به گزارش تحلیل ایران«ایالات متحده آمریکا معتقد نیست که عضویت اوکراین در ناتو بایستی نتیجهای واقعگرایانه برای یک سازش مبتنی بر مذاکره باشد.»
این اظهارات را امروز چهارشنبه وزیر دفاع آمریکا پیت هگسث، وزیر دفاع آمریکا در حالی بیان کرده که 1084 روز از جنگی که با وعده عضویت اوکراین در ناتو آغاز شد میگذرد.
هگسث در جلسه گروه تماس دفاعی اوکراین عضویت اوکراین در ناتو را «غیرواقعبینانه» توصیف کرده و گفته که ایالات متحده دیگر امنیت اروپا و اوکراین را در اولویت قرار نخواهد داد.
او افزود که نیروهای اروپایی باید مسئولیت اصلی امنیت اوکراین پس از جنگ را بر عهده بگیرند و نیروهای آمریکایی در این زمینه مشارکت نخواهند داشت.
هگسث همچنین تصریح کرد که بازگشت به مرزهای اوکراین قبل از سال ۲۰۱۴، یعنی قبل از حمله روسیه به کریمه و شرق اوکراین، هدفی غیرواقعبینانه است.
این اظهارات در حالی مطرح میشود که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، همواره بر این نکته تأکید داشته که عضویت در ناتو تنها راه جلوگیری از حملات آینده روسیه است.
زلنسکی این هفته نیز اعلام کرد که اروپا به تنهایی و بدون رهبری آمریکا نمیتواند تضمینهای امنیتی معناداری به اوکراین ارائه دهد.
اظهارات هگسث واکنشهای انتقادی زیادی را در پی داشته است. برخی مقامات سابق دولت بایدن در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کردند که آمریکا با این اظهارات، یکی از مهمترین ابزارهای فشار خود را از دست داده است.
متیو میلر، سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا، گفت: «آنها (دولت ترامپ) قبل از شروع مذاکرات، یکی از اصلیترین ابزارهای فشار خود را تقدیم رقیب کردهاند.»
این تغییر سیاست نشاندهنده فاصله گرفتن دولت ترامپ از اروپا و تلاش برای تبدیل کردن جنگ اوکراین به یک مشکل کاملاً اروپایی است.
کشورهای اروپای شرقی که عضو ناتو و نزدیکترین همسایههای روسیه هستند، به ویژه از عقبنشینی آمریکا نگراناند.
وزیر دفاع لتونی، آندریس اسپرودز، به سیانان گفت: «حمایت آمریکا در مهار و محدود کردن کشور مهاجم، یعنی روسیه، کاملاً ضروری است.»
بسیاری از کارشناسان معتقدند که آمریکا با وعدههای بیپایه خود، اوکراین را به سمت جنگی ویرانگر سوق داده و حالا این کشور را در موقعیتی دشوار رها کرده است.
روسیه از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (پنجم اسفند ماه ۱۴۰۰) بعد از به رسمیت شناختن استقلال دو جمهوری لوهانسک و دونتسک از اوکراین، به این منطقه نیرو اعزام کرد و از آغاز «عملیات ویژه نظامی در اوکراین» خبر داد.
روسیه هدف خود را از این اقدام، نازی زدایی اوکراین، خلع سلاح این کشور، رفع نگرانیهای امنیتی خود و اجابت درخواست کمک لوهانسک و دونتسک اعلام کرده است.
دولت اوکراین اما استقلال دونتسک و لوهانسک را به رسمیت نشناخته و حضور نظامی روسیه را «تجاوز و حمله به تمامیت ارضی» خود خوانده است.
به دنبال آغاز درگیری روسیه با اوکراین، کشورهای غربی ضمن محکوم کردن مسکو و تشدید فشارهای اقتصادی، حمایتهای همه جانبه سیاسی، مالی، تسلیحاتی از کییف را در دستور کار قرار دادهاند.
روسیه به شدت با هرگونه حرکت در راستای الحاق اوکراین به ناتو مخالفت کرده است و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه هشدار داده که این یک «خط قرمز» برای روسیه خواهد بود.
اوکراین تمایل خود برای پیوستن به ناتو را از سال ۲۰۰۸ اعلام کرده است. این اقدام به شدت با مخالفت روسیه مواجه شد. دولت روسیه تأکید کرد که گسترش حوزه ناتو به سرزمین های شوروی سابق امنیت ملی و حوزه نفوذ آن را تهدید میکند.