موضوعات ‌مرتبط: سیاسی هسته ای

a/180817 :کد

دانشمندی که رفیق شهدا بود

استاد نمونه‌ای که همیشه منتظر خمپاره بود

  یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ — ۱۰:۲۰
تعداد بازدید : ۱۳   
 تحلیل ایران -استاد نمونه‌ای که همیشه منتظر خمپاره بود

هم در جوانی رفیق شهید داشتم و هم در میانسالی، آدم وقتی رفیق شهید دارد فاصله‌ای حس نمی‌کند. فرقی نمی‌کند رمضان ۶۱ باشد یا ۱۴۰۱. چهل سال گذشته، ولی همیشه منتظرم خمپاره بغلم بیاید پایین.

به گزارش تحلیل ایران به نقل از مهر، غالب اوقات می‌خندید. اما وقتی از خاطرات جنگ می‌گوید، معبری که لو رفته و گردانی که توی معبر است و گردان پشتیبانی که گم شده بوده و او باید می‌رفته تا بیاوردشان؛ صدایش انگار ترک می‌خورد، بغض می‌کند و چشم‌هایش از اشک برق می‌زند وقتی می‌گوید: «زغال سرخ شده دیدین؟ وقتی رسیدم بدن‌های بچه‌ها همون‌طور بود، بالاش سیاه بود ولی بدنشان هنوز سرخ بود… رفته بودند روی مین، معبر این طور باز شد.» شب سوم همان عملیات خودش هم مجروح شد و گلوله‌ای به سرش اصابت کرد تا آوردندش به اهواز و وقتی بردندش به اتاق عمل هنوز نارنجک و وسایلش به کمرش آویزان بودند.

 

محمدمهدی طهرانچی متولد ۱۴ تیر ۱۳۴۴ در تهران، فیزیک‌دان، استاد تمام دانشگاه و سیاستمدار ایرانی بود که از ۲۷ آبان ۱۳۹۷ تا زمان شهادت، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بود. او تحصیلات خود را در رشته فیزیک از دانشگاه شهید بهشتی آغاز کرد و کارشناسی و کارشناسی ارشد را در این دانشگاه گذراند. سپس در سال ۱۳۷۶ دکترای فیزیک نظری را از مؤسسه فیزیک و فناوری مسکو دریافت کرد. تخصص اصلی او در حوزه‌های فیزیک ماده چگال، نانوفیزیک، لیزر، فوتونیک و محاسبات کوانتومی بود و عضو هیئت علمی پژوهشکده لیزر و پلاسمای دانشگاه شهید بهشتی بود.

 

طهرانچی در سال ۱۳۹۱ به عنوان استاد نمونه کشوری انتخاب شد و از سال ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ رئیس دانشگاه شهید بهشتی بود. کتاب‌های او مقدمه‌ای بر نانوفیزیک (۱۳۸۸)، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی، فیزیک محاسباتی (۱۳۹۰)، مرکز نشر دانشگاهی، ابررسانایی دمای بالا: مبانی و کاربردها (۱۳۹۲)، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی و روش‌های شبیه‌سازی در فیزیک (ترجمه، ۱۳۸۷)، نشر علمی هستند. او سپس در سال ۱۳۹۶ به عضویت هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی درآمد و از آبان ۱۳۹۷ به عنوان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی منصوب شد. او همچنین عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بود و در تدوین سیاست‌های کلان علمی کشور نقش داشت.

 

طهرانچی علاوه بر فعالیت‌های علمی، در حوزه‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران نیز فعالیت داشت و در سال ۲۰۲۰ توسط وزارت امور خارجه آمریکا به دلیل مشارکت در برنامه اتمی ایران تحریم شد.

 

از ترور دانشمندان هسته‌ای می‌گفت: «اولین کسی که بالای سر مسعود حاضر شد من بودم، اولین کسی که از شهادت مجید خبردار شد من بودم. تنها کسی که توی غسالخانه بالای سر مجید، وقتی غسل داده می‌شد من بودم. کفن مجید را من بردم براش… هم در جوانی رفیق شهید داشتم و هم در میانسالی رفیق شهید داشتم، آدم وقتی رفیق شهید دارد فاصله‌ای بین خودش و موضع پیدا نمی‌کند. برایم فرقی نمی‌کند (عملیات) رمضان ۶۱ باشه یا ۱۴۰۱. چهل سال گذشته، ولی همیشه منتظرم خمپاره بغلم بیاد پایین.»

 

استاد نمونه‌ای که همیشه منتظر خمپاره بود؛ دانشمندی که رفیق شهدا بود

 

سرانجام در بامداد ۲۳ خرداد ۱۴۰۴، در حمله موشکی رژیم صهیونیستی به منزل مسکونی‌اش در تهران هدف قرار گرفت و به همراه همسرش به شهادت رسید. پیکرشان را در حرم شاه عبدالعظیم حسنی در شهرری به خاک سپردند.

 

محمدمهدی طهرانچی یکی از چهره‌های برجسته علمی و مدیریتی ایران در حوزه فیزیک و آموزش عالی بود که نقش مهمی در توسعه علمی و سیاست‌گذاری دانشگاهی کشور داشت و شهادتش ضایعه‌ای بزرگ برای جامعه علمی ایران محسوب می‌شود.

                               



  ارسال نظر جدید:
      نام :        (در صورت تمایل)

      ایمیل:      (در صورت تمایل) - (نشان داده نمی شود)

     نظر :