موضوعات ‌مرتبط: اقتصادی اقتصاد کلان

a/172987 :کد

تحلیل ایران گزارش می‌دهد؛

نیاز قطار سریع‌السیر تهران-مشهد به اعتبار ۲۰ میلیارد دلاری

  چهارشنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۳ — ۱۷:۰۲
تعداد بازدید : ۲۸   
 تحلیل ایران -نیاز قطار سریع‌السیر تهران-مشهد به اعتبار ۲۰ میلیارد دلاری

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی با بیان اینکه دو پروژه برقی‌سازی مسیر راه‌آهن تهران-مشهد و راه‌اندازی قطار سریع‌السیر در این مسیر مورد توجه قرار دارد

به گزارش تحلیل ایران از مشهد، وحید داعی، مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی، در نشست خبری که ظهر چهارشنبه ۲۲ اسفند در محل استانداری خراسان رضوی برگزار شد، آخرین وضعیت پروژه‌های حوزه حمل و نقل و ساختمان استان را تشریح کرد.

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی با اشاره به پروژه قطار سریع‌السیر مشهد-تهران گفت: برآورد اولیه برای اجرای این پروژه حدود ۲۰ میلیارد دلار است.

 

داعی ادامه داد: این پروژه در قانون بودجه سال جاری دارای ردیف بودجه شده و اثر قانونی خود را پیدا کرده است. به پیشنهاد استاندار خراسان رضوی و معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری، برقی‌سازی مسیر ریلی موجود در کنار پروژه قطار سریع‌السیر مطرح شده که می‌تواند در کوتاه‌مدت بخشی از نیاز حمل‌ونقل استان را برطرف کند.

وی افزود: هزینه اجرای طرح برقی‌سازی مسیر فعلی تقریباً یک‌دهم هزینه قطار سریع‌السیر است. بنابراین، این دو پروژه به‌صورت موازی در حال پیگیری هستند و شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران نیز اقدامات لازم را در این زمینه آغاز کرده است.

 

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی همچنین از راه‌اندازی قطار تندرو مشهد-تهران در دهه فجر خبر داد و گفت: این قطار که شامل پنج واگن خودکششی با سرعت متوسط ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت است، هر روز ساعت ۶ صبح از مشهد حرکت کرده و حدود ساعت ۱۳:۳۰ وارد تهران می‌شود.

وی اعلام کرد: بخش تونل ریلی مشهد-گلبهار تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و مهم‌ترین چالش این پروژه تأمین مالی آن است و بر اساس قانون بودجه سال جاری، حدود ۲۰۰ میلیارد تومان به این پروژه تخصیص یافته و عملیات اجرایی آن همچنان فعال است.

مدیر کل راه و شهرسازی استان خراسان رضوی اظهار کرد: پس از فرمایشات مقام معظم رهبری درباره توسعه مشهد، طرح‌های شهری مورد بازنگری قرار گرفت. در سال ۱۳۹۴، مصوبات کمیسیون ماده ۵ استان مطابق با مصوبه شورای عالی شهرسازی تنظیم و پس از تصویب، به تهران ارسال شد.

 

داعی ادامه داد: از محورهای اصلی این مصوبه کاهش تراکم ساختمانی در برخی کاربری‌ها است؛ به‌گونه‌ای که پیش از این امکان ساخت برج‌های ۲۲ طبقه وجود داشت، اما بر اساس مصوبه جدید، حداکثر ارتفاع به ۶ طبقه کاهش یافته است. همچنین توسعه فضای سبز بر ساخت‌وساز در این منطقه اولویت دارد.

 

مدیرکل راه و شهرسازی خراسان رضوی در ادامه به بهبود فضای سکونتگاه‌های غیررسمی استان اشاره کرد و گفت: از مجموع ۱۷ هزار هکتار سکونتگاه در استان، حدود ۴۵۰۰ هکتار آن را سکونتگاه‌های غیررسمی تشکیل می‌دهند.

داعی در خصوص سکونتگاه‌های غیر رسمی افزود: نوسازی مسکن یکی از مهم‌ترین اقدامات است. همچنین ایمن‌سازی سکونتگاه‌های غیررسمی به‌صورت مستمر در دستور کار قرار دارد.

 

داعی یکی دیگر از اقدامات اداره کل راه و شهرسازی استان را تأمین قیر رایگان برای بهبود وضعیت معابر این محلات دانست و تأکید کرد: یکی از مشکلات اساسی این محلات، وجود معابر خاکی و فرسوده است. در این راستا، تاکنون ۵۵۰۰ تن قیر رایگان در اختیار شهرداری‌های استان قرار گرفته تا برای آسفالت معابر این مناطق استفاده شود.

وی افزود: پروژه‌هایی با رویکرد توسعه خدماتی تعریف شده است. احداث پارک، مدرسه، درمانگاه، کلانتری و... از جمله این اقدامات است که با مشارکت دستگاه‌های اجرایی در حال اجراست تا سطح خدمات عمومی در این مناطق افزایش یابد.

#عمران #قطار_سریع‌السیر #دولت

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :