل مانند اکثر مواد مخدرها به قدری کم است که هر فردی از هر طبقه و قشری می‌تواند آن را تامین کند.

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف مواد مخدر در میان جوانان دلایل مختلفی دارد که شامل عوامل روان‌شناختی، خانوادگی و اجتماعی است؛ از جمله استرس، کنجکاوی، سابقه اعتیاد در اعضای خانواده، فشار گروه‌های همسالان و دسترسی آسان به مواد مخدر از عوامل مؤثر در این زمینه هستند.

 

داریوش تقی زاده، کارشناس حوزه اعتیاد، می‌گوید که «اعتیاد یک نشانه است، به این معنا که وضعیت اقتصادی، اجتماعی و رفاهی جامعه دچار مشکل است»، بنابراین در پیشگیری از اعتیاد دستگاه‌ها باید کمک کنند تا وضعیت رفاهی و اقتصادی خانواده‌ها بالا رود تا مردم به توصیه‌های پیشگیرانه توجه کنند. 

 

اما دکتر محمدرضا مقدسی، جامعه‌شناس و پژوهشگر مسائل اجتماعی، معتقد است که «بسیاری از جوانانی که در خانواده‌های مرفه زندگی می‌کنند نیز به اعتیاد دچار می‌شوند»، بنابراین نمی‌توان فقر اقتصادی را تنها عامل مؤثر دانست. تحقیقات نشان می‌دهد که ترکیبی از عوامل روانی، خانوادگی و اجتماعی در گرایش به مصرف مواد مخدر نقش دارند.

 

محمدصادق شیرازی، پزشک درمانگر اعتیاد، معتقد است که یکی از مهمترین کارهایی که برای کنترل مصرف مواد مخدر می‌توان انجام داد، «پیشگیری» است. نتایج تحقیقات حاکی از این است که ۳۰ تا ۳۵ درصد از افراد مصرف‌کننده در سنین بین ۱۴ تا ۲۶ سال هستند که سن خاص و حساسی است. از این رو، بسیاری از برنامه‌ها نیز باید مختص به این سنین باشد تا جوانان از مضرات این مخدرها آگاه شوند. 

                               

  فاطمه زهرا نصرالهی
 
  آدرس ایمیل :
  آدرس سایت/وبلاگ:


  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :