موضوعات ‌مرتبط: سیاسی بین الملل

a/174910 :کد

تحلیل ایران گزارش می‌دهد؛

ترامپ و چین؛‌ پاندایی که به اژدها تبدیل شد

  یکشنبه ۲۴ فروردین ۱۴۰۴ — ۲۰:۱۴
تعداد بازدید : ۲۲   
 تحلیل ایران -ترامپ و چین؛‌ پاندایی که به اژدها تبدیل شد

در حالی که چین ماه‌ها تلاش کرد که روابط حسنه‌ای با دولت آمریکا ایجاد کند

به گزارش تحلیل ایران ؛ چین مقامات دولتی کشور را در حالت «آماده‌باش جنگی» قرار داده و به گفته چهار منبع آگاه، با هدف ترغیب کشورهای دیگر به مقابله با تعرفه‌های ترامپ یک حمله دیپلماتیک علیه واشنگتن به راه انداخته است.

 

خبرگزاری رویترز در این باره نوشت که نمایندگان دولت کلیپ‌هایی جسورانه در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده‌اند که در آن رهبر پیشین چین مائو تسه‌تونگ شعار «ما هرگز تسلیم نخواهیم شد» سر می‌دهد.

در چارچوب این وضعیت «جنگی» کارمندان وزارت امور خارجه و وزارت بازرگانی موظف شده‌اند که مرخصی خود را لغو کرده و تلفن‌های همراه خود را به‌صورت ۲۴ ساعته روشن نگه دارند. همچنین بخش‌های مرتبط با آمریکا تقویت شده‌اند و مقاماتی که قبلاً در واکنش به سیاست‌های ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش مشارکت داشته‌اند، در این بخش‌ها حضور پیدا کرده‌اند.

 

پس از آنکه ترامپ تعرفه‌های به اصطلاح «روز آزادی» را اعلام کرد، این رویکرد همه‌جانبه و تهاجمی توسط دولت چین اتخاد شد که چرخشی اساسی و سخت برای پکن بود. چین پیش‌تر تلاش داشت از تشدید جنگ تجاری پرهیز کند.

 

دیپلمات‌های چینی برای ماه‌ها تلاش کردند برای اتصال به دولت ترامپ کانالی ارتباطی در سطح بالا ایجاد کنند تا از رابطه تجاری «برد-برد» که در رسانه‌های دولتی چین تبلیغ می‌شد، دفاع نمایند.

برخی تحلیلگرانِ خوشبین چینی حتی به توافقی بزرگ با ترامپ در موضوعاتی نظیر تجارت، تیک‌تاک و شاید حتی تایوان امیدوار بودند.

چهار منبع آگاه افزودند که دیپلمات‌های چینی با کشورهای دیگر که هدف تعرفه‌های ترامپ قرار گرفته‌اند وارد گفت‌وگو شده‌اند. آن‌ها به وسیله ارسال نامه‌هایی برای جلب همکاری با کشورهای مختلف، حتی متحدان دیرینه آمریکا در اروپا، ژاپن و کره جنوبی نیز ارتباط برقرار کرده‌اند.

 

سخنگوی سفارت چین در واشنگتن در پاسخ به خبرنگار رویترز گفت که چین نمی‌خواهد جنگ تجاری راه بیندازد، «اما از آن نمی‌ترسد.»

او اضافه کرد: «اگر آمریکا منافع خود را بالاتر از خِیر عمومی جامعه بین‌المللی قرار دهد و منافع مشروع سایر کشورها را فدای سلطه‌جوییِ خود کند، قطعاً با مخالفت شدیدتری از سوی جامعه جهانی روبه‌رو خواهد شد.»

 

مقامات آمریکایی چین را مقصر بن‌بست فعلی می‌دانند و مازاد تجاری تریلیون دلاری آن با جهان را نتیجه سوءاستفاده از نظام تجارت جهانی می‌دانند که طی سال‌ها مذاکرات نیز اصلاح نشده است.

در دوم آوریل ترامپ با تعرفه‌های گسترده‌ای جهان را شوکه کرد و گفت هدف آن جلوگیری از «غارت» آمریکا توسط کشورهایی مانند چین است. رئیس‌جمهور چین شی جین‌پینگ پس از این تعرفه‌ها موضع محتاطانه‌اش را کنار گذاشت و پیامی وطن‌پرستانه منتشر کرد و در آن گفت که تردید دارد رأی‌دهندگان آمریکایی بتوانند به‌ اندازهٔ چینی‌ها سختی‌ها را تحمل کنند.

