موضوعات ‌مرتبط: سیاسی بین الملل

a/172011 :کد

آیا FATF دست رد به سینه ترامپ می‌زند؟

آیا FATF دست رد به سینه ترامپ می‌زند؟

  پنجشنبه ۰۲ اسفند ۱۴۰۳ — ۰۵:۴۷
تعداد بازدید : ۴۲   
 تحلیل ایران -آیا FATF دست رد به سینه ترامپ می‌زند؟

ترامپ برای اجرای اقدامات آمریکا علیه ایران در گروه ویژه اقدام مالی (FATF)، کارشناسان معتقدند که سیاست‌های آمریکا بر تصمیمات این نهاد تأثیرگذار است.

به گزارش تحلیل ایران رئیس مرکز اطلاعات مالی هادی خانی روز گذشته اعلام کرد که پس از امضا یادداشت امنیت ملی ریاست‌جمهوری ایالات متحده (NSPM-2) در رابطه با فشار حداکثری، ایران طی نامه‌ای رسمی به FATF نگرانی خود را درباره تأثیر سیاست‌های آمریکا بر تصمیمات این نهاد ابراز نگرانی کرد.

 

16 بهمن ماه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، یادداشتی را امضا کرد که به سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران معروف است. در بخش دوم این یادداشت، ترامپ به مقامات ارشد دولت دستور داده است تا اقدامات متقابل علیه ایران را در گروه ویژه اقدام مالی (FATF) حفظ کنند.

 

با این حال رئیس FATF در پاسخ به نامه ارسالی ایران، FATF را یک سازمان فنی معرفی کرده که توسط اعضا هدایت می‌شود و تصمیمات آن پس از بحث‌های جامع، به‌صورت جمعی توسط تمام اعضای FATF اتخاذ می‌شود.

رئیس گروه ویژه اقدام مالی همچنین عنوان کرده است که همان‌طور که در مورد تمام تصمیمات FATF صدق می‌کند، هر تصمیمی در مورد پیشرفت ایران و درخواست FATF از حوزه‌های قضایی برای اعمال اقدامات تقابلی، با اجماع گرفته خواهد شد و فرایند ICRG همچنان یک فرایند FATF است، نه فرایند یک کشور واحد و هیچ عضو FATF و رئیس مشترک نمی‌تواند برای ICRG یا FATF تصمیم‌گیری کند و در راستای اصول حکمرانی داخلی FATF، تمام رؤسای مشترک موظف‌اند با بی‌طرفی و عینیت عمل کنند و از هرگونه تعارض منافع یا جانب‌داری یا بروز تعارض منافع و جانب‌داری در انجام وظایف خود اجتناب کنند.

توسلی: FATF سعی دارد ارتباطات مالی کشورمان را تا حلقه‌های دوم و سوم ردیابی کند

فتح‌الله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس به فارس گفت که FATF ادعا می‌کند که هدف آن شفافیت در سیستم مالی کشورهاست. بااین‌حال، از همین داده‌ها برای مقاصد سیاسی نیز استفاده می‌شود.

توسلی با اشاره به اینکه کشورهای اروپایی و آمریکا بیشترین تأثیر را در FATF دارند اظهار کرد که در بررسی پرونده کشور ما، FATF سعی دارد ارتباطات مالی را تا حلقه‌های دوم و سوم نیز ردیابی کند تا مشخص شود که آیا این تراکنش‌ها با نهادهای خاصی مرتبط هستند یا خیر.

طغیانی: برخی کشورها با عملکرد مالی نامنظم در وضعیت سبز FATF قرار دارند

نایب‌رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس مهدی طغیانی به خبرنگار فارس گفت که برخی کشورها، علی‌رغم عملکرد مالی غیرشفاف و نامنظم، بدون مشکل پذیرفته شده‌اند و از نظر FATF در وضعیت سبز قرار دارند. در مقابل، کشورهایی که شرایط مالی بهتری دارند، در لیست خاکستری یا حتی سیاه قرار گرفته‌اند.

ظهوریان: برخی کشورها با رعایت الزامات FATF نیز تحت فشار باقی می‌مانند

همچنین میثم ظهوریان درباره مصداق‌های سیاسی‌کاری گروه ویژه اقدام مالی به خبرنگار فارس گفت که کوبا زمانی که در دوران ریاست‌جمهوری اوباما وارد مذاکرات سیاسی با ایالات متحده شد و تعاملات خود را افزایش داد، از لیست مربوطه FATF خارج شد. 

نماینده مردم مشهد می‌گوید ایرلند نمونه دیگری از تأثیر سیاست بر تصمیمات FATF است. کشورهای اروپایی به دنبال خروج ایرلند از لیست مربوطه بودند اما آمریکا جلوی آن اجماع را می‌گیرد و اجازه خارج‌شدن نمی‌دهد تا توافقی با آن صورت بگیرد.  

وی همچنین ادامه داد پاکستان نمونه‌ای از برخوردهای سیاسی FATF در اجرای برنامه‌های اقدام است. این کشور پس از اجرای برنامه اقدام اولیه، مجدداً با الزامات و تعهدات جدیدی روبه‌رو شد. این رفتار نشان می‌دهد که برخی کشورها حتی با رعایت الزامات FATF نیز تحت‌فشار باقی می‌مانند، زیرا تصمیم‌گیری در مورد آن‌ها به دلایل سیاسی انجام می‌شود.

بررسی این موارد نشان می‌دهد که تصمیمات FATF، به‌ویژه از طریق مکانیزم رأی‌گیری مبتنی بر اجماع، تحت نفوذ کشورهای قدرتمند قرار دارد. به طور خاص، آمریکا می‌تواند از طریق این سازوکار، مانع تغییر وضعیت برخی کشورها شود یا آن را مشروط به توافقات سیاسی کند. این رویکرد، تردیدهای جدی درباره بی‌طرفی FATF در تصمیم‌گیری‌های خود ایجاد کرده و نقش آن را به‌عنوان یک ابزار فشار سیاسی برجسته کرده است.

 

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :