به گزارش تحلیل ایران ، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز سهشنبه وزارت بازرگانی را مأمور آغاز تحقیقات موسوم به «تحقیق 232» در مورد مواد معدنی حیاتی وارداتی کرد—اقدامی که بهعنوان مقدمهای برای اعمال تعرفه بر واردات مواد معدنی
و گسترش جنگ تجاری تفسیر میشود.
طبق بیانیهای از کاخ سفید، ترامپ از دوم آوریل بر تمام کشورها تعرفه 10 درصدی اعمال کرده و بیش از 75 کشور برای مذاکره تجاری با کاخ سفید تماس گرفتهاند. اما به دلیل اقدامات تلافیجویانه چین، هماکنون کالاهای صادراتی چین به آمریکا با تعرفههایی تا 245 درصد روبرو
هستند.
لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین، در پاسخ به پرسشی درباره رقمهای اعلام شده از سوی آمریکا اظهار داشت: «در مورد رقم دقیق تعرفهها بهتر است از طرف آمریکایی بپرسید.»
وی تأکید کرد: چین بارها موضع خود را درباره تعرفهها بهوضوح اعلام کرده است؛ جنگ تجاری را آمریکا آغاز کرده و اقدامات متقابل چین برای دفاع از حقوق مشروع خود و عدالت بینالمللی کاملاً منطقی و قانونی است.
لین جیان با اشاره به اظهارات پیشین مقامات چینی، هشدار داد: جنگ تعرفهای برنده ندارد. ما خواهان جنگ نیستیم، اما هرگز از آن هراسی نداریم.
گزارشها حاکی از آن است که پس از افزایش تعرفه بر کالاهایی چون سرنگ، سوزن و خودروهای برقی در اوت 2024، حال با احتساب تعرفههای قبلی و تعرفههای جدید ترامپ، میزان کل تعرفهها به 245 درصد رسیده است.
علاوه بر این، برخی اقلام با «مالیاتهای ضددامپینگ و ضدیارانه» (موسوم به تعرفههای دوگانه یا double remedies) روبرو هستند که در بعضی موارد به 1000 درصد هم میرسد. برای نمونه، آمریکا بر ظروف کاغذی چینی تعرفه 810 درصدی وضع کرده است.
در همین حال، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که ترامپ در جلسهای اعلام کرده که حاضر است با چین توافق کند، اما «توپ در زمین چین است» و باید پکن گام اول را بردارد.
لین جیان در پاسخ به اظهارات ترامپ، تصریح کرد که این جنگ تعرفهای از سوی آمریکا آغاز شده و اقدامات متقابل چین برای دفاع از حقوق مشروع خود و عدالت بینالمللی کاملاً منطقی و قانونی است.
او تأکید کرد که موضع چین همواره روشن بوده است: جنگ تعرفهای و تجاری برندهای ندارد. چین مایل به جنگ نیست، اما از آن نیز نمیهراسد. اگر ایالات متحده واقعاً میخواهد از طریق گفتوگو و مذاکره مسائل را حل کند، باید روش فشار حداکثری را کنار بگذارد، از تهدید و
باجخواهی دست بردارد، و بر پایهی برابری، احترام متقابل و منافع متقابل با چین وارد گفتوگو شود.
بررسیهای کارشناسی نشان میدهد که تحقیقات جدید ترامپ درباره مواد معدنی حیاتی، میتواند منجر به یک جنگ تجاری تازه در حوزه مواد معدنی کلیدی شود. آمریکا در تلاش است تا تسلط چین بر زنجیره تأمین عناصر خاکی کمیاب را کاهش دهد. در همین راستا، چین صادرات برخی فلزات
حیاتی و آهنرباهای خاص را ممنوع کرده که این اقدام میتواند تأثیر زیادی بر صنایع دفاعی، رباتیک، انرژی و خودروسازی جهان داشته باشد.