 

حتی با وجود وعده‌های انتخاباتی ترامپ درباره اعمال تعرفه‌ها، روابط واشنگتن با پکن در ابتدا خوب بود. ترامپ شی جین‌پینگ را به مراسم تحلیف دعوت کرد که در نهایت معاون رئیس‌جمهور چین هان ژنگ در آن شرکت نمود. اما این روابط به‌سرعت رو به وخامت گذاشت.

در دولت اول ترامپ پکن چند کانال ارتباطی سطح بالا با آمریکا از جمله میان سفیر وقت چین تسوی تیان‌کای و داماد رئیس‌جمهور ایالات متحده جرد کوشنر داشت. ولی اکنون چنین کانالی وجود ندارد و چین نمی‌داند چه کسی نماینده ترامپ در امور مرتبط با روابط دوجانبه است.

یکی از مقامات دولت ترامپ گفت آمریکا «به طور شفاف به چین اعلام کرده که خواهان ادامه ارتباط در سطح کارشناسی است... اما حاضر به گفت‌وگو برای گفت‌وگو نیست و تنها به دنبال مذاکراتی است که منافع آمریکا را پیش ببرد.»

 

پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید چند تلاش مقامات چینی برای ایجاد پل ارتباطی با واشنگتن بی‌ثمر بود. کاخ سفید گفته است که چین باید یک مقام ارشد تجاری، نه وزیر خارجه، را برای گفت‌وگو بفرستد. وزیر بازرگانی آمریکا هاوارد لوتنیک گفته که «هیچ تعاملی با چین ندارد» و ترامپ می‌خواهد مستقیماً با شی مذاکره کند.

کارشناس روابط بین‌الملل دانشگاه فودان شانگهای، ژائو مینگ‌هائو می‌گوید این نوع تماس‌ها «در نظام تصمیم‌گیری چین اصلاً مؤثر نیست.» به گفته او «در چین معمولاً اول توافق در سطح کارشناسی صورت می‌گیرد و بعد نشست سران تنظیم می‌شود.»

 

اقتصاددان ارشد بانک ING لین سونگ در این باره گفت که نحوه برخورد با کشورهایی که تلاش کردند با آمریکا گفت‌و‌گو کنند، انگیزه‌ای برای چین باقی نگذاشته که به میز مذاکره بازگردد.

 

اگرچه برخی گفت‌وگوها میان مقامات سطح پایین ادامه دارد، اما بسیاری از کارگروه‌هایی که در دولت بایدن برای رسیدگی به اختلافات تجاری و مسائل خزانه‌داری و نظامی ایجاد شده بودند متوقف شده‌اند.

با این حال چین بر خلاف دیگر کشورها اکنون با تجربه است و در دور اول ترامپ نیز با تعرفه‌های واشنگتن دست و پنجه نرم کرده است. به گفته رویترز، پکن به منظور پاسخ به ترامپ و بر پایه این تجربیات دفترچه راهنمایی برای خود ایجاد کرده که شامل تعرفه‌ها، تحریم حدود ۶۰ شرکت آمریکایی و محدود کردن صادرات فلزات کمیاب می‌شود.

 

وزارت دارایی چین اعلام کرده که اکنون تعرفه‌ها روی کالاهای آمریکایی به ۱۲۵٪ رسیده و دیگر تعرفه‌های جدید آمریکا را با افزایش متقابل پاسخ نخواهد داد. این وزارتخانه، راهبرد تعرفه‌ای آمریکا را یک «شوخی» توصیف کرد.

 

وزارت خارجه چین بسیاری از سفرای خود را به پکن فراخوانده تا برای واکنش‌های بعدی هماهنگی‌های لازم را انجام دهند. چین همچنین نامه‌هایی رسمی به مقامات دولت‌های دیگر ارسال کرده و خواستار همکاری و حمایت از نظام تجارت چندجانبه شده است.

 

پکن همچنین اخیراً شروع به تشویق مردم به افزایش مصرف داخلی کرده و نگاه خود درباره مصرف کالاهای داخلی را تغییر داده است. در زمانی که اقتصاد چین همچنان از بحران ساخت‌وساز رنج می‌برد، دولت در تلاش است اتکای رشد اقتصادی را از صادرات به مصرف داخلی منتقل کند.

 

دولت چین در شبکه اجتماعی ایکس کلیپی از سخنرانی مائو در سال ۱۹۵۳، زمان درگیری نظامی مستقیم با آمریکا در جنگ کره، منتشر کرد. در این کلیپ مائو می‌گوید: «مهم نیست این جنگ چقدر طول بکشد، ما هرگز تسلیم نخواهیم شد. تا پیروزی کامل می‌جنگیم.»

#

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :