به گزارش تحلیل ایران وزیر امور خارجه چین وانگ یی جمعه در پاریس تأکید کرد که جنگ راهحل مسئله هستهای ایران نیست و با اشاره به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی که ادعا شد «حمله پیشدستانه» بوده، گفت که چنین حملاتی آشکارا فاقد مشروعیت است.
او همچنین هشدار داد که سوءاستفاده از زور نظامی تنها به درگیریهای بیشتر و تجمیع نفرت منجر خواهد شد.
وانگ این اظهارات را در نشست خبری مشترک با همتای فرانسوی خود ژان-نوئل بارو بیان کرد و با تأکید بر اینکه موضع چین درباره مسئله هستهای ایران روشن و ثابت است، گفت که چین به تعهد ایران مبنی بر عدم توسعه سلاح هستهای اهمیت میدهد و «در عین حال، حق ایران برای
استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) را محترم میشمارد».
این دیپلمات ارشد چینی با بیان این که «طرفهای ذیربط میتوانند روند مذاکرات برای دستیابی به توافق بینالمللی جدید در خصوص مسئله هستهای ایران را تسریع کنند و فعالیتهای هستهای ایران را به طور کامل تحت نظارت و حمایت سختگیرانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی
قرار دهند»، افزود «مسیر صلح در برابر ما است و تاریخ، میزان صداقت طرفها را خواهد سنجید».
وانگ همچنین تاکید کرد که درگیری نظامی اخیر میان ایران و اسرائیل نباید تکرار شود و گفت که ایالات متحده با بمباران علنی تأسیسات هستهای یک کشور مستقل، سابقهای منفی بر جای گذاشته است. او هشدار داد که اگر چنین اقداماتی به یک فاجعه هستهای منجر شود، تمام جهان
تاوان آن را خواهد پرداخت.
وانگ گفت که ادعای «صلح از طریق قدرت» بر منطق سیاست قدرت استوار است و پرسید «اگر تنها زور تعیینکننده حق و باطل باشد، پس تکلیف قانون و عدالت چه میشود؟»
وزیر خارجه چین همچنین اشاره کرد که حل واقعی مسئله هستهای ایران بدون پرداختن به ریشه بحران خاورمیانه یعنی مسئله فلسطین ممکن نیست و افزود که فاجعه انسانی در غزه نباید بیش از این ادامه یابد.
او تأکید کرد که «مسئله فلسطین نباید بار دیگر به حاشیه رانده شود. آرمانهای مشروع جامعه عرب باید هرچه زودتر محقق گردد و باید صدای عدالتطلبانه جهان اسلام شنیده شود».
وانگ در پایان سخنانش گفت که «راهحل دو کشوری همچنان تنها راه واقعبینانه برای خروج از چرخه بحران در خاورمیانه است و جامعه بینالمللی باید اقدامات مؤثرتر و ملموستری برای پیشبرد آن انجام دهد».
وزیر خارجه چین درباره نقش کشورش و فرانسه بهعنوان اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل هم گفت که «باید از عدالت دفاع کنند، مسئولیتپذیر باشند، از حلوفصل اختلافات از راه گفتوگو و مذاکره حمایت کنند و با استانداردهای دوگانه مخالفت ورزند».