موضوعات ‌مرتبط: سیاسی بین الملل

a/177142 :کد

تحلیل ایران گزارش می‌دهد؛

سفر منطقه ای ترامپ؛سود ۳ تریلیون دلاری آمریکا و تقریبا هیچ برای عرب

  ﺳﻪشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ — ۱۳:۳۸
تعداد بازدید : ۱۲   
 تحلیل ایران -سفر منطقه ای ترامپ؛سود ۳ تریلیون دلاری آمریکا و تقریبا هیچ برای عرب

دونالد ترامپ در حالی به سفر خود به منطقه که ۳ تریلیون دلار عایدی برای اقتصاد و کارتل‌های تسلیحاتی آمریکا دارد افتخار می‌کند که قرار نیست تعهدی به ۳ کشور مقصد این سفرها بدهد.

به گزارش تحلیل ایران به نقل از روزنامه لبنانی الاخبار، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا سفر منطقه‌ای خود به خاورمیانه را با سفر به ریاض به عنوان دومین مقصد سفرهای رسمی وی در دوران ریاست جمهوری اش آغاز کرد و قرار است پس از ریاض به قطر و امارات متحده عربی سفر کند.

 

از زمان پذیرش پیشنهاد عربستان توسط ترامپ مبنی بر انجام اولین سفر رسمی دوره ریاست جمهوری وی به مقصد عربستان سعودی، حاکمیت ریاض تلاش کرده تمام مطالباتی که در دوره ریاست جمهوری جو بایدن رئیس جمهور پیشین آمریکا در تحقق آن ناکام مانده، را از ترامپ پیگیری کند. با این وجود شانس با سعودی‌ها همراه نبود و با سفری که دونالد ترامپ در پی مرگ پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان به ایتالیا انجام داد، سفر به عربستان، دومین سفر خارجی ترامپ تلقی شد.

 

گرچه دو ماه از زمان اعلام انجام این سفر می‌گذرد، اما این زمان برای تحقق آرمان گرایی‌های محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی در قبال درخواست‌های وی از واشنگتن کافی نبود. بن سلمان در درجه اول تلاش داشت تل آویو را مجبور به توقف جنگ در غزه ولو به صورت موقت نماید تا دردسرهایی که در نتیجه فشار افکار عمومی با آن مواجه بود را کاهش دهد و از فشارها در زمینه اعلام رسمی عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی بکاهد.

 

بن سلمان همچنین به دنبال تصویب توافقنامه دفاعی با آمریکا و تصویب برنامه اتمی این کشور و همچنین متعهد کردن اسرائیل به روند پذیرش دولت فلسطین است، اما قطعاً وی نمی‌تواند چنین تضمین‌هایی را از ترامپ و نتانیاهو دریافت کند. گرچه ممکن است دونالد ترامپ به صورت شفاهی اعلام کند که از عربستان در هنگام حملات خارجی دفاع خواهد کرد.

 

در خصوص برنامه اتمی نیز گرچه ممکن است آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم در عربستان سعودی و استفاده از آن در زمینه تولید انرژی موافقت کند، اما گزارش‌های آمریکایی حکایت از آن دارد که کاخ سفید اجازه استفاده از برنامه اتمی در اهداف نظامی را به ریاض نخواهد داد و تلاش خواهد کرد محدودیت چرخه غنی‌سازی اورانیوم را حفظ کرده و بازرسی دقیقی از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی از این کشور انجام دهد.

 

به این ترتیب درست مانند سفر قبلی ترامپ، در این سفر نیز چیزی عاید سعودی‌ها نخواهد شد و مقامات ریاض تنها چند وعده و وعید و تمجید از سوی ترامپ را دریافت خواهند کرد، چرا که غیر از پول چیزی ندارند. درست مانند دفعات قبل که آمریکا گرچه وعده‌هایی را به عربستان سعودی داده بود، اما در برابر حملات گسترده یمنی‌ها به تأسیسات نفتی آرامکو سکوت کرد.

 

دونالد ترامپ این بار در شرایطی وارد منطقه می‌شود که تعهداتی بالغ بر ۳ تریلیون دلار برای عربستان و دیگر متحدان عرب خود به همراه دارد. لذا طبیعی است که به میزان اموالی که عربستان متعهد به تزریق آن به اقتصاد آمریکا می‌شود، افتخار کند. چرا که حجم این مبلغ دو برابر مبلغی است که در سفر گذشته از سعودی‌ها دریافت کرده است.

 

ریاض در این رابطه قول سرمایه گذاری یک تریلیون دلاری در اقتصاد آمریکا طی ۱۰ سال آینده را داده که بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار از این مبلغ برای خریدهای تسلیحاتی استفاده خواهد شد.

 

ترامپ بعد از دیدار با ولیعهد عربستان سعودی، به دوحه سفر خواهد کرد و در آنجا از قرارداد میلیاردی خرید هواپیماهای شرکت بوئینگ توسط مقامات قطر و همچنین خرید پهپادهای نوع «ام کیو ۹ ریپر» که اخیراً به وفور توسط یمنی‌ها ساقط شده است، به ارزش دو میلیارد دلار رونمایی خواهد کرد.

 

قطری‌ها نیز پیش از این از طرح‌های خود برای سرمایه‌گذاری گسترده در بخش‌های مختلف صنعتی آمریکا به ویژه هوش مصنوعی و ریز تراشه‌ها خبر داده‌اند. علاوه بر این، آنها قرار است هدیه ویژه ترامپ را که یک هواپیمای مجلل بوئینگ ۷۴۷ است و ارزش آن بالغ بر ۴۰۰ میلیون دلار برآورد می‌شود، با پوشش تبلیغاتی گسترده‌ای به وی تقدیم کنند.

 

برآوردهای اولیه نشان می‌دهد که مجموعه اموالی که قرار است قطر برای این سفر به آمریکا بپردازد، بالغ بر ۲۵۰ میلیارد دلار است که البته این مبلغ بسیار کمتر از بذل و بخشش‌های ریاض و ابوظبی است.

 

سفر سوم ترامپ در این دوره نیز تریلیون دلاری است و وی در حالی وارد ابوظبی خواهد شد که امارات متحده پیش از این اعلام کرده است که طی یک دهه آینده مبلغ ۱.۴ تریلیون دلار در اقتصاد آمریکا سرمایه‌گذاری خواهد کرد که این سرمایه‌گذاری‌ها شامل بخش‌های زیرساختی هوش مصنوعی و ریزتراشه‌ها و انرژی و دیگر بخش‌های صنعتی آمریکا است.

 

تنها تفاوتی که این سفر با سفر گذشته دارد، این است که بن سلمان در دور گذشته بیشتر رهبران کشورهای عربی و اسلامی را در ۳ نشست متوالی به ریاض دعوت کرده بود که از جمله آنها رهبران کشورهای حاشیه خلیج فارس بود، اما امروز چنین حضوری در ریاض مشاهده نمی‌شود و ترامپ به صورت جداگانه به دو کشور دیگر حاشیه خلیج فارس سفر خواهد کرد.

 

گرچه قرار است نشست سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در زمان حضور ترامپ در ریاض برگزار شود، اما رویکرد ترامپ در برگزاری نشست با این افراد نیز مبتنی بر دریافت سود از آنها به صورت جداگانه است و معلوم نیست که این کشورها بتوانند از این نمد کلاهی برای خود ببافند یا نه؟

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